Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā

Uzņēmumu iebildumi kavē Jelgavas pils rekonstrukciju

© Aigars Eglīte, F64 Photo Agency

Uzņēmumu iebildumi aizkavējuši 6,87 miljonus eiro vērto Jelgavas pils energoefektivitātes paaugstināšanu un fasādes renovāciju, noskaidroja aģentūra LETA.

Lai arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) ir apstiprinājusi Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) projekta iesniegumu "Jelgavas pils energoefektivitātes nodrošināšana", tā īstenošanu kavē divu komersantu sūdzība Iepirkumu uzraudzības birojam (IUB) par LLU izsludinātā iepirkuma rezultātiem.

Iepirkumu augstskola izsludināja gada sākumā, pavasarī par uzvarētāju nosakot personu apvienību "PST un AKS" ar 4 957 587 eiro piedāvājumu bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN). Kopumā iepirkumā startēja seši pretendenti, bet divi par LLU lēmumu iesnieguši sūdzības.

SIA "RBSSkals Būvvadība" ar piedāvāto līgumcenu 4 131 820 eiro, neieskaitot PVN, kā arī personu apvienība "Būvuzņēmums restaurators un AB Build" ar 4 762 050 eiro piedāvājumu, neieskaitot PVN, uzskata, ka LLU nav novērtējusi uzņēmumu un piesaistīto speciālistu pieredzi un to apliecinošos dokumentus dažādu restaurācijas darbu veikšanā, līdz ar to izslēgusi no dalības iepirkuma konkursā.

Izvērtējot uzņēmumu sūdzības, IUB komisija 5.jūlijā aizliegusi augstskolai slēgt līgumu ar izvēlēto pretendentu un likusi vēlreiz izskatīt pretendentu piedāvājumus.

IUB informācija liecina, ka iepirkumā startēja arī SIA "Latvijas energoceltnieks", kas darbus piedāvāja veikt par 5 970 030 eiro, PS "Konsorcijs RT-ALTE" ar 3 562 659 eiro, kā arī PS "Re&Re Meistari 1" ar 5 179 409 eiro piedāvājumu. Visas summas norādītas bez PVN.

IUB lēmums ņemts vērā un pašlaik notiek iesniegto piedāvājumu atkārtota izvērtēšana, aģentūra LETA uzzināja LLU. "Konkrēti datumi, kad kaut kas varētu būt zināms vai kad varēsim noslēgt līgumu ar būvnieku, vēl nav skaidri," informēja LLU pārstāve Lana Janmere.

Viņa skaidroja, ka VARAM finansējumu pils atjaunošanai izsniegusi projektā "Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana valsts nozīmes aizsargājamos arhitektūras pieminekļos". Apstiprinātā projekta mērķis ir valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa energoefektivitātes uzlabošana. Tādējādi Jelgavas pilī tiks veikta logu un durvju nomaiņa, bēniņu siltināšana, atjaunota ēkas fasāde un ventilācijas sistēma.

Plānotais kopējais projekta budžets ir 6 701 654 eiro, no kura emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta līdzfinansējuma apjoms ir četri miljoni eiro.

Pils renovācijas darbi plānoti jau iepriekšējās desmitgadēs, bet līdz šim nebija izdevies tos īstenot finansējuma trūkuma dēļ. Kad 2014.gadā LLU sāka vadīt rektore Irina Pilvere, Jelgavas pils atjaunošana tika izvirzīta kā viena no saimnieciskās darbības prioritātēm, uzsver Janmere. Tādējādi jau iepriekšējā gadā LLU ieguva Valsts kultūrkapitāla fonda finansējumu pils renovācijas darbu projektēšanai, bet šogad iesniedza projekta iesniegumu darbu īstenošanai.

Renovācijas projekta realizācijas laiks plānots no 2016. līdz 2020.gadam.