Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Ventspils reiss. Veiksme – likumsakarība, nevis nejaušība

Pašlaik Ventspils autoosta aprīkota ar modernu pasažieru informācijas sistēmu, savukārt tās uzgaidāmajā zālē tiek organizēti gan sabiedriski pasākumi, gan izstādes © Oskars JŪRA

Pašvaldības SIA Ventspils reiss ir viens no tiem Ventspils uzņēmumiem, kas, gadiem ejot, pierādījis – veiksme nekādā gadījumā nav nejaušība, bet likumsakarība, kuras pamatā ir pārdomāts un rūpīgi izvērtēts biznesa plāns un spēja nebaidīties no riska, kā arī veiksmīga darba plānošana un uzņēmuma iespēju saskaņošana ar reālajiem apstākļiem un pasūtītāja prasībām. Tikpat būtisks ir vadības augstais profesionalitātes līmenis un, protams, labi apmācīti, apmierināti un veseli darbinieki.

Tolaik, kad 1997. gadā pašvaldība pārņēma bankrotējušo valsts uzņēmumu Ventspils auto un tika dibināts pašvaldības SIA Ventspils reiss, galvenais uzdevums bija darīt visu, lai Ventspils sabiedriskā transporta jomā likvidētu haosu un nodrošinātu kvalitatīvus pakalpojumus, jo daudzās privātfirmas, kas nodarbojās ar pasažieru pārvadājumiem, tos veica haotiski, vairāk domājot par savu peļņu, nevis pasažieru drošību un ērtībām. Tehnika bija veca, autobusu vadītāji pārguruši…

Tiesa gan, arī Ventspils reiss neatradās īpaši labā situācijā. Uzņēmuma rīcībā bija tikai divi autobusi un novecojusi remontbāze, tāpēc vispirms nācās domāt par to, kā iegādāties jaunu tehniku, apmācīt darbiniekus un panākt, lai Ventspils reisu pamana, izvēlas un rēķinās kā ar nopietnu konkurentu.

Aksioma: ir plāns – būs rezultāts

Par veiksmes stāsta pamatu var uzskatīt izstrādāto biznesa plānu, kas 2000. gadā paredzēja ļoti drosmīgu rīcību – par 2,1 miljonu latu līzingā iegādājoties 43 pilnīgi jaunus Vācijā ražotus MercedesBenz autobusus, praktiski tika atjaunots viss autoparks. Tolaik, kad Latvijā pasažieru pārvadājumus visbiežāk veica ar autobusiem, kas citās valstīs tika norakstīti kā savu laiku nokalpojuši, tā bija riskanta un drosmīga rīcība. Šodien jāsaka, ka šis risks ir pilnībā atmaksājies. Pasažieri ievēroja un sāka izvēlēties pārvadātāju, kura autobusi bija jauni, tīri, ērti, bet šoferīši vienmēr laipni, baltos kreklos ar kaklasaiti…

Jau 2002. gadā uzņēmums sāk strādāt ar peļņu. Vienlaikus tiek rekonstruēta autoosta, izveidota jauna remontbāze, priekšlaikus atmaksāts kredīts par autobusu iegādi un izstrādāts jauns biznesa plāns.

Lai noturētos līmenī, nedrīkst iegrimt pašapmierinātībā, tāpēc uzņēmuma vadība, kuru jau 14 gadu veido veiksmīgs tandēms – valdes priekšsēdētājs Arturs Lieģis un direktors Arvis Bernics, kas Ventspils reisā strādā no tā dibināšanas brīža, daudz domā par izaugsmes iespējām. Pirmām kārtām regulāri tiek atjaunots uzņēmuma autobusu parks, gādājot, lai tehnika atbilstu visaugstākajiem drošības standartiem. Līdz šim veiksmīga sadarbība izveidojusies ar SIA Domenikss, kas piegādājusi ne tikai autobusus, bet nodrošinājusi arī tehniskā personāla un autobusu vadītāju apmācību. 2015. gadā uzsākta sadarbība ar SIA M.E.LAT – LUX un iegādāti pirmie divi SETRA autobusi.

Videi un cilvēkam draudzīgi

Uzņēmuma nākotnes vīzija ir saistīta ar Eiropas prasībām un standartiem, lai nodrošinātu gan drošu un augstas kvalitātes, gan videi draudzīgu pakalpojumu, tāpēc tiek pētīta iespēja iegādāties autobusus, kas izmanto alternatīvos enerģijas veidus.

Rūpes par drošību, komfortu un vides aizsardzību sākas jau pirms autobusu iegādes, tādējādi tiek panākts, lai autobusi būtu aprīkoti ar visām tehnoloģijām. Uzņēmuma budžetā katru gadu tiek paredzēti līdzekļi, lai darbiniekiem būtu iespēja paaugstināt savu kvalifikāciju visā karjeras laikā. Pasniedzēji tiek aicināti arī tieši uz uzņēmumu, piemēram, sadarbībā ar SIA Domenikss jau vairākus gadus tiek organizētas drošas un ekonomiskas braukšanas apmācības autobusu vadītājiem. SIA Domenikss speciālists Aleksandrs Plotņikovs, kurš šādu apmācības kursu vada ne tikai Latvijā, bet arī citur Eiropā, atzinis, ka Ventspils reisa autobusu vadītāju profesionalitātes līmenis atbilst pasaules standartiem.

Pirmais it visā

Ventspils reiss ir uzņēmums, par kuru nav jābaidās lietot vārdus – pirmais un uzdrīkstēšanās. Uzņēmums bija pirmais neatkarīgās Latvijas vēsturē, kurš 2000. gadā veica tik nozīmīgu autobusa parku atjaunošanu; pirmais Latvijā, kas uzsāka autobusu vadītāju profesionālo novērtēšanu – no 2007. gada organizējot autobusu vadītāju Profesionālās meistarības konkursus, kā arī veicot ikdienas darba novērtējumu un par labiem rezultātiem maksājot profesionālo piemaksu. Iespējams, ka ir pirmais un vienīgais Latvijā, kas, motivējot dzīvot veselīgi, maksā darbiniekiem nesmēķētāju piemaksu, kā arī ir viens no retajiem Latvijā, kas piemaksā par uzņēmumā nostrādātajiem gadiem un izmaksā atvaļinājuma pabalstu. Startējot konkursā Drošākais uzņēmuma autoparks, ko organizē a/s Balta un Latvijas Darba devēju konfederācija, un citi sadarbības partneri, Ventspils reiss kļuva par pirmo pasažieru pārvadātāju, kas vispār uzdrīkstējās piedalīties šādā konkursā. Rezultāts – trīskārtēja uzvara un pārliecinošs drošākā pasažieru pārvadātāja statuss 2012., 2013. un 2014. gadā (cīņa par 2015. gada titulu vēl nav beigusies).

Šodien tā jau ir ikdiena, bet 2004. gadā Ventspils reiss bija pirmais ārpus Rīgas, kas ieviesa biļešu tirdzniecības sistēmu Baltic Lines, tādējādi nodrošinot biļešu rezervāciju desmit dienu pirms brauciena uz jebkuru vietu, kas pieslēgta šai sistēmai.

Novērtējumi apliecina sasniegtos rezultātus

Pēdējos piecus gadus Ventspils reisa ieguldījums pasažieru pārvadājumu organizēšanā, cilvēkos un tehnikā tiek novērtēts aizvien biežāk un plašākā mērogā. 2011. gadā pašvaldības SIA Ventspils reiss un tā vadība bija to 184 uzņēmumu vadītāju skaitā, kas atzīti par Latvijas efektīvākajiem vadītājiem, ko noteica izdevniecība Dienas Bizness, Lursoft IT un advokātu birojs Rasa un Ešenvalds. 2013. un 2014. gadā izcīnīta Ilgtspējas indeksa Sudraba, bet 2015. gadā – Zelta kategorija. Ilgtspējas indeksa noteikšanas iniciatori ir Latvijas Darba devēju konfederācija, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība un Korporatīvās ilgtspējas un atbildības institūts, un tas radīts, lai rosinātu uzņēmējus būt sociāli atbildīgiem, dalīties pozitīvo darbu pieredzē un saņemt objektīvu un neatkarīgu sava darba novērtējumu, ko iespējams izmantot attīstības plānošanai. Trīs gadus pēc kārtas kā balvu par ieguldīto darbu un atbildīgo attieksmi kapitālsabiedrība Ventspils reiss saņēmusi Labklājības ministrijas statusu Ģimenei draudzīgs komersants. Šogad šāds statuss piešķirts 12 komersantiem. Bez tam šāda statusa piešķiršana apliecina – darbinieka ģimene ir viena no uzņēmuma vērtībām.

Ne tikai pārvadājumi

Pašlaik Ventspils autoosta aprīkota ar modernu pasažieru informācijas sistēmu, savukārt tās uzgaidāmajā zālē tiek organizēti gan sabiedriski pasākumi, gan izstādes, jo Ventspils reiss ir sabiedriski aktīvs uzņēmums. Tas aizsākās 2012. gadā, kad savā 15. jubilejā uzņēmums iedzīvotājiem dāvināja pašu sagatavotu, diezgan apjomīgu izstādi par sabiedriskā transporta vēsturi Ventspilī, kas, izrādās, ir daudz senāka par reisa vēsturi un mērāma teju gadsimta garumā.

Tiek organizēti pasākumi, kas popularizē drošību, dāvināti atstarotāji un atstarojošās vestes, organizētas mācību ekskursijas un improvizētas stundas skolēniem. Uzņēmumam ir laba sadarbība ar pilsētas bibliotēku, un pilsētā kursē Dzejas autobuss. Šajā gadā tas lēnām sācis pārtapt par Kultūras autobusu, jo iecerēts tajā izvietot bezmaksas grāmatu apmaiņas punktu, kā arī vairākas reizes pasažierus reisa laikā izklaidējuši gan lieli, gan mazi dziedātāji.

Un tas tiek darīts ne jau pašmērķim. Uzņēmuma vadība uzskata, ka veiksmīgi strādāt var tikai tad, ja uzņēmums iekļaujas savā pilsētā, sabiedrībā un kļūst par neatņemamu tās daļu. Ne tikai kā stabils darba devējs, bet arī kā uzticams partneris.

Labo darbu uzskaitījumu varētu vēl turpināt, bet vai vajadzīgs? Par to, kāds ir uzņēmums un tā sniegtais pakalpojums, vislabāk liecina ikdienas darbs. Te vietā sakāmvārds: «Mazs cinītis gāž lielu vezumu».