Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

APRITĒ: Dziesma ir jābauda kā smalks ēdiens

REŽISORS un komponists Vladislavs Nastavševs kopā ar grupu Ezeri Liepājas koncertzāles Lielais dzintars mākslas telpā izpildīs savus skaņdarbus no teātra izrādēm – uz teātra skatuvēm vēl nedzirdētā skanējumā © Publicitātes foto

«Dziesmas ir domātas baudai – lai tās klausītos un gūtu baudu. Deja – tā ir citāda komunikācijas forma, kas nāk tad, kad vārdi ir lieki. Līdz ar to lēno deju vakari ir reizē gan koncerts, gan cita veida pieredze, sajūtu notikums –jo valda atmosfēra, kas iedrošina cilvēkus dejot, ļaujoties mūzikas valdzinājumam un otra cilvēka klātbūtnei,» saka režisors un mūziķis Vladislavs Nastavševs (40).

Piektdien, 28. septembrī, pulksten 21 mūsdienu mākslas festivāla Liepājas Mākslas forums ietvaros Liepājas koncertzāles Lielais dzintars mākslas telpā Civita Nova notiks Lēno deju vakars. Tajā Vladislavs Nastavševs kopā ar jauno eksperimentālās mūzikas grupu Ezeri, kas izveidota 2016. gadā un kurā muzicē Miķelis Putniņš (ģitāra), Kristiāns Priekulis (bass) un Krišjānis Bremšs (bungas) - profesionāli mūziķi, kurus saista arī bērnības dienu draudzība -, jaunā skanējumā izpildīs iemīļotas dziesmas no režisora veidotajām teātra izrādēm.

«Dziesmas labi strādā jau vienas pašas ar klavierēm, tāpēc ķerties tām klāt bija mazliet izaicinājums, bet mums bija interesanti, esmu apmierināts ar rezultātu,» atzīst grupas Ezeri ģitārists Miķelis Putniņš, piebilstot, ka vislielāko lomu katrā dziesmā, protams, spēlē režisora personība un viņa savdabīgā balss.

Vladislava Nastavševa izrāžu mūzikai raksturīgās liriskās melodijas šajā programmā ir saplūdušas ar ritmiskiem deju mūzikas skaņdarbiem, bet dziesmu vārdiem izmantotas krievu dzejnieka un prozaiķa, krievu literatūras Sudraba laikmeta pārstāvja Mihaila Kuzmina (1872-1936) eksistenciālās dzejas rindas, kas katru izpildīto dziesmu padara par stāstu un mazu izrādi.

Teātra skatītāji šīs dziesmas jau dzirdējuši izrādēs - Mihaila Kuzmina romāna Peldošie - ceļojošie (Плавающие-путешествующие, 1915) dramatizējumu režisors Vladislavs Nastavševs 2014. gadā iestudēja Jaunajā Rīgas teātrī, bet Peldošie - ceļojošie. II daļu - 2016. gadā Dailes teātrī.

«Dažreiz tu dziedi un ar tevi nekas nenotiek, bet dažreiz tu dziedi un tev iet zosāda. Ja tu pats kaut ko sajūti, arī skatītāji to sajūt, tāpēc dziesma ir jābauda kā smalks ēdiens, ir jādzird un jāsajūt teksts,» uzskata Vladislavs Nastavševs. Viņam savās dziesmās gribējās panākt draivu un ritmu, tādu jestrumu, kas nenolasās, skaņdarbus spēlējot uz klavierēm. Un Lēno deju vakaros kopā ar Ezeriem tas ir jūtams, un tas, ka šī mūzika spēj eksistēt arī ārpus teātra telpas, jau pierādījies vairākos plaši apmeklētos koncertos gan dažādās koncertvietās Rīgā, tostarp K. K. fon Stricka villā, gan Latgales vēstniecībā Gors, gan Maskavā.

***

Uzziņai

• Ikgadējais - šogad jau ceturtais - mūsdienu mākslas festivāls Liepājas Mākslas forums Liepājas koncertzālē Lielais dzintars notiks no 28. līdz 30. septembrim, piedāvājot vairāk nekā desmit dažādu žanru notikumus, kas, piedaloties māksliniekiem no Latvijas, Zviedrijas, Beļģijas, Austrālijas, Īslandes un Austrijas, atspoguļos mūsdienu mākslas aktualitātes Eiropā un pasaulē.

• Festivāls sevi jau spilgti pieteicis kā laikmetīgās mākslas platformu ar dažādiem intriģējošiem un starpdisciplināriem mākslas projektiem, un arī šogad tas solās būt aizraujošs un atklājumiem bagāts.