Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Latvijā

Pie pacientiem brauc pilnīgi jaunas ātrās palīdzības

© F64

Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienests saņēmis 24 pilnīgi jaunas ātrās palīdzības automašīnas, kuras jau tuvākajā laikā vedīs mediķus uz izsaukumiem pie pacientiem Rīgas reģionā. Šīs automašīnas iegādātas par Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu un izmaksājušas 2,3 miljonus eiro.

Četrpadsmit no jaunajām automašīnām ir neatliekamās medicīniskās palīdzības operatīvie transportlīdzekļi, kuri ikdienā brauc uz izsaukumiem, savukārt sešas automašīnas būs paredzētas konkrētas palīdzības sniegšanai vai ātrās palīdzības darba organizācijai, proti, viena būs specializētā neonatologu brigādes automašīna tieši palīdzības sniegšanai jaundzimušajiem, divas būs tehniskā nodrošinājuma automašīnas, kuras varēs visus Rīgas reģiona centra brigāžu punktus nodrošināt ar skābekļa, medikamentu piegādi, kā arī viena no jaunajām automašīnām būs aprīkota ārkārtas situāciju vadībai. «Tā būs domāta tādiem ārkārtas gadījumiem kā Zolitūdes traģēdija, kad uz vietas jānotiek neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanas koordinācijai,» Neatkarīgajai sacīja NMP dienesta speciāliste Ilze Bukša. Pilnīgs jaunums Latvijas neatliekamajai medicīniskajai palīdzībai būs jauniegādātie vieglie auto ārstu speciālistu vajadzībām. «Ārvalstīs tas nav jaunums, un arī Latvijā tagad būs auto, lai uz notikuma vietu nogādātu ārstu speciālistu, kāds konkrētajā brīdī ir nepieciešams, piemēram, ārstu reanimatologu,» stāsta I. Bukša. Šīs sešas mašīnas būs vieglie transportlīdzekļi, nevis ierastie ātrās palīdzības mikroautobusi.

NMP dienesta vadība uzsver, ka reforma jeb brigāžu pārņemšana Rīgas reģionā norit veiksmīgi. Jau 44 mediķu brigādes Rīgā ar automašīnām nodrošina pats NMP dienests. Tuvākajās dienās vēl trīs brigādes pievienosies to pulkam, bet līdz 29. aprīlim NMP dienests nodrošinās ar valsts automašīnām jau visas 75 brigādes. Arī autovadītāji jau ir pieņemti darbā. Joprojām turpinās arī vairāku iepriekš rezervē esošu automašīnu remonts.