Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Politika

Prezidents: ASV militārais atbalsts palīdzēs Ukrainai, taču arī Eiropai šajā jomā ir daudz darāmā

© Ģirts Ozoliņš/MN

ASV militārais atbalsts palīdzēs Ukrainai, taču arī Eiropai šajā jomā ir daudz darāmā un tā nevar pieņemt par pašsaprotamu sadarbību ar ASV, trešdien pēc tikšanās ar Ministru prezidenti Eviku Siliņu (JV) žurnālistiem norādīja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Prezidents uzskata, ka gan viņš savā, gan arī premjere savā līmenī ir darījuši daudz, vācot atbalstu Ukrainai. Viņš atgādināja, ka pavisam nesen Siliņa vizītē apmeklēja ASV, tiekoties ar dažādiem politiķiem. Rinkēvičs uzsvēra, ka tā rīkojušās arī daudzas citas Eiropas valstis.

"Jācer, ka pavisam drīz ASV militārā palīdzība sasniegs Ukrainu un palīdzēs tās cīņā. Taču mūsu diplomātiskās cīņas un darbības, atbalstot Ukrainu visos iespējamos veidos, nebūt nav beigušās," sacīja Valsts prezidents.

Siliņa pauda gandarījumu par ASV Kongresa augšpalāta Senāts atbalstījis likumprojektu paketi, kura ietver likumprojektu par militāro palīdzību Ukrainai 61 miljarda ASV dolāru apmērā. Viņa sacīja, ka lēmuma gaidīšanas laiks bija satraukuma pilns.

Premjere norādīja, ka gan Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska, gan arī Ukrainas premjerministra Denisa Šmihaļa, gan arī viņas vizīte ASV deva iespēju stāstīt, ko šāds atbalsts nozīmē Ukrainai, Eiropai un ASV. Viņasprāt, tas ir svarīgs lēmums ne tikai Ukrainas kontekstā. Tas ir svarīgi arī ASV kā lielvarai, lai tā nezaudētu savu starptautisko lomu. Siliņa uzsvēra, ka ASV šāds lēmums par militāro atbalstu Ukrainai bija jāpieņem, lai parādītu savu līderību pasaules demokrātiskajos procesos.

LETA jau rakstīja, militārās palīdzības paketi 61 miljarda ASV dolāru apmērā pēc mēnešiem ilgas vilcināšanās pieņēma republikāņu kontrolētais Kongresa augšnams Pārstāvju palāta, kur to atbalstīja 310 Pārstāvju palātas deputāti, bet 112 bija pret. Demokrātu kontrolētajā Senātā tā otrdien tika pieņemta ar 79 balsīm par un 18 pret.

Pēc pieņemšanas abās Kongresa palātās pakete tiks nosūtīta ASV prezidentam Džo Baidenam, kurš solījis nekavējoties to parakstīt, lai tā iegūtu likuma spēku.

Neparastajā četru likumprojektu paketē 95 miljardu dolāru vērtībā ir iekļauti arī līdzekļi Izraēlai, drošības palīdzība Taivānai un sabiedrotajiem Indijas un Klusā okeāna reģionā, kā arī pasākumi, kas ietver sankcijas, draudus aizliegt Ķīnai piederošo sociālo mediju lietotni "TikTok" un iespējamu konfiscēto Krievijas aktīvu nodošanu Ukrainai. Tajā ietverta arī humānā palīdzība Gazas joslai, Sudānai un Haiti.

Pieņemtajā paketē ir izteikti draudi aizliegt visā ASV teritorijā lietotni "Tiktok", ja tā neatbrīvosies no savas Ķīnas māteskompānijas "ByteDance". Pakete arī paredz 13 miljardus dolāru Izraēlai, kas karo ar palestīniešu kaujinieku grupējumu "Hamās", vairāk nekā 9 miljardu dolāru lielu humāno palīdzību Gazas joslai, Sudānai un Haiti, un 8 miljardu dolāru lielu militāro atbalstu Taivānai.