Svētdiena, 12.maijs

redeem Ina, Ināra, Inārs, Valija

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Ventspils poliklīnika papildina veselības aprūpes pakalpojumu klāstu

© F64

Pēdējā gada laikā pašvaldības SIA Ventspils poliklīnika paplašinājusi rehabilitācijas pakalpojumu pieejamību – izveidota vēl viena ārstnieciskās vingrošanas zāle, pacientus pieņem fizikālās terapijas un rehabilitācijas ārsts un trīs fizioterapeiti.

Pakalpojumu listē nākuši klāt vēl vairāki jauninājumi, klientiem dažādojot sekundārās veselības aprūpes saņemšanas iespējas.

«Pieprasījums pēc rehabilitācijas pakalpojumiem ir liels, abas zāles ir pilnībā noslogotas, veidojas pat nelielas rindas. Rosība vienā no tām nerimst arī vakaros, jo tad notiek ārstnieciskā vingrošana nelielās grupās biroja darbiniekiem, kas pēc darba vēl grib izkustēties,» stāsta Ventspils poliklīnikas valdes priekšsēdētāja Dace Sormule.

Arī citus jauninājumus atzinīgi novērtējuši poliklīnikas apmeklētāji. Piemēram, jaunās ēkas būvniecības projekta ietvaros uzstādīta moderna digitālās mamogrāfijas iekārta, ar kuru darbs uzsākts pagājušā gada rudenī. Tā ļauj jau laikus konstatēt ļaundabīgus veidojumus to agrīnajās stadijās.

«Piedāvājam arī mamogrāfijas skrīningu – tā ir valsts apmaksāta programma krūts vēža diagnostikai, kas ir paredzēta sievietēm pēc 50 gadu vecuma. Viņas divos gados reizi saņem vēstuli ar aicinājumu bez maksas veikt izmeklējumu,» skaidro D. Sormule.

Jaunums ir arī iespēja veikt savlaicīgu osteoporozes diagnostiku ar jauniegādāto osteodensitometrijas iekārtu kaulu blīvuma noteikšanai. Poliklīnikai ir savs osteodensitometrijas kabinets.

D. Sormule ar lepnumu stāsta, ka jaunizveidotās telpas padara patīkamāku gan ārstu darbu, gan tajās komfortablāk jūtas pacienti. Uzlabojumus uzslavē arī mediķi no citām pilsētām, sakot, ka reti kur Latvijā vēl tā ir. Arī iekārtu pulks iespēju robežās tiek papildināts ar jaunām – piemēram, D. Sormule īpaši akcentē unikālo fototerapijas iekārtu, kas ir neatsverams palīgs ādas slimību ārstēšanā, kā arī ķermeņa masas analizatoru, kas var noteikt sabalansētību starp tauku, muskuļu, kaulu masu organismā un izanalizē citus faktorus, kas svarīgi veselīga dzīvesveida piekritējiem un profesionāliem sportistiem, kā arī cilvēkiem ar hroniskām saslimšanām.

Līdz ar pakalpojumu palielināšanos, bija cerēts, ka proporcionāli pieaugs arī valsts piešķirtais finansējums. Taču tā nenotika. «Līdz ar to, piemēram, osteodensitometrijai valsts iedotā nauda jau tagad ir iztērēta. Pakalpojums jau ir pieejams, bet vairs tikai par maksu, un tā ir slikta ziņa pacientiem. Tad, kad pakalpojums bija valsts finansēts, rindā bija jāgaida pat mēnesi, tagad rindas vairs nav. Arī valsts nauda vīzītēm pie ausu, kakla un deguna ārsta tika izlietota jau janvārī,» stāsta D. Sormule. Ir uzsāktas sarunas ar Nacionālo veselības dienestu, kā risināt šo problēmu, «taču ne jau mums vienīgajiem trūkst naudas, tā ir valsts mēroga problēma. Finansējums ir sāpīgs jautājums jebkurai medicīnas iestādei,» norāda D. Sormule. Tomēr šajā sakarā ir arī kāda pozitīva ziņa – Ventspils poliklīnika, kļūstot par energoefektivitātes ziņā unikālu projektu Baltijā – zema un pasīva enerģijas patēriņa māju sabiedrisko ēku sektorā, tagad ietaupa pieejamos naudas līdzekļus, maksājot mazāk par siltumu – apkuri poliklīnika pērn pieslēdza tikai novembra beigās, bet atslēdza jau martā.