Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Par pircēju apšmaukšanu draud 700 eiro sods

© Ekrānšāviņš no avīzes

Valdība apstiprinājusi Ekonomikas ministrijas izstrādātos grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kuros pārskatīti un precizēti esošie administratīvie sodi par patērētāju tiesību aizsardzības, tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas noteikumu pārkāpumiem.

Likumprojektā paredzēta administratīvā atbildība par pircēju šmaukšanu - par nepareizi noteiktu samaksu par pirkumu vai pakalpojumu vai arī par svara/apjoma nepareizu noteikšanu. Par to var piemērot brīdinājumu vai naudassodu - fiziskajām personām no trim līdz 42 naudassoda vienībām, bet juridiskām personām no sešām līdz 140 naudassoda vienībām. Pēc Neatkarīgās aprēķiniem, pieņemot, ka naudassoda vienības vērtība ir pieci eiro kā to paredz Administratīvo pārkāpumu procesa likumprojekts, fiziskām personām ir jārēķinās ar 210 eiro lielu sodu, bet juridiskām personām - ar 700 eiro lielu naudassodu šādu pārkāpumu gadījumā. Par tirdzniecību neatļautās vietās, savukārt, varēs piemērot naudassodu līdz 42 naudassoda vienībām, tas ir, līdz 210 eiro.

Tāpat likumprojektā ir paredzēta administratīvā atbildība par kredīta starpnieka un kredīta starpnieka pārstāvja darbību bez reģistrēšanās reģistrā, kā arī par patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanu bez licences. Par patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanu bez šādas speciālas atļaujas naudassods tiks palielināts līdz 75 000 eiro, pielīdzinot to plānotajiem naudassodiem nozares ietvaros par citiem līdzīgiem pārkāpumiem, piemēram, par parādu ārpustiesas atgūšanas pakalpojuma sniegšanu bez licences vai pakalpojumu sniegšanas turpināšanu pēc licences atņemšanas vai anulēšana, informēja Ekonomikas ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Elita Rubesa-Voravko. Vienlaikus likumprojektā ņemts vērā princips Konsultē vispirms, paredzot arī iespēju izteikt pārkāpējam brīdinājumu pie pirmreizēja pārkāpuma.

Uzraudzību par likumprojektā ietvertajiem administratīvajiem pārkāpumiem īstenos Patērētāju tiesību aizsardzības centrs, Veselības inspekcija, Valsts policija, Pašvaldības policija un pašvaldību administratīvās komisijas. Likumprojekts vēl jāapstiprina Saeimā.