Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Latvijā

Rinkēvičs tiekās ar jauno VID vadītāju; uzsver sankciju nozīmi

© Kaspars Krafts / F64

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs otrdien, tiekoties ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektori Baibu Šmiti-Roķi, uzsvēris sankciju efektīvas piemērošanas nozīmi, aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejas pārstāvji.

Tikšanās notika, lai pārrunātu VID darba prioritātes, ēnu ekonomikas ierobežošanu, kā arī muitas pārvaldes darbu un sankciju efektīvu piemērošanu Latvijā un Eiropas Savienībā.

Valsts prezidents atzinīgi novērtēja VID ģenerāldirektores mērķi uzlabot iestādes klientu apkalpošanas kvalitāti, kā arī puses pārrunāja gaidāmo iestādes reorganizāciju.

Rinkēvičs tikšanās laikā uzsvēra sankciju efektīvas piemērošanas nozīmi. "Ir jāpiemēro stingras sankcijas, lai vājinātu Krievijas ekonomiku un Krievijas spējas finansēt karu Ukrainā. Sankciju efektivitāte lielā mērā balstās uz mūsu gan kā Latvijas, gan kā Eiropas Savienības ieviešanas un kontroles spējām. Svarīgi stiprināt analītikas spējas, lai varam atklāt sankciju apiešanas gadījumus," pauda Rinkēvičs.

Tikšanās laikā puses pārrunāja mangāna rūdas eksportu no Latvijas un Igaunijas ostām uz Krieviju. Valsts prezidents atzīmēja, ka šāda informācija liecina par sistēmas nepilnībām. Rinkēvičs uzsvēra, ka atbildīgajām iestādēm ir jāuzlabo sadarbība, lai kritiski izvērtētu, ar kuriem sankciju izņēmumiem riskējam atbalstīt Krievijas militāro industriju. Šādi gadījumi ir jāapzina laicīgi un aktīvi jāuzrunā Eiropas Savienības līmenī.

Papildus Rinkēvičs un Šmite-Roķe pārrunāja valsts pārvaldes rīcībā esošu datu pārvaldības principus, lai nodrošinātu ātru un drošu datu apriti ar valsts pārvaldes institūcijām un pētniekiem.