Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā

Ātrā palīdzība pakāpeniski tiek pie jauniem auto

© F64

Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienests jau pārņēmis un nodrošina operatīvos transportlīdzekļus desmit brigādēm Rīgas reģionā – mediķi ar valsts nodrošinātām automašīnām no šīs nedēļas pie pacientiem dodas Saulkrastos, Siguldā, Ogrē, Lielvārdē, Kandavā, Tukumā un Madlienā.

Dienests nolēmis pakāpeniski atteikties no ārpakalpojuma, tas ir, vairs neizmantot privātuzņēmuma Rīgas Sanitārā transporta autobāze automašīnas, tā vietā uz izsaukumiem dodas valstij piederošas automašīnas. Tiesa, pagaidām daļa auto nav jauni, nokalpojuši jau astoņus, deviņus gadus.

Rīgas reģionā uz izsaukumiem ik dienu dodas 75 brigādes, vēl līdz aprīļa beigām lielāko daļu brigāžu ar transportlīdzekļiem nodrošina privātuzņēmums. Taču NMP dienests jau martā sācis pakāpeniski atteikties no uzņēmuma pakalpojumiem un brigādes nodrošināt ar savām automašīnām. Šonedēļ ar valstij piederošām automašīnām jau uz izsaukumiem sāk izbraukt septiņās vietās, kopumā desmit brigāžu. NMP dienesta direktors Armands Ploriņš stāsta, ka Rīgas reģiona brigāžu rīcībā ikdienas izsaukumu izpildei tiks nodoti 75 transportlīdzekļi, no kuriem 33 automašīnas būs jaunas – 14 pilnīgi jaunas, šāgada sākumā ražotas un iegādātas automašīnas, bet 19 būs divus gadus jauni, līdz šim maz izmantoti auto no citu reģionu rezervēm. Savukārt 42 būs automašīnas no dienesta rezerves autoparka – šie auto ir iepriekš izmantoti reģionos, lielākoties pirkti 2006. gadā. Šīm automašīnām ir veiktas tehniskās apkopes, remonti un izietas tehniskās apskates. Pašlaik tehniskā kārtībā ir 22 auto, bet vēl 20 atrodas remontā. Tas nozīmē, ka daļai brigāžu Rīgas reģionā vēl būs jābrauc ar salīdzinoši vecām automašīnām, kurām ir gandrīz jau desmit gadu. A. Ploriņš apliecināja: tiklīdz visas automašīnas būs saremontētas un par remontdarbiem būs samaksāts, dienests zinās, cik ir līdzekļu, lai iegādātos papildus jaunas automašīnas, ar kurām nomainīt vecākos automobiļus. Šogad varētu iegādāties ap 30–40 jaunu auto, tāpat arī nākamgad. Šādu rīcības plānu atbalsta arī veselības ministrs Guntis Belēvičs, kurš iepriekš pārtrauca izsludināto iepirkumu par automašīnu iegādi līzingā, jo atklājās, ka tādā veidā valsts iestādēs iegādāties auto nemaz nedrīkst. Ministrs vakar apliecināja, ka jauni auto tiks nopirkti un paliks dienesta rīcībā.

Visjaunākās NMP dienesta automašīnas ir MercedesBenz, kuras iegādātas konkursā un, kā izrādās, bijušas lētākas nekā konkurentu piedāvātās Citroen automašīnas. Viena automašīna, ieskaitot aprīkojumu, lai to uzskatītu par operatīvo medicīnisko transportlīdzekli, valstij izmaksā ap 123 000 eiro (NMP dienestā norāda, ka cena atšķiras no tā, vai auto ir pilnpiedziņas vai nē). «Jā, es varu teikt, ka šie auto ir kā operāciju zāle uz riteņiem,» atbildot uz jautājumu par augsto automašīnu cenu, saka A. Ploriņš, «jautājums, ar ko mēs salīdzinām, kur ir tie auto, ar kuriem mēs varam salīdzināt pilnībā nokomplektētu ātrās palīdzības auto? To nevar salīdzināt arī ar tādu auto, kas domāts slimnieka pārvešanai no vienas vietas uz citu. Viena trešdaļa no šī auto cenas ir paša auto izmaksas, pārējās divas trešdaļas ir viss tas, ko mēs ieliekam auto, kā mēs nokomplektējam.» Gan šogad, gan nākamgad tiks izsludināti jauni automašīnu iegādes konkursi, un dienests sola «pielikt visas pūles, lai iegādātos pēc iespējas lētāk, taču atbilstošus auto». Papildu nauda no valsts budžeta pašlaik nav nepieciešama.

NMP dienesta speciāliste Ilze Bukša pavēstīja, ka konkursa kārtībā tiek izvēlēti arī autovadītāji, pašlaik jau ir sākuši strādāt 40 šoferi, no kuriem lielākā daļa ir pārnākuši no privātfirmas, proti, var teikt, ka turpina strādāt dienestā, tikai tagad kā darba devējs viņiem ir valsts. NMP dienests ir veicis arī iepirkuma procedūru, lai nodrošinātu transporta remontzonu, kur tiks veiktas tehniskās apkopes un remonti. Dienesta rīcībā būs arī rezerves automašīnas gadījumam, ja kāda no «galvenajām» automašīnām salūst.

Kā nodrošinās automašīnas NMP dienesta Rīgas reģiona centram?

Kopumā ir nepieciešami 75 operatīvie transportlīdzekļi:

33 būs jaunas automašīnas

42 būs automašīnas no dienesta rezerves autoparka

14 šāgada sākumā ražotas un iegādātas automašīnas, bet

19 būs divus gadus jauni auto no citu reģionu rezervēm

22 jau ir tehniskā kārtībā

20 – vēl atrodas remontā

Avots: Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests