Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Iniciatīvu par Alūksnes slimnīcas saglabāšanu nodod atpakaļ iesniedzējiem

© Ekrānšāviņš no "Vidzemes ziņas" sižeta

Saeima nodevusi atpakaļ iesniedzējiem iniciatīvu par Alūksnes slimnīcas saglabāšanu esošajā statusā.

Tas izdarīts, ņemot vērā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes konstatēto, ka no 10 979 parakstiem 396 cilvēkiem personas kodi neatbilst parakstītāja statusam, bet vēl 1064 personas kodi nav identificēti.

Kolektīvus iesniegumus Saeimai var iesniegt, ja tos parakstījuši vismaz 10 000 cilvēku no 16 gadu vecuma. Līdz ar to šis iesniegums nav nodots komisijām, bet atgriezts iesniedzējiem.

Šis iesniegums tika nodots Saeimai 6.decembrī. Viens no iniciatīvas autoriem, Alūksnes invalīdu biedrības vadītājs Edvīns Fricis Svars iepriekš norādīja, ka "Alūksnes iedzīvotāji nebija gatavi padoties bez cīņas, paplašinot nevis veselības pakalpojumu saņemšanas iespējas, bet gan Alūksnes kapsētu". Svars stāstīja, ka parakstu vākšanas mērķis bija panākt, ka Alūksnes slimnīca turpinās sniegt neatliekamo medicīnisko palīdzību 24 stundas diennaktī, pretēji Veselības ministrijas iecerētajām 12 stundām.

LETA jau ziņoja, ka saskaņā ar "Vienotības" priekšsēdētāja vietnieka Edvarda Smiltēna teikto, iepriekš koalīcijas sadarbības padomes sēdē ar veselības ministri Andu Čakšu panākta vienošanās, ka Alūksnes slimnīca turpinās nodrošināt diennakts veselības aprūpi kā otrā līmeņa slimnīca. Līdz ar to ir noņemtas bažas par slimnīcas slēgšanu un ka Alūksnes, Gulbenes un Viļakas novadu iedzīvotāji varētu palikt bez diennakts veselības aprūpes pieejamības stundas attālumā, sacīja Smiltēns.

Čakšas biroja vadītāja Dace Preice savukārt aģentūrai LETA skaidroja, ka Veselības ministrija patlaban gatavo informatīvo ziņojumu par reģionālo slimnīcu tīklu, bet nākamais solis būs primārās aprūpes sakārtošana. Tikai tad, kad būs skaidrs, ka visās teritorijās ir adekvāts ģimenes ārstu pārklājums, tiks izvērtētas lokālās slimnīcas, tai skaitā Alūksnes slimnīca, bet pagaidām šis jautājums nav dienas kārtībā. "Viens vai otrs lēmums [attiecībā uz lokālajām slimnīcām] tiks pieņemts vien tad, kad tiks izanalizēts ģimenes ārstu tīkls," sacīja Preisa un norādīja, ka līdz ar to pagaidām lēmuma nav.