Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Azemitologa lielā balva atgriežas pie „Mehiem”

Jelgavas pils pagalmā jaunie studenti izcīnījuši sava zinību vīra Azemitologa lielo un mazo balvu. Mazo balvu izcīnīja Lauksaimniecības fakultātes (LF) studenti, bet Lielā balva aizceļoja pie Tehniskās fakultātes (TF) pirmkursniekiem.

Par studējošo piederību un patriotismu pret Latvijas Lauksaimniecības universitāti liecināja skaļie saukļi gan pie Jelgavas pils, gan, ienākot pagalmā un asprātīgos veidos ievedot fakultāšu dekānus: Ekonomikas fakultātes (EF) dekāna vietnieku Aigaru Kiziku ieveda lepnā apvidus auto, TF dekānu Māri Ķirsi – milzīgā platformā, skanot „mehu” himnai, Veterinārmedicīnas fakultātes (VMF) dekānu Ilmāru Dūrīti – govs pajūgā, LF dekāni Zintu Gaili – improvizētā ķirbja karietē, bet Pārtikas tehnoloģijas fakultātes (PTF) dekāni – uz velorikšas esošā olas čaumalā.

Augstskolas rektors Juris Skujāns pagalmā iebrauca ar velosipēdu. Studējošajiem, vaicājot, vai viņi ir gatavi cīņai un godīgai sacensībai, viņš uzsvēra, ka šodienas prezentāciju domugraudi ir kā dīgļi tam, kas sabiedrībai tiks dots pēc vairākiem gadiem. Savukārt Jelgavas mērs Andris Rāviņš priecājās par „zaļās” enerģijas izmantošanas akcentēšanu un pauda cerību arī pēc vairākiem gadiem, saņemot diplomu, saglabāt šodienas acu mirdzumu.

„Mēs dzīvojam laikmetā, kur lietas un vērtības mainās neapturamā, augošā progresijā, kura diemžēl nes sev līdzi ne tikai pozitīvus impulsus, bet arī cilvēcīgo vērtību degradējošus faktorus. Es – Azemitologs – lieku uz jums – jaunie studenti – pārliecinošas cerības, ka jūs spēsiet mainīt nenovēršamā progresa vektora virzienu par labu tādām vērtībām kā cilvēcīgums, gods, cieņa, pienākums un atbildība, draudzība un mīlestība,” cerot šīs īpašības sasniegt ne vien e-vidē, bet arī tiešā komunikācijā, aicināja Azemitologs.

„Ceru, ka jūs spēsiet pastāvēt par „zaļām” vērtībām, rast risinājumus un kompromisus starp cilvēcisko ērtību apmierināšanu un vides saglabāšanu, katrs caur sevi mainot pasauli uz labu,” sacīja augstskolas zinību vīrs, atklājot Indijas garīgā līdera Mahatmas Gandija atziņas „Ja vēlies, lai pasaule mainās – mainies pats” būtību. Viņš arī norādīja: „Ja tu gaidīsi īsto brīdi, nekad neuzsāksi to, ko gribi. Tāpēc sāc tieši tagad. Sāc tur, kur tu esi, ar to, kas tev ir!”

Par 44.Azemitologa svētku uzvarētājiem Tehniskās fakultātes studējošie kļuva, pateicoties „zaļās” tēmas aktualizēšanai un visu fakultāšu zinību iesaistīšanai. „Meha” sākotnēji izveidotais auto kaitējis visai tautsaimniecībai, bet pēc konsultācijām ar citu fakultāšu kolēģiem, mainījies un radījis ekoloģisku, ar baterijām darbināmu auto, kas labībai licis augt griezdamies, audzēt piena izslaukumu, uzlabot ekonomiku un celt tautas labklājību.

Mazās balvas ieguvēji – LF studējošie – akcentēja Latvijas resursu bagātību, zaļāko zāli, plašākos laukus un labākos mežus, un nevēlamo situāciju ar resursu aizplūšanu uz citām zemēm. Studējošie pārliecināja klātesošos, ka tikai paši saprotot šo problēmu, pasaulei būs iespēja mainīties un pieejamās bagātības izmantot Latvijas labā. Pirmkursnieki Jelgavas pils pagalmā uzcēla vējdzirnavas, kuras simbolizēja valsts nākotni – „Gudrība. Apņēmība. Spēks. Neatlaidība.”

Arī citās fakultātēs studējošie aicināja pasaules mainīšanu sākt ar sevi, talkā ņemot citu nozaru speciālistus. EF jaunieši pieveica dižķibeles postu, Informācijas tehnoloģiju fakultātē studējošie akcentēja, ka datortehnika viena pati nedarbosies un nepieciešami speciālisti, kas to izmantos. Lauku inženieru fakultātes students, redzēja vīziju, ka bez mācīšanās dzīvē nekas netiks sasniegts, uzcēla skolu un pauda gatavību mainīties, lai veidotu labāku nākotni. Veterinārmediķi, glābjot improvizētu govi, un demonstrējot iespaidīgu deju šovu, vēstīja – tikai kopā iespējams glābt pasauli, bet Meža fakultātes studējošie uzbūvēja milzu koka tiltu no Sūnu uz kaimiņu ciemu un skaidroja, ka mājās dzīve ir vislabākā, taču jāprot to izmantot – jāatjauno sagrautā tautsaimniecība. PTF pirmkursnieki kavējās atmiņās, „vectēvam” stāstot savu dzīvesstāstu, kamēr Sociālo zinātņu fakultātes aktīvisti veidoja jaunu – labāku – pasauli.

Studenu korporāciju „Ventonia” un „Fraternitas Imantica” balvu pasniedza MF studentiem. LLU Studentu pašpārvalde par saliedētāko fakultāti atzina SZF, bet viesi no Igaunijas – studentu tutoru grupa – simpātiju balvu pasniedza TF pirmkursniekiem, piebilstot, ka šāda apjoma svētkus nebija gaidījuši. Savukārt laikraksta „Plēsums” balvu ieguva MF studējošie.

Svētku noslēgumā Azemitologs pirmkursniekus iecēla īsteno studentu kārtā, liekot viņiem notupties ceļos un svinīgi solot kļūt par labiem speciālistiem, cienīt un godāt LLU, kā arī vairot Latvijas labklājību.

Tehniskā fakultāte neilgā laika posmā Lielo balvu ieguvusi jau sesto reizi. Uzvara gūta 1998.un 1999.gadā, 2006., 2007.un 2008.gadā, kā arī šodien – 2011.gadā.

Latvijas Lauksaimniecības universitāte ir mūsu augstskola – mājas un sirds vieta, mūsu fakultātes, pils un pils parks, mūsu vislabākie, atsaucīgākie un sirsnīgākie studenti. Azemitologs ir svētki studentijai, studentiskai vienotībai, gudrībai, asprātībai un jautrībai. Viņa ekselence, LLU patrons Azemitologs pirmkursniekus pirmo reizi uzrunāja 1968.gadā, dibinot jaunu tradīciju – radīt piederības sajūtu, mīlestību un uzticību vietai, cilvēkiem un kopā radītām, veidotām un koptām tradīcijām.