Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

2017. gada sagaidīšana noslēgusies ar divām nāvēm un lērumu ugunīgu ķibeļu

© Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Ar divām nāvēm un lērumu ugunīgu ķibeļu noslēgusies 2017. gada sagaidīšana. Svētku brīvdienas bija pārāk īsas, lai tauta sastrādātu sev lielākas nepatikšanas.

1. janvāris bija pēdējais kādam pusmūža vīram Rēzeknes novadā. Kad atbrauca ugunsdzēsēji, degošajai mājai jau bija iebrucis jumts. Otrs svētku upuris ir sabraukts cilvēks Jelgavas novadā. Pārējie glābušies paši vai izglābti.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests ziņo, ka svētku brīvdienās kopumā saņemti 96 izsaukumi. Nodzēsti 46 ugunsgrēki, veikti 34 dažāda veida glābšanas darbi. Tostarp Garkalnes mežos atrasta apmaldījusies sieviete ar bērnu un suni, bet Rīgā, Dzilnas ielā, izvēdināta asaru gāzes piepūsta kāpņutelpa un no briesmīgas apraudāšanās izpestīti trīs cilvēki. 16 reižu ugunsdzēsējiem zvanīts, lai paākstītos. Viltus izsaukumi.

No ugunsgrēkiem vairāki bija izcēlušies tiešā cēloņsakarībā ar svētkiem. Petardes vai nu no ārpuses ielidojušas balkonos, vai arī ugunsgrēks sācies vietā, no kuras tās laistas. Piemēram, Salaspilī Līvzemes ielā, salūts šauts no kādas sabiedriskās ēkas jumta, un vienlaikus aizdegusies visa petaržu kaste. Savukārt Rīgā, Rostokas ielā, un Daugavpilī, Augstajā ielā, petardes ielidojušas balkonos, aizdedzinot tur novietotās mantas.

Kā katru gadu, daļa uguņošanas amatieru nonāca ātrās palīdzības mediķu aprūpē. Kāds kurzemnieks raķeti šāva nevis no zemes, bet turot rokā, un tā aizlidojusi projām ar visu pirkstu. Šis bija smagākais no uguņošanas negadījumiem. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests ziņo par vēl četriem. Smagu traumu guvis arī kāds vidzemnieks, uzkrītot uz sasistas pudeles lauskām. Dziļi griezta brūce rokā ar muskuļu un nervu bojājumiem.

Kā ziņo LETA, kopumā svētku diennaktī mediķi saņēma 1367 izsaukumus, no kuriem 252 saistīti ar traumām. Daudzas no tām, kā jau svētkos, saistītas ar attiecību skaidrošanu alkohola iespaidā. Jauni cilvēki izkāvušies. Palīdzība sniegta arī vairākiem pārsalušiem un apsaldējumus guvušiem cilvēkiem, kuri sasvinējušies tā, ka aizmiguši zem klajas debess.

Neraugoties uz daudzajiem brīdinājumiem, svētkos uz ceļiem lielā skaitā bija izbraukuši alkoholiķi. Citiem nekādu postu viņi nenodarīja, bet sev nepatikšanas gan sarūpēja. Jaungada brīvdienās pieķerti 50 dzērāji. Daudz tas ir vai maz, var salīdzināt ar citiem alkohola bagātīgi slacītiem svētkiem, - Ziemassvētkos pieķerti 77 dzērāji, savukārt pērnajos Jāņos tikai 38 dzērāji un divi narkomāni. Tātad gadumijā dzerts krietni vairāk.

Satiksmes negadījumu gan nav bijis daudz vairāk nekā parastās brīvdienās - 153 avārijas, 21 cietušais un viens mirušais. Svētku priekšvakarā Sesavas pagastā pie sabiedriskā transporta pieturas gājējam nāvējoši uzbrauca vieglā automašīna. Notikuši arī citi uzbraukumi gājējiem.

Ziemas svinību sezonai noslēdzoties, glābšanas dienesti aicina iedzīvotājus būt uzmanīgākiem. Īpaši tāpēc, ka šodien sākas ziema un gaidāms aukstums, krāsnis nedrīkst pārkurināt un arī elektriskās sildierīces atstāt bez pieskatīšanas.