Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Pirmais un lielākais – olimpiskais centrs "Ventspils"

PERSONĪBA. Uldis Boitmanis Olimpisko centru Ventspils vada jau sešpadsmit gadu. Šajā laikā ir nācies pieņemt daudzus izaicinājumus, ko ar aktīvu darbu ir izdevies īstenot, lai Ventspils saglabātu līdera pozīcijas it visās jomās © Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

Basketbola halles atvēršana 1997. gada 25. oktobrī uzskatāma ne tikai par Olimpiskā centra Ventspils sākuma punktu, bet par visas Latvijas olimpisko centru attīstības pirmsākumu.

Šobrīd Latvijā darbojas jau astoņi olimpiskie centri, bet Ventspils vienmēr paliks kā celmlauzis, kurš, laikam ejot, spējis saglabāt savas līdera pozīcijas it visās jomās, tostarp olimpiešu sagatavošanā, infrastruktūras pilnvērtībā, sporta veidu daudzveidībā un citos aspektos.

PLUDMALES VOLEJBOLA Eiropas čempionāta pirmais posms ir aizvadīts jaunajā pludmales volejbola stadionā. Par jauno infrastruktūras objektu un organizāciju ventspilnieki saņēmuši daudz atzinīgu vārdu / Publicitātes foto

Divdesmit gadi veiksmes stāsta

Šogad Olimpiskais centrs Ventspils atzīmē pastāvēšanas divdesmito gadskārtu - faktiski šie divdesmit gadi ir raksturojami ar nu jau nodeldēto, bet šajā reizē īsti vietā pieminamo teicienu: veiksmes stāsts. Taču veiksmes stāsta pamatā vienmēr ir sūrs darbs un cilvēki, kuri rada un īsteno reizēm pārdrošas, bet vienmēr rūpīgi pārdomātas idejas. Olimpiskā centra izveidošanas idejas autors ir Aivars Lembergs, kurš ar savu vēlmi nodrošināt augsta līmeņa sporta infrastruktūras pieejamību ventspilniekiem un Latvijas profesionālā līmeņa sportistiem aizrāva toreizējo Latvijas Olimpiskās komitejas priekšsēdētāju Vilni Baltiņu. Šodien redzam, ka centrs ir audzis un attīstījies, radot arvien jaunus objektus, piesaistot arvien plašāku auditoriju un dažādu sporta veidu sportistus, jo olimpiskais centrs sen vairs nav tikai stadions un basketbola halle, bet arī ledus halle, vieglatlētikas manēža, sporta nami Centrs un Pārventa, skeitparks, airēšanas bāze Dampeļi, tenisa korti, mākslīgā seguma futbola laukums. Ventspils ir kļuvusi par vietu, kur satiekas nācijas un sporta veidi, jo tas ir izveidojies par iecienītu treniņnometņu vietu ne tikai Latvijas sportistiem un komandām, bet arī ārvalstniekiem.

Uldis Boitmanis pie Olimpiskā centra Ventspils vadības stūres ir jau 16 gadus. Vadītājs saka: «Esmu audzis līdzi olimpiskajam centram - jo lielāki plāni un lielāki projekti, jo lielāks izaicinājums arī man kā vadītājam. Pats jokoju, ka man tagad ir vairākas nepabeigtās augstākās izglītības: ekonomikā, grāmatvedībā, jurisdikcijā un celtniecībā. Visu šo jomu zināšanas augstā līmenī ir nepieciešamas, lai vadītu un realizētu projektus, ko gan ar LOK, gan pilsētas pašvaldības atbalstu īsteno Olimpiskais centrs Ventspils.»

Olimpiskā centra Ventspils 20 gadu jubileju atzīmēs ar svētkiem visiem ventspilniekiem - ilgākā laika periodā noritēs dažādi sportiski pasākumi un aktivitātes visās sporta bāzēs un visos sporta veidos, kas noslēgsies ar svinīgo pasākumu.

Domājot par augstiem sasniegumiem

Vaicāts, kuru intereses olimpiskā centra darbībā - profesionālā vai hobija līmeņa sportistu - tiek liktas pirmajā vietā, Uldis Boitmanis uzsver: «Vispirms ir ventspilnieku intereses. Strādājot sinerģijā ar pašvaldību, mēs radām apstākļus, kuros no mazotnes un pirmajiem soļiem sportā ventspilniekam ir iespēja augt un attīstīties, lai varētu ierindoties starp labākajiem Latvijas sportistiem. Katram ventspilniekam ir dota iespēja izmantot kādu no olimpiskā centra infrastruktūras objektiem par zemu samaksu vai arī bez maksas, jo daudzos gadījumos pašvaldība sedz infrastruktūras izmantošanas izmaksas, veicinot pilsētniekos vēlmi dzīvot un atpūsties aktīvi un veselīgi. Es ar patiesu lepnumu vēlreiz sabiedrībai atgādināšu, ka desmit Ventspils olimpiskā centra sportistu atbalsta programmas dalībnieki devās uz olimpiskajām spēlēm Rio. Tātad trešā daļa no visas olimpiskās komandas saņem Ventspils atbalstu un pilnā mērā uzskatāmi par mūsējiem.

Ļoti nozīmīga darba sastāvdaļa ir saistīta ar profesionālo sportu, nodrošinot Latvijas labākajiem sportistiem lieliskus treniņu apstākļus. Piemēram, šobrīd centrā treniņnometni pirms Eiropas čempionāta aizvada Latvijas basketbola izlase ar NBA zvaigznes Porziņģa piedalīšanos. Nupat treniņnometni beidz bobslejisti, kas šoruden atgriezīsies uz vēl vienu treniņnometni. Ventspils sporta bāzi iecienījuši arī pasaules labākie svarcēlāji, kuri izmanto iespēju, lai saņemtu mūsu treneru Andruškeviča un Ščerbatiha konsultācijas. Notiek arī atgriezeniskā saite - mūsu hokejistiem ir iespēja piedalīties KHL treniņos.

REKORDS. Olimpiskā centra pārziņā ir arī Latvijā un kaimiņvalstīs labi zināmais Piedzīvojumu parks, Ūdens piedzīvojumu parks un Pludmales akvaparks. 2016. gadā Piedzīvojumu parku apmeklēja 400 tūkstoši cilvēk / Foto: Oskars JŪRA

Olimpiskajam centram Ventspils valstiski ir uzticēta dalība pilotprojektā par augstas klases sportistu sagatavošanu un koncentrēšanu vienā vietā. Ventspils šo programmu īsteno trīs sporta veidos: šorttrekā, svarcelšanā un vieglatlētikā. Programma paredz, ka jaunie sportisti savu rezultātu uzlabošanai ceļā uz profesionālo sportu konkrētos sporta veidos tiek koncentrēti kādā no olimpiskajiem centriem, kur viņiem tiek nodrošināti labi sadzīves apstākļi, iespēja apmeklēt vispārizglītojošo vidusskolu un pieejami labākie attiecīgā sporta veida treneri. Šogad norit pilotprojekta pirmais gads, un, manuprāt, rezultāti ir spīdoši. Šīs programmas dalībniece, jaunā svarcēlāja Rebeka Koha pasaules junioru čempionātā svarcelšanā ieguva 1. vietu, lieliski startēja arī Suharevs, iegūstot ceturto vietu. Es ceru, ka uzsāktais projekts turpināsies un Olimpiskais centrs Ventspils kļūs par augstu sasniegumu sporta citadeli, kur visi Latvijas izcilākie sportisti gatavojas atbildīgākajiem startiem. Manuprāt, līdzīgu sistēmu vajadzētu ieviest visos sporta veidos, izmantojot esošo olimpisko centru kapacitāti un pieejamos cilvēkresursus - trenerus.»

Nākotnes plāni - ambiciozi un vērienīgi

Kā jau ierasts, ja Ventspilī kaut kas tiek būvēts, tad pats labākais, ko piedāvā pasaules tendences. Viens no ambiciozajiem mērķiem ir uzbērt mākslīgo kalnu Piedzīvojumu parkā jeb Lemberga hūti līdz 90 m augstumam. Uldis Boitmanis gan atzīst, ka tas ir nākamās paaudzes uzdevums, jo šobrīd kalns ir sasniedzis 58 m augstumu, bet mērķa sasniegšana prasīs gan milzumu laika, gan materiālu. Runājot par Piedzīvojumu parku, varam atklāt, ka tuvākajā laikā sāksies darbs pie grandioza rodeļa projekta. Izpēte ir veikta vairākus gadus, un atrasts risinājums, kura ietvaros rodeļu trasi varēs izmantot jebkuros laika apstākļos. Tās plānotais nobrauciena garums būs 600 m.

Nupat pludmales volejbolistu rīcībā ir nodots jaunais pludmales volejbola stadions ar pieciem spēļu laukumiem ventspilnieku iecienītajā bedrītē, kuras smiltis par lieliskām treniņiem un sacensībām ir atzinuši arī Šmēdiņš un Samoilovs.

Ventspilī taps arī Baltijas mērogā unikāls komplekss ar peldbaseinu, rehabilitācijas centru un četrzvaigžņu viesnīcu. Peldbaseinā būs astoņu celiņu 50 m peldbaseins. Savukārt rehabilitācijas centrā ieplānota sportistu atveseļošana pēc traumām, kā arī gan vietējo, gan ārvalstu iedzīvotāju rehabilitācija.

Tuvākajā laikā paredzēta arī svarcelšanas zāles paplašināšana, kas kļuvusi par šauru pieaugošajam pieprasījumam, savu trasi pelnījis arī motokross, jāuzbūvē Eiropas līmenim atbilstošs futbola laukums un jāveic daudz citu darbu, kas nodrošinās vēl augstāka līmeņa treniņu un sacensību infrastruktūru Ventspilī.

«Mēs esam daudz sasnieguši, taču jo lielāki augam, jo lielākas ir mūsu ambīcijas - es varu pavisam droši teikt, ka gan pašvaldības, gan Olimpiskās komitejas idejas ar minēto struktūru finansiālu atbalstu Olimpiskais centrs Ventspils īstenos dzīvē visaugstākajā līmenī.».