Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

"Dogo" ražotājs finansēs bīstamās suņu slimības tālāko pētījumu

© F64

Suņu megaesophagus (ME) slimības uzliesmojuma izpēte turpināsies. Atbalstu pētījuma turpināšanai paudis suņu barības zīmola "Dogo" ražotājs AS "Tukuma Straume" - ražotājs vēlas, lai pētījums tiktu pabeigts, un izteicis gatavību to finansēt.

Trešdien, 10.februārī, Zemkopības ministrijā notika tikšanās, kurā piedalījās Latvijas Veterinārārstu biedrības (LVB), suņu barības zīmola "Dogo" ražotāja AS "Tukuma Straume", Zemkopības ministrijas, Zinātniskā institūta "Bior" un Pārtikas veterinārā dienesta pārstāvji.

Sanāksmē ražotājs AS "Tukuma Straume" izteica atbalstu, lai pētījums tiktu pabeigts un pauda gatavību to finansēt.

"Esmu pilnībā pārliecināts par AS "Tukuma Straume" ražotās suņu barības "Dogo" kvalitāti, tās ražošanā ievērojam visaugstākos standartus. Mums rūp suņu veselība, tāpēc esam gatavi nākt talkā Latvijas veterinārārstiem un pētniekiem, lai noskaidrotu patiesos saslimstības cēloņus," teica AS "Tukuma Straume" valdes priekšsēdētājs Aivars Podnieks.

Pašlaik tiek domāts, ka darbs pie pētījuma varētu tikt atsākts pēc, apmēram, divām nedēļām, kad būs precizēts pētījuma plāns, tāme, kā arī atrisināti juridiskie un administratīvie jautājumi. Pētnieku grupu plānots saglabāt pašreizējā sastāvā.

"Mēs ļoti augstu vērtējam šādu ražotāja soli. Sākumā lūkojāmies uz situāciju nedaudz skeptiski, taču šobrīd uzskatām, ka šādi izteikta ražotāja griba parāda patiesu ieinteresētību par suņu veselību un megaesophagus slimības cēloņu noskaidrošanu. Bažu par to, ka pētījuma rezultāti varētu tikt ietekmēti, mums nav, jo iecerētās sadarbības pamatā būs trīspusējie līgumi starp Zemkopības ministriju, valsts zinātnisko institūtu Bior un AS "Tukuma Straume"," uzsver LVB priekšsēdētāja Māra Viduža.

Pētījuma mērķis ir pabeigt pētījuma 2.posmu, kas paredz dzīvnieku kontrolgrupas izveidošanu un suņu audu, asiņu un barības specifiskus izmeklējumus uz toksiskām vielām, kas var izraisīt megaesophagus.

Plānots, ka pētījums tiks pabeigts 2016.gada maija beigās, kad pētnieki sniegs izpētes kopsavilkumu un secinājumus.

Kā vēstīts iepriekš, Zemkopības ministrija (ZM) apturēja pētījumu par ME izpēti. Arī vakardienas sarunās ZM palika pie iepriekšnolemtā, t.i., nepiešķirt nepieciešamo finansējumu.no ZM budžeta, kā arī neatļaut izmantot ZI BIOR līdzekļus pētījuma pabeigšanai.

Lai pētījumu turpinātu neatkarīgi no ZM lēmumiem attiecībā uz finansējumu, LVB jau bija sākusi sarunas ar vairākiem iespējamajiem finansētājiem. Interesi par pētījuma turpināšanu izrādījuši arī suņu īpašnieki. Piemēram, vairāki no ME cietušu suņu saimnieki apsver iespēju veidot pētījuma atbalsta fondu.

Arī lielākā suņu audzētāju organizācija - Latvijas Kinoloģiskā federācija nepieciešamības gadījumā ir gatava finansēt pētījumu. "Mums rūp ne tikai šķirnes suņu veselība. Ir jādara viss iespējamais, lai slimības cēlonis tiktu atklāts. Ja tam var būt noderīgs mūsu atbalsts, mēs esam gatavi to sniegt", uzsvēra LKF prezidente Vija Klučniece. Arī viņa augsti novērtēja ražotāja soli finansēt pētījumu, jo rīcība norāda uz atbilstību biznesa pasaules standartiem.