Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā

Pārskaitījumi ASV dolāros ar lielu jautājuma zīmi

© Ilustratīva bilde

Vairāk nekā puse no visiem nerezidentu noguldījumiem Latvijas komercbankās ir ASV dolāros. Rezidenti uzkrājumus ASV dolāros veido daudz piesardzīgāk.

Līdz februāra beigām banku klientiem nebija ierobežojumu, kam un kādā veidā pārskaitīt ASV dolārus. Nedēļas sākumā SEB bankas klienti saņēma brīdinājumu, ka banka neveiks maksājumus ASV dolāros uz tām Latvijas bankām, kurām ir liegta tieša pieeja ASV dolāru maksājumiem.

SEB bankas vadītāja Ieva Tetere Neatkarīgajai uzver, ka maksājumu apjoms, ko SEB bankas klienti iniciē partneriem uz bankām ar korespondējošo banku noteiktajiem ierobežojumiem, ir ļoti neliels. Pēc bankas vadītājas teiktā, tie ir pāris maksājumi mēnesī salīdzinājumā ar 1,8 miljoniem pārskaitījumu dienā, ko banka kopumā izpilda.

Ierobežojumi ASV dolāru pārskaitījumos attiecas tikai uz bankām, kurām ir liegta tieša pieeja ASV dolāru maksājumiem.

«Savukārt maksājumi ASV dolāros starp bankām, uz kurām neattiecas šis liegums, tiek veikti bez ierobežojumiem. Lai klienti varētu plānot savus ASV dolāru maksājumus, noteikti aicinām precizēt bankā, vai pārskaitījuma saņēmējbankai ir vai nav ierobežojumi attiecībā uz ASV dolāru maksājumiem,» uzsver I. Tetere. Bankas, kurām patlaban ir liegta tieša pieeja ASV dolāru maksājumiem un uz kurām šā iemesla dēļ SEB banka šobrīd neveic pārskaitījumus ASV dolāros, banka neatklāj.

SEB banka joprojām piedāvā multivalūtu kontu, kas dod iespēju veikt norēķinus vairāk nekā 20 valūtās, arī ASV dolāros.

Ekrānšāviņš no avīzes

Savukārt visi Swedbank piedāvātie konti ir multivalūtu konti, proti, nav nepieciešams atvērt kontu kādai atsevišķai valūtai, Neatkarīgajai skaidro Swedbank mediju attiecību vadītāja Kristīne Jakubovska. Kopumā Swedbank multivalūtu kontā ir pieejamas 27 dažādas valūtas, to vidū arī ASV dolāri, Lielbritānijas sterliņu mārciņas, Zviedrijas kronas, kā arī Latvijā mazāk izmantotās Indijas rūpijas, Dienvidāfrikas randi.

Bankas Citadele ārējās komunikācijas vadītāja Baiba Ābelniece skaidro, ka lielākā daļa norēķinu un noguldījumu Citadelē ir eiro valūtā. «Tikai aptuveni piektā daļa no kopējiem noguldījumiem ir ASV dolāros, kas tostarp ietver arī Latvijas, Lietuvas, Igaunijas iedzīvotāju un uzņēmumu noguldījumus ASV dolāros, kā arī Vācijas un citu Eiropas valstu klientu noguldījumus. Jāuzsver, ka arī Baltijas vietējie uzņēmumi izmanto ASV dolārus norēķiniem ar saviem partneriem ASV. Citadelē kontu var atvērt 17 dažādās valūtās, arī ASV dolāros.

***

Viedokļi

Ieva TETERE, SEB bankas vadītāja:

- Kā publiski vairākkārt minēts, jau labu laiku noteiktas ASV finanšu iestādes ir pārtraukušas sniegt ASV dolāru maksājumu pakalpojumus virknei Latvijā reģistrētu kredītiestāžu, ņemot vērā identificētos riskus saistībā ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas mēģinājuma riskiem. Atsaucoties uz korespondentbanku noteikumiem un prasībām, SEB banka neveic maksājumus ASV dolāros uz bankām, kurām ir liegta tieša pieeja ASV dolāru maksājumiem. SEB banka nevēlas apiet ASV korespondējošo banku noteiktos ierobežojumus, un mēs neatbalstām banku sektora izmantošanu apšaubāmu ASV dolāru maksājumu izpildei.

Kristīne JAKUBOVSKA, Swedbank mediju attiecību vadītāja:

- Maksājumu apstrāde mūsu bankā vienmēr notiek pēc augstākajām kontroles procedūru prasībām, ņemot vērā dažādus - gan individuālos, gan kopējos - ārējos faktorus. Maksājumi tiek izvērtēti atbilstoši standarta prasībām, tostarp tiek izvērtēti tādi faktori kā darījuma ekonomiskā būtība, līdzekļu izcelsme utt.

Baiba ĀBELNIECE, bankas Citadele ārējās komunikācijas vadītāja:

- Citadele veic klientu darījumus gan eiro, gan ASV dolāru, gan citās valūtās, vienlaikus banka savā darbībā atbilstības un naudas atmazgāšanas novēršanas jomā ievēro stingrākas prasības, nekā noteikts Latvijas un Eiropas Savienības likumdošanā. Pirms jebkura konta atvēršanas ļoti rūpīgi klientu pārbaudām, vai viņš atbilst mūsu stingrajām prasībām neatkarīgi no tā, kādas valūtas kontu viņš vēlas atvērt. Tāpat sadarbības laikā turpinām darījumu uzraudzību. Mūsu akcionāri - Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka un starptautiskie investori - pievērš ļoti lielu uzmanību tam, lai Citadele strādātu atbilstoši augstākajiem atbilstības standartiem un klientu darījumu procedūrām.