Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Bezvēsts.lv: Nekad neviens ekstrasenss- pat ne visslavenākie- nav sekmējuši pazudušā atrašanu

© Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo Agency

2.lapa

"Sociālie tīkli ir ļoti nozīmīgs palīgs personas meklēšanas paātrināšanai. Ļoti bieži tieši pēc publikācijas sociālajos tīklos ar Bezvēsts.lv sazinās liecinieki, kas sniedz svarīgu informāciju vai arī pati pazudusī persona. Tāpat pēc informācijas publicēšanas ar mums sazinās brīvprātīgie, kas palīdz organizēt meklēšanu," pauž Bezvēsts.lv.

Organizācijas brīvprātīgie dodas fiziski meklēt personu, ja ir ziņas par tās pēdējo atrašanās vietu. Ja persona pazudusi pilsētvidē vai nav zināms, no kurienes tā pazudusi un kur devusies, dažrez nav efektīvi meklēt šo personu pa visu Rīgu vai visu novadu, kā reizēm to iedomājas cilvēki, kas nav saistīti ar šādiem gadījumiem.

Plašas cilvēku masas tiek organizētas tikai tad, ja tas ir meklēšanas interesēs - ļoti bieži plašas cilvēku masas var arī traucēt, piemēram, gadījumos, kad meklēšanā tiek izmantoti suņi. Cilvēkus aicina piedalīties meklēšanas pasākumos gan sūtot mūsu datu bāzē esošajiem brīvprātīgajiem īsziņas, gan publicējot attiecīgu informāciju sociālos tīklos.

No brīvprātīgā, kas vēlas iesaistīties pirmajā reizē tiek gaidīta spēja klausīties grupas vadītāja un meklēšanas vadītāja norādes, ievērot drošības tehniku, neapdraudēt sevi un citus, kā arī būt sagatavotam doties mežā - tas nozīmē gan fizisko sagatavotību, gan arī atbilstošu apģērbu un apavus. Tāpat svarīga ir šīs personas psiholoģiskā gatavība atrast arī mirušu cilvēku.

Netiek pieļauts, ka meklēšanas pasākumos piedalās nepilngadīgas personas, kā arī personas alkohola vai jebkādu citu apreibinošu vielu reibuma stāvoklī.

Bezvēsts.lv atzīst, cilvēki vairāk iesaistās bērnu un jaunu cilvēku meklēšanā, īpaši to novēro starp brīvprātīgajiem, kuri pirmoreiz iesaistās meklēšanas pasākumos. Tā sauktie “vecie” brīvprātīgie parasti iesaistās visos meklēšanas pasākumos, neatkarīgi no pazudušās personas vecuma. Organizācijas devīze ir “meklēšanas pasākumos mēs meklējam cilvēkus, kas nokļuvuši nelaimē, nevis konkrētas nacionalitātes vai sociālā līmeņa, reliģiozās piederības vai vecuma grupas pārstāvjus”.