Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Liepājas Reģionālajā slimnīcā atjaunota glābējsilīte

© f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

Liepājas Reģionālajā slimnīcā atjaunota un turpina darboties glābējsilīte, informē slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Indra Grase.

Glābējsilīte atrodas netālu no Liepājas Reģionālās slimnīcas darbinieku autostāvvietas, pietiekami diskrētā vietā, kur ikdienā netraucē pacientu un klientu plūsma. Pie glābējsilītes nav apsardzes vai novērošanas kameras.

Glābējsilīte Liepājas Reģionālajā slimnīcā tika atklāta 2010.gada 8.oktobrī. Kopš tās atvēršanas,glābējsilītē tika ievietoti trīs mazuļi.

Kopumā kopš 2009.gada Latvijā izveidotas astoņas glābējsilītes un izglābtas vairāk nekā 40 bērnu dzīvības. Glābējsilītes ir visos Latvijas reģionos. Glābējsilītei ir īpaši izveidotas, triecienizturīgas durtiņas, kuras atverot, bērnu var ielikt zīdaiņu gultiņā ar augstām malām. Kad pēc bērna ielikšanas tiek aizvērtas glābējsilītes durtiņas, nodaļas māsu postenī atskan audiālais (skaņas) un vizuālais (sarkanā trauksmes lampa) signāls.

Aizverot glābējsilītes durtiņas, no ārpuses tās vairs nevar atvērt līdz brīdim, kad māsu postenī durvis tiek atbloķētas. Pēc "trauksmes" signāla atskanēšanas apmēram 1-2 minūšu laikā pie glābējsilītes gultiņas ierodas medicīnas personāls. Bērnam tiek sniegta nepieciešamā medicīniskā aprūpe un par gadījumu tiek ziņots bāriņtiesai un policijai.

Lai mudinātu sievieti pārdomāt bērna atstāšanas lēmumu un meklēt citus situācijas risinājumus, pie katras glābējsilītes ir izvietota informācija mātei par to, kur visu diennakti iespējams zvanīt, lai saņemtu psiholoģisku un praktisku palīdzību.

Ja persona, kura ievietojusi bērnu glābējsilītē, pārdomā un vēlas bērnu paņemt atpakaļ, viņai ir jāvēršas bāriņtiesā neatkarīgi no tā, cik ilgs laiks - dažas minūtes vai dažas nedēļas - ir pagājis kopš bērna ievietošanas glābējsilītē.