Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Aktīvisti pret “Tikumības grozījumiem” savākuši jau vairāk nekā 2600 parakstu

© ekrānšāviņš/manabalss

Kā vēsta iniciatīvu platformā manabalss.lv atrodamā informācija, pret pretrunīgi vērtējamajiem tikumības grozījumiem savākti jau teju 2700 paraksti.

Kā ziņots, 2015. gada 2.jūlijā Valsts prezidents A.Bērziņš izsludināja jaunos Izglītības likuma grozījumus, kas ietvēra arī 10.1 pantu “Izglītība un tikumība”. Grozījumi paredz, ka skolās turpmāk jānodrošina tikumiskā audzināšana, kas atbilst Latvijas Republikas Satversmē ietvertajām un aizsargātajām vērtībām, īpaši tādām kā laulība un ģimene. Izglītības iestādēm jāaizsargā izglītojamie no tādas informācijas un metodēm, kas neatbilst šīm vērtībām.

“Izglītības likums ir jāgroza! Skolās izglītojamiem ir jāsniedz pēc iespējas visaptverošāks un objektīvāks priekšstats par pasaules uzbūvi. Demokrātiskā sabiedrībā jārespektē to, ka cilvēki un viņu viedokļi var būt atšķirīgi. Raugoties no tikumības pozīcijām jāakcentē, ka attiecīgais regulējums, liekot īpašu uzsvaru tieši tādām vērtībām kā laulība un ģimene, ļoti sašaurina tikumības jēdzienu. Tikumība ir kaut kas daudz plašāks, kur mums jārunā ne tikai par ģimenes vērtībām, bet arī par godaprātu, taisnīgumu u.c. Izglītības likuma 10.1 pants arī starp izglītības nozares profesionāļiem ir izpelnījies kritiku un neizpratni. Grūti definējamā tikumības jēdziena iekļaušana izglītības likumā paver diskusiju platformu, kurā gandrīz jebkurš mācību saturs var tikt apšaubīts no tikumības pozīcijām, paralizējot pasniedzēju darbu. Izglītības saturs jāveido saskaņā ar pedagoģiskajiem mērķiem un to ir jādefinē ekspertiem, nevis politiķiem.

Aicinām no Izglītības likuma svītrot 10.1 pantu Izglītība un tikumība, kas Izglītības likumā iekļauj grūti definējamo tikumības jēdzienu, kā arī runā par izglītojamo aizsargāšanu no "nevēlamas" informācijas un metodēm,” par iniciatīvas aktualitāti rakstīts platformā manabalss.lv. Iniciatīvas izveidotājs ir “Iespējamā misija” absolvents Jānis Šķesteris.