Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Mērķis – ilgtspēja un attīstība

© Publicitātes

Pašvaldības SIA Ventspils reiss – uzņēmums, kas jau 17 gadus strādā, orientējoties uz ilgtspējīgu attīstību, pārvadājumus veicot ar atbildīgu attieksmi un ieguldot investīcijas kvalitatīva pakalpojuma nodrošināšanā.

Uzņēmuma sākuma punkts bija rūpīgi izstrādāts biznesa plāns, kas ļāva īsā laika periodā gandrīz pilnībā nomainīt visu autoparku, iegādājoties vairāk nekā 40 jaunus MERCEDESBENZ autobusus. Tā rezultātā palielinājās pārvadāto pasažieru skaits, pakalpojums kļuva kvalitatīvāks un pieprasītāks tirgū. Uzņēmums tika uzaicināts sniegt transporta pakalpojumus gan NATO samita dalībniekiem, gan apkalpoja pasaules čempionāta hokejā dalībniekus 2006. gadā Rīgā.

Regulāri atjauno autobusu parku

Arī šobrīd rūpes par drošu, ērtu, komfortablu un jebkuram iedzīvotājam pieejamu sabiedriskā transporta pakalpojumu ir uzņēmuma uzmanības centrā. Regulāra autobusu parka atjaunošana notiek katru gadu, un šobrīd visvairāk tiek domāts par to, kā pakalpojumu padarīt pieejamāku cilvēkiem ratiņkrēslos un vecākiem ar bērnu ratiņiem. Tāpēc darbam pilsētas maršrutos kopš 2010. gada tiek iegādāti tikai zemās grīdas autobusi, un pašreiz to skaits jau sasniedzis 17. Tomēr tas ir par maz, lai pilnībā apmierinātu pieprasījumu. Arī starppilsētu maršrutos kursē autobusi, kas aprīkoti ar liftu un īpašu vietu ratiņkrēslam vai bērnu ratiņiem, kā arī divi palielinātas ietilpības autobusi ar 69 un 70 sēdvietām. Lai gan pilsētas maršrutos galvenokārt kursē mazas ietilpības autobusi, Ventspils reisa lepnums ir divi lielas ietilpības zemās grīdas pilsētas maršrutu autobusi MERCEDESBENZ CITARO. 2012. gadā uzņēmums bija pirmais Baltijas valstīs, kas iegādājās šāda tipa autobusu. Slēdzot līgumus par jaunu autobusu iegādi, ražotājam tiek izvirzītas noteiktas prasības, tādējādi garantējot jaunāko, drošāko un modernāko tehniku, kas ir draudzīgāka apkārtējai videi un sniedz pēc iespējas lielāku komfortu pasažieriem.

Gūtas plašāka mēroga atzinības

Domājot par uzņēmuma, pašvaldības un valsts ilgtspēju, pirmais priekšstats visbiežāk saistīts ar trīs saimniekošanas aspektiem – nomaksātiem nodokļiem, peļņu un atbildīgu attieksmi pret darbiniekiem. Taču Eiropas prakse liecina – ilgtspējīga un atbildīga saimniekošana ietver sevī vairāku jomu kopumu, kurā būtiska ir atbildība pret vidi, kvalitāte, motivācija un vēlme darīt vairāk, nekā paredz normatīvie akti, likumdošana un noslēgtie līgumi. Latvijā ilgtspējas indeksa nozīme vēl nav pilnībā novērtēta, tomēr pasaulē, tajā skaitā arī Eiropā, tam ir liela nozīme – uzņēmumi, kas atbilst ilgtspējas indeksa kritērijiem, tiek uzskatīti par uzticamākiem. Ventspils reiss ir to skaitā. Pēdējos divus gadus mērķtiecīgi strādāts, lai iekļūtu starp tiem Latvijas uzņēmumiem, kuru darbs atzīts par šiem kritērijiem atbilstošu. Rezultātā – atkārtoti iegūta ilgtspējas indeksa Sudraba kategorija, valsts drošākā pasažieru pārvadātāja tituls un Labklājības ministrijas atzinība Ģimenei draudzīgs komersants. To piešķir uzņēmumiem, kas īsteno ģimenei draudzīgu darbības politiku gan komercdarbībā, gan plašākā sabiedrības kontekstā, sniedzot bērniem un ģimenei draudzīgu pakalpojumu.

Resertifikācijas audits uzrāda izaugsmi

Par jautājumiem, kas saistīti ar mērķtiecīgu un ilgtspējīgu attīstību, uzņēmums īpaši rūpīgi domā no 2008. gada, kad tika ieviesta integrētā kvalitātes vadības sistēma un iegūti trīs starptautiski atzīti sertifikāti, kas ietver sevī kvalitātes vadības, vides pārvaldības, arodveselības un darba drošības pārvaldības sistēmas. Resertifikācijas auditi notiek reizi trijos gados. Ventspils reiss tiem izgājis cauri jau divas reizes – 2011. un 2014. gadā. Starplaikos – reizi gadā – notiek periodiskie auditi. Šīs pārbaudes nav tikai teorētiskas, tajās lielu uzmanību pievērš praktiskajai pusei, tas ir, kā uzņēmumā ievēro un seko līdzi darba drošībai un vides aizsardzībai. Piemēram, vai atbilstoši tiek marķēti trauki ķīmisko vielu uzglabāšanai, vai tiek ievēroti ugunsdrošības noteikumi, kā notiek notekūdeņu un atkritumu apsaimniekošana. Tiek kontrolēti pat tādi šķietami «sīkumi» kā ugunsdzēsības aparātu un pirmās palīdzības aptieciņu derīguma termiņi. Sarunās ar uzņēmuma darbiniekiem pārbauda, vai ir zināms, kā jārīkojas ārkārtas situācijās, kā darbinieks pārzina ar nozari saistīto likumdošanu, uzņēmuma iekšējās procedūras, dokumentu noformēšanu un glabāšanu.

Tika atzīts, ka trīs gadu periodā, kas pagājis no iepriekšējā resertifikācijas audita, vērojama izaugsme un pilnveidošanās, un redzams, ka dažādu ar ikdienas darbu saistītu jautājumu risināšana nav tikai formāla. Kā teica viens no auditoriem, uzņēmums tiek pārvaldīts ar saimnieka aci. Tika atzīmēti vairāki pozitīvi fakti, kas izceļ pašvaldības SIA Ventspils reiss citu, līdzīgu uzņēmumu starpā. Īpaši tika uzsvērts ieguldījums autobusu vadītāju profesionalitātes paaugstināšanā, drošas un ekonomiskas braukšanas apmācībā, iedzīvotāju viedokļa izzināšanā, atsauksmju analīzē un to rezultātu praktiskā izmantojumā.

Resertifikācijas auditam, tāpat kā dalībai ilgtspējas indeksa noteikšanā, ir praktiska nozīme, jo šādu standartu prasības liek koncentrēties, pārvērtēt darbu, ieviest jauninājumus un sakārtot darbības sfēras, kam ikdienā netiek pievērsta tik liela uzmanība.

Vesels un sportisks darbinieks strādā ražīgāk

Ventspils reiss sevi pozicionē kā sociāli atbildīgu uzņēmumu, kas ne tikai sniedz sabiedriskā transporta pakalpojumu, bet aktīvi iesaistās vietējās kopienas un pašvaldības dzīvē, sniedz atbalstu veselīgam dzīvesveidam, kultūrai un izglītībai un dod savu ieguldījumu arī kustības drošības uzlabošanā.

Uzņēmuma komanda un darbinieki individuāli regulāri piedalās ne tikai vietējās, bet arī starptautiska mēroga sporta sacensībās, sasniedzot augtus rezultātus. Jau divus gadus pēc kārtas izcīnīta 1. vieta Nordea Rīga maratonā 5 km distancē jaukto komandu grupā un šogad arī 2. vieta 10 km distancē. Izcili rezultāti pēdējos trīs gados sasniegti Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācijas veselības spartakiādēs – 2012. un 2014. gadā – 1. vieta, bet 2013. gadā – 2. vieta. Uzņēmuma vadība izprot, ka vesels un sportisks darbinieks strādā ražīgāk, tāpēc ir rasts veids, kā motivēt šādai dzīvei – nesmēķētājiem tiek piešķirta īpaša piemaksa.

Regulāri tiek realizēti dažādi projekti sadarbībā ar Ventspils bibliotēku un izglītības iestādēm, Piemēram, Dzejas dienu laikā pilsētā kursē dzejas autobuss, skolēniem tiek piedāvāta iespēja strādāt brīvprātīgo darbu, veicot socioloģiskas aptaujas un citu, ar sabiedrisko transporta pakalpojumu saistītu, izpētes darbu. Sadarbojamies arī ar muzejiem, arhīvu, apkopojot informāciju gan par Ventspils sabiedriskā transporta, gan nozares attīstību valstī. Iestājoties rudenim, notiek akcija Ventspils reiss tevi vienmēr pamanīs, kuras laikā pasažieriem tiek dāvināti atstarotāji.

Pašvaldības SIA Ventspils reiss dibināta 1997. gadā un sniedz sabiedriskā transporta pakalpojumus Ventspils pilsētas un starppilsētu maršrutos, ik dienas pārvadājot gandrīz 9000 pasažieru. Uzņēmumā strādā 150 darbinieku, no kuriem vairāk nekā 80 ir autobusu vadītāji.