Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Vides inspektoriem cerības uz algas pielikumu

© REUTERS/ SCANPIX

Valsts vides dienests piemērojis daudzmiljonu sodus diviem atkritumu apsaimniekotājiem Nordic Recycling un Latvijas Zaļais elektrons, kas iepriekš saņēmuši dabas resursu nodokļa atlaides.

Tomēr ir aizdomas par vēl citām, tikpat viltīgām shēmām, jo īpaši saistībā ar ievestu atkritumu apriti un pārstrādi, kurās varētu būt iesaistīti tādi uzņēmumi kā Agregare un RagnSells, lēš eksperti.

Atkritumu apsaimniekošanas jautājumi, kas skar gan atkritumu pārstrādes kontroli, gan arī Valsts vides dienesta inspektoru atalgojumu, ir jāsakārto nekavējoties, un atbildīgajai ministrijai pēc iespējas drīzāk parlamentam jāiesniedz konkrēti likumprojekti, norādījis Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Romāns Naudiņš. «Komisijas deputāti konceptuāli atbalstīja ministrijas priekšlikumus, vēršot uzmanību, ka steidzami jāpalielina arī algas vides inspektoriem, kuri cīnās ar nelikumībām vides aizsardzības jomā un patlaban ir materiāli nenodrošināti. To izgaismo ne tikai nesenais plašais ugunsgrēks Jūrmalā. Dienestā jau gadiem ilgi strādā vides jomas patrioti, saņemot nekonkurētspējīgu atalgojumu, kas patlaban mēnesī ir vien ap 450 eiro pēc nodokļu nomaksas. Lūgsim valdību atalgojumu palielināt un iekļaut to nākamā gada budžeta projektā,» uzsvēra R. Naudiņš.

Viens no priekšlikumiem ir stingrāk kontrolēt atkritumu ievešanu no citām valstīm, lai nodrošinātu, ka ievestos atkritumus nevis tikai teorētiski, bet arī praktiski pārstrādā.