Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Latvijā

Amerikāņi konsolidē telekomunikācijas Baltijā

© Scanpix

Latvijā un Lietuvā strādājošo mobilo sakaru operatoru Bite jau ieguvušie amerikāņi tagad atpirks Igaunijas lielāko kabeļtelevīzijas operatoru un platjoslas interneta pakalpojumu sniedzēju Starman, kam savukārt pieder Lietuvas otrais lielākais interneta un kabeļtelevīzijas pakalpojumu sniedzēju Cgates.

Baltijas mēroga superuzņēmumu telekomunikāciju nozarē veido ASV investīciju kompānijai Providence Equity Partners. Par 63% Starman akciju amerikāņi izdos 81 miljonu eiro, kā arī uzņemsies saistības vēl piemaksāt atkarībā no Starman darbības rezultātiem nākamajā gadā un atpirkt mazākumakcionāru akcijas pēc tādiem pašiem noteikumiem kā no bijušā kontrolpaketes īpašnieka East Capital Explorer.

East Capital Explorer atklāj, ka tā peļņa no darījuma būšot 35 miljoni eiro. Starman akciju kontrolpaketi East Capital Explorer nopirka 2013. gadā un izdarīja uzņēmumā naudas ieguldījumu, kas ļāva Starman iegādāties savu Lietuvas līdzinieku Cgates. Šāda notikumu gaita apliecina koncepciju, ka no divu uzņēmumu apvienošanās gadījumā jaunā uzņēmuma vērtība vai cena ir augstāka, nekā būtu summa divu atsevišķo uzņēmumu cenām.

Šajā brīdī ir izziņota vienošanās par darījumu, nevis pats darījums, kura realizācijai nepieciešami saskaņojumi ar konkurences un sabiedrisko pakalpojumu uzraudzības iestādēm un jāuzzina mazākuma akcionāru reakcija uz tagad izveidojušos situāciju. Vienošanās par darījuma noslēgšanu ietver galvojumus un garantijas, kas šāda veida darījumiem ir ierastas.

Baltijā ienākušais uzņēmums Providence piesaka sevi kā augsta līmeņa globāla aktīvu pārvaldības firma ar 45 miljardus ASV dolāru vērtiem aktīviem. Kopš uzņēmuma darbības sākuma 1989. gadā Providence investējis vairāk nekā 150 uzņēmumos un ir vadošais privātā kapitāla investīciju uzņēmums, kas orientējies uz medijiem, komunikāciju, izglītības un informācijas nozarēm. Mobilo sakaru operatoru Bite Latvija amerikāņi ieguva, nopērkot Latvijas uzņēmuma māteskompāniju Bite Finance International BV jeb BITE Group. Par darījumu tika paziņots pērnajos Ziemassvētkos, tas jārealizē šā gada 1. ceturksnī.

Komentārs

Juris Gulbis, Lattelecom valdes priekšsēdētājs:

– Ar Starman pārdošanas darījumu tiek radīti priekšnosacījumi, lai izveidotu spēcīgu Baltijas līmeņa telekomunikāciju spēlētāju, kas nodrošinās mobilos sakarus, platjoslas internetu un vienlaikus būs lielākais kabeļtelevīzijas operators. Aktīvu iegāde Latvijā un visu šo biznesu konsolidācija varēt būt loģisks nākamais solis. Lattelecom valdes Lattelecom un LMT apvienošanas priekšlikums tika izstrādāts, ņemot vērā fiksēto un mobilo operatoru apvienošanās tendences Eiropā, un redzams, ka šī tendence tiešā veidā skar arī Baltijas valstis. Latvijas telekomunikāciju uzņēmumiem kā tirgus līderiem būtu loģiski sekot šai tendencei, lai saglabātu konkurētspēju, integrējot gan mobilos pakalpojumus, gan platjoslas internetu, gan ražojot kvalitatīvu saturu.