Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Labāku mācību procesa kvalitāti pirmsskolas izglītības iestādēs

© Juris Presņikovs

Arī Ventspils pilsētas pirmsskolas izglītības iestādēs aktuāla ir mācību procesa kvalitāte, jautājums, ko un kā mācīt? Viennozīmīgi skaidrs, ka mācību procesam jābūt bērnu ieinteresējošam, dinamiskam.

Pirmsskolas darbā joprojām rotaļu metode ir un paliek galvenā, kas ir svarīgs moments bērna personības veidošanā.

Šim mērķim kalpo jau 2011. gadā Ventspils domes apstiprinātais projekts Bērnu radošuma un intelektuālo spēju attīstība rotaļnodarbībās un ārpus tām. Projekts turpinās, un pagājušajā mācību gadā tajā jau iesaistījās visi 964 Ventspils pirmsskolu četrus līdz septiņus gadus vecie bērni. Projekta mērķis ir sagatavot pirmsskolas izglītības iestādes audzēkņus pamatizglītības sekmīgai uzsākšanai, būtisku uzmanību veltot viņu individuālo spēju attīstībai. Projekta ietvaros arī šogad pašvaldība lielu uzmanību veltījusi mācību procesa pilnvērtīgai nodrošināšanai, dome tajā šogad ir ieguldījusi 12 000 eiro mācību metodisko materiālu iegādei, tādējādi bērnu izziņas interešu rosināšanai pirmsskolās materiālā bāze turpina pilnveidoties. Šogad mēs lielu uzmanību veltījām brīvdabas pedagoģijai, faktiski, daļu mācību procesa iznesām laukā, jo tas bērnam ir veselīgi, tas ir veids, kā ieinteresēt, aizraut, sadzirdēt, ieraudzīt, sajust. Brīvdabas pedagoģijas devīze ir iešana laukā jebkuros laika apstākļos. Iegādātā materiālā bāze sniedz iespēju kvalitatīvi organizēt bērnu darbību, ievērojot katra bērna spējas un intereses. Tiek veicināta bērnu pētnieciski izzinošā darbība, sekmētas bērnu prasmes veikt dažādus eksperimentus, vērojumus un mērījumus dabā. Faktiski, mācību process tiek dažādots un ir bērniem saistošs.

Ļoti svarīga ir bērnu fiziskā veselība. Pirmskolas mācību plānā sports un kustību aktivitātes ir katru dienu, jo bērnam līdz septiņiem gadiem attīstās lielie kauli, ilgstoša sēdēšana deformē stāju un pirmsskolas vecumā nav pieļaujama. Tāpēc svarīgs mūsu pašvaldības ieguldījums ir pirmsskolas izglītības iestāžu teritorijās ierīkotie sporta laukumi ar mīksto segumu un aprīkojumu dažādām sporta aktivitātēm. Šogad tāds laukums tiks ierīkots arī pēdējā pirmsskolas izglītības iestādē Saulīte, līdz ar to visās desmit Ventspils pirmsskolas izglītības iestādēs bērni sportos skaistos laukumos. Ierīkotie laukumi jau izmaksājuši 258 000 eiro.

Mācību procesu mūsdienīgu un interesantāku padara arī pērn iegādātās interaktīvās tāfeles, kas uzstādītas visās desmit Ventspils pilsētas pirmsskolas izglītības iestādēs par 38 417 eiro. Ar šiem multimediju komplektiem 145 pirmsskolas skolotāji apguva prasmes darboties.

Ieguldītie līdzekļi sevi ir attaisnojuši, paplašinājies bērnu redzesloks, atraisīta bērnu prasme vērot, spriest un secināt, ir ierosināta bērnu zinātkāre. Šogad Ventspilī pirmsskolas izglītības iestādes absolvēja 365 bērni. Apkopojot bērnu pirmsskolas izglītības programmas apguves rezultātus, varam secināt, ka labi un teicami sagatavoti skolai ir 90% jeb 328 bērni, 35 bērniem (objektīvu iemeslu dēļ) ir viduvējs vērtējums un diviem bērniem nepietiekams vērtējums. Kopumā jaunā paaudze aizies uz skolu zinātkāra un aktīva.