Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

JAUNA KAMPAŅA: Pasargāt bērnus, nereti arī no vecākiem

JĀDOMĀ AR GALVU. Kampaņu Bērnam droši atklāja trīs bērnu tēvs Armands Simsons, veselības veicināšanas speciāliste Ilze Straume, veselības ministre Anda Čakša un ķirurgs Jānis Upenieks. Vecākus uzrunās videoklipos, katrā no mājas vidēm – garāžā, virtuvē, pagalmā, viesistabā, guļamistabā, vannas istabā un koridorā. Būs uzskatāmi parādītas iespējas, kur bērni var gūt traumas, kā arī sniegti padomi vecākiem, kā bērnus pasargāt © Ilze ZVĒRA, F64 Photo Agency

Dienu pirms Slimību profilakses un kontroles centra kampaņas Bērnam droši Rīgas pašvaldības policija kārtējo reizi izglābusi mazus bērnus no ģimenes, kurā vecāki lieto alkoholu, nespēj parūpēties par bērniem un pat dzēruma dēļ nodara mazajiem traumas. Galvenais traumu iemesls bērniem ir nedroša vide mājās un nepietiekama bērnu uzraudzība, secinājuši speciālisti. Diemžēl šovasar praktiski nav dienas, kad policija vai ātrā palīdzība nesteigtos palīgā kādam bez vecāku aprūpes palikušam bērnam.

Slimību profilakses un kontroles centra 2016. gada statistikas dati liecina, ka bērni vecumā līdz pieciem gadiem 77 procentos gadījumu traumas gūst tieši mājās - dzīvojamā zonā, guļamistabā, virtuvē vai dārzā. Ar kampaņas palīdzību Bērnam droši Veselības ministrija un Slimību profilakses un kontroles centrs centīsies informēt par bērnu biežākajiem traumu veidiem un to gūšanas vietām mājās, kā arī sniegs vecākiem un citiem bērnu pieskatītājiem praktiskus padomus, kā vidi mājās padarīt bērnam iespējami drošāku. Kampaņā izstrādāti septiņi izglītojoši videoklipi un informatīvs buklets par bērniem bīstamām vietām mājās risinājumiem drošības uzlabošanai. Vecāki tiks aicināti aizpildīt digitālu testu un aplūkot īpašu interaktīvu stendu, lai pārliecinātos, cik bērnam droša ir viņu dzīvesvieta. Galvenais traumu iemesls bērniem ir nedroša vide mājās, nepietiekama bērnu uzraudzība, kā arī vecāku zināšanu trūkums par traumu gūšanas riskiem un iespējām savu bērnu pasargāt, norāda speciālisti. Lielākajā daļā gadījumu bērni traumas gūst tieši mājās - vietā, kur tiem būtu jājūtas visdrošāk.

DZĪVOKLĪ. Tieši mājās bērni līdz piecu gadu vecumam visbiežāk gūst traumas - vecāki un bērnu pieskatītāji pat neaizdomājas par lietām, kuras mājās bērnam var būt bīstamas, piemēram, elektrības vadi, baterijas, etiķis, indes, piemēram, pēdējā laikā vairāki bērni saindējušies ar modernajām veļas mazgāšanas kapsulām / Ilze Zvēra/F64

«Lai arī saprotams, ka, atrodoties ārpus mājām - uz ielas vai atpūtas vietās -, vecāki atvases uzrauga nopietnāk, aicinu vecākus veidot īpaši drošu un pārdomātu vidi bērniem arī mājās - padomāt gan par dažādu lietu, piemēram, medikamentu, sadzīves ķīmijas, asu priekšmetu, novietošanu bērniem nepieejamā vietā, gan par telpu labiekārtošanu un īpašu uzraudzību tajos brīžos, kad pastāv traumatisma riski, piemēram, darbojoties virtuvē,» saka veselības ministre Anda Čakša.

Bērniem vecumā līdz pieciem gadiem biežākie ievainojumu veidi ir lūzumi, vaļējas brūces, apdegumi, applaucējumi, sasitumi, zilumi un saindēšanās. 2015. gadā tika reģistrētas 614 traumas, ievainojumi un saindēšanās gadījumi, 2016. gadā - 762. Zēni traumas gūst biežāk nekā meitenes (58 procenti no 2015. gadā reģistrētajiem traumu gadījumiem ir zēniem, bet 2016. gadā - 57 procenti), turklāt traumas ir smagākas. «Latvija traumatisma rādītāju ziņā ir vadošajās pozīcijās Eiropā, bet tas nav īstais goda pjedestāls, uz kuru tiekties,» norāda bērnu traumu, ortopēdijas un mugurkaula ķirurgs Jānis Upenieks. «Lielāko daļu no šīm traumām mēs varam novērst paši, un tas nebūt neprasa lielus naudas līdzekļus, kā varbūt varētu domāt. Daudz svarīgāk ir, lai katrā ģimenē tiktu sasniegtas dzirdīgas ausis, kas apzināsies potenciālos riskus un gribēs tos novērst, lai nodrošinātu saviem bērniem drošu vidi tur, kur bērni jūtas vispasargātākie - savās mājās.»

Kampaņa noteikti pievērsīs daudzu dzirdīgu vecāku uzmanību, taču katru dienu policija informē par kritiskām situācijām. Otrdien Rīgas pašvaldības policijas Kurzemes pārvaldes darbinieki devās uz izsaukumu Iļģuciemā, kur pa ceturtā stāva logu ārā tika mestas bērnu rotaļlietas.

Ziņotāji ievērojuši, ka pie logiem atrodas arī pirmsskolas vecuma bērni bez pieaugušo uzraudzības. Ierodoties notikuma vietā, dzīvokļa durvis atvēra manāmi iereibis vīrietis. Mājoklī pamanīti aptuveni septiņi pieaugušie manāmā alkohola reibumā. Apkārt viņiem skraidīja divi mazi bērni - četrus gadus veca meitenīte un trīs gadus vecs puisēns. Viena no iereibušajām mātēm pienāca pie policistiem un skaidroja, ka notikuma dienā esot pavisam nedaudz lietojusi alkoholu un pilnībā spējot parūpēties par savu meitu.

Dažas minūtes vēlāk sieviete devās uz blakus istabu un, nespējot alkohola skurbulī nostāvēt kājās, paklupa un uzkrita virsū bērnam. Meitenīte pret mātes ķermeni un gaiteņa sienu sasita galvu. Bērnu mātei, kura uzkrita virsū savai atvasei, veikta alkohola koncentrācijas pārbaude izelpā. Testa laikā atklājās, ka viņa ir 4,51 promiles reibumā. Arī otra sieviete, puisēna māte, bija 3,70 promiļu reibumā.