Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Latvijā

Bērnu traumas: Palīdzēs zināšanas, ne tikai sodi

KOPĀ. Lai samazinātu bērnu traumatismu, kopīgā kampaņā apvienojušās desmit valsts iestādes un uzņēmumi un ar kopīgu aktivitāšu plānu turpinās Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas un Bērnu slimnīcas fonda aizsākto sociālo akciju Nosargāsim bērnus © Bērnu slimnīcas fonda publicitātes foto

Bērnu traumatisms Latvijā ar katru gadu turpina pieaugt, lai gan bērnu dzimstība samazinās. Bērnu slimnīcas fonds apkopojis datus par pēdējiem diviem gadiem un secina: praktiski visos traumu un vardarbības veidos pieaudzis cietušo bērnu skaits. Lai mazinātu bērnu traumatismu, Bērnu slimnīcas fonds kopā ar desmit valsts iestādēm un uzņēmumiem apvienojušies un radījuši kopīgu aktivitāšu plānu, turpinot sociālo kampaņu Nosargāsim bērnus.

Vecāku organizācijas Mammamuntetiem.lv vadītāja Inga AkmentiņaSmildziņa norāda, ka dzimstība Latvijā diemžēl samazinājusies - provizoriskie dati liecina, ka 2017. gadā piedzimuši 21 000 mazuļu - bet bērnu traumu skaits kritienu rezultātā tajā pašā gadā pārsniedz dzimušo bērnu skaitu. «Runa nav par nobrāztu celi vai elkoni, kas ir bērnības normāla sastāvdaļa, bet gan par nopietnām traumām, kuru dēļ bērni ir nogādāti slimnīcā veikt pārbaudes vai lai saņemtu ārstēšanu,» saka vecāku pārstāve. I. AkmentiņaSmildziņa apkopojusi operatīvo dienestu informāciju, kas parādās masu medijos un liecina, ka bērnu traumas ir ikdiena. «Rīgā pa otrā stāva logu izkritis divus gadus vecs bērns, viņam konstatētas smagas galvas, vēdera orgānu un krūškurvja traumas. Vidzemē kāpņu telpā apgāzušies un pa trepēm noripojuši bērnu ratiņi, kuros bija divus mēnešus vecs zīdainis, kurš guva galvas traumu,» piemērus min I. AkmentiņaSmildziņa. «Daugavpils novadā sešus mēnešus vecs bērns, kurš viens bija atstāts istabā uz dīvāna, no tā nokrita. Tā kā vecāki kādu brīdi to nebija pamanījuši, mājas kaķis mazulim saskrāpēja galvu un seju. Pamatskolas vecuma meitene brauca ar velosipēdu bez ķiveres, pamanot braucošu auto, strauji nobremzēja un krita, kā rezultātā guva smagu galvas traumu, kam bija nepieciešama operācija, nedēļa reanimācijā, un diemžēl traumas sekas atstās iespaidu uz visu dzīvi.»

Ekrānšāviņš no avīzes

Svētku dienas arī nebija izņēmums - Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests steidzies palīgā divus gadus vecai meitenei, kurai bija uzkritis televizors, septiņus gadus vecam zēnam, kurš, izkrītot no šūpolēm, guva muguras traumu, kā arī trīs gadus vecam zēnam, kurš guva apdegumus, uzaujot sev virsū trauku ar karstu šķidrumu. «Par vecāku atbildību esam runājuši jau daudzkārt, joprojām esam ļoti iecietīgi pret vecāku bezatbildību,» uzskata Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa. «Mēs nevaram cerēt uz burvju nūjiņu, kas atrisinās bērnu traumatisma problēmu, mums jādomā, ko mēs katrs pieaugušais varam reāli izdarīt, lai bērnus pasargātu. Traumas visbiežāk notiek ikdienas situācijās.» Tāpēc Bērnu slimnīcas fonds un Bērnu slimnīca arī šogad turpinās sociālo kampaņu, vēlreiz un vēlreiz atgādinot vecākiem un sabiedrībai kopumā par pienākumiem rūpēties par bērniem un viņiem drošu vidi. Šogad kampaņā iesaistījušies arī citi - Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija, Slimību profilakses un kontroles centrs, Valsts policija, Rīgas pašvaldības policija, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs, Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kamera, Latvijas Ģimenes ārstu asociācija, kā arī uzņēmumi.

Katrs no kampaņas dalībniekiem apņēmies īstenot kādus konkrētus pasākumus, piemēram, Slimību profilakses un kontroles centrs īstenos pedagogu apmācības par vardarbības atpazīšanu bērniem, ģimenes ārstu apmācības, kurās iekļauta reanimatologa lekcija par vardarbības pazīmēm bērniem. Tāpat ir izstrādāts pašnovērtējuma tests, lai ģimenes varētu novērtēt, cik droša vide ir bērnam mājās.

Valsts policija īstenos kampaņu par bērnu piesprādzēšanu, braucot ar auto, kā arī sarunas ar bērniem, kā atpazīt varmāku un ko darīt. Arī Rīgas pašvaldības policija plānojusi runāt ar bērniem velosipēdistiem, kuri pārvietojas bez ķiverēm. Latvijas Ģimenes ārstu asociācija informēs ģimenes ar bērniem par traumatisma profilaksi, savukārt veikalu tīkls Fans pievērsīs īpašu uzmanību velosipēdu pircēju uzmanībai, lai vienlaikus ar riteni bērnam tiktu sarūpēta arī ķivere.