Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

KONCERTI: Vokālā grupa "Latvian Voices" prezentē albumu "Mazie, skumjie ziemas svētki"

LATVIAN VOICES. Vokālā grupa Latvian Voices – Marta Lortkipanidze (no kreisās), Laura Leontjeva, Beāte Locika, Zane Stafecka, Dita Belicka un Laura Jēkabsone – ir laidusi klajā jaunu CD un aicina uz koncertiem Mazie, skumjie ziemas svētki baznīcās un koncertzālēs © F64

«Mēs esam ļoti priecīgas, ka mums ir izdevies iemūžināt tās emocijas, kas ir dzīvajā koncertā,» saka vokālās grupas Latvian Voices dalībniece Laura Jēkabsone, 3 pavāru restorānā Tam labam būs augt prezentējot grupas jaunāko veikumu – albumu Mazie, skumjie ziemas svētki.

Koncerts Mazie, skumjie ziemas svētki tika ierakstīts 2016. gada 20. decembra vakarā Rīgas Lutera baznīcā, kas tautā saukta par Torņakalna baznīcu. Tas iepazīstina ar vairākām grupas dalībnieču oriģināldziesmām, kā arī ļauj atpazīt vairākas arhaiskas Ziemassvētku laika melodijas, kas nemanāmi saplūst ar tautas mūziku un ziemas saulgriežu tradīcijām.

Šis ir jau trešais vokālās grupas Latvian Voices Ziemassvētku albums. Pirmais - Seventh Heaven - tika izdots 2010. gadā, otrais albums - Zeit der Wunder - tapa kopā ar Vācijas a cappella vokālo grupu Viva Voce 2014. gadā izdevniecības Universal Music paspārnē.

Latvian Voices Adventes laikā ik gadu svin un atceras savu dzimšanas dienu: 2009. gadā jaunās dziedātājas tika uzaicinātas piedalīties Ziemassvētku koncertos Vācijā, Hamburgā, un šīs koncerttūres dēļ arī tika izveidota meiteņu vokālā grupa. Līdz pat 2016. gadam mākslinieces ik decembri pavadīja Vācijā, sniedzot koncertus mazākās un lielākās baznīcās, kā arī prestižās koncertzālēs Hamburgā, Bambergā un citviet. Pērn Latvian Voices pirmo reizi Ziemassvētku gaidīšanas laiku pavadīja tepat mājās, uzstājoties ar koncertprogrammu Mazie, skumjie ziemas svētki. Šogad meitenes atkal ir mājās un savus klausītājus gaidīs piecos koncertos - Talsos, Madonā, Rīgā, Ikšķilē un Liepājā, kur arī varēs iegādāties jauno CD. Tas pieejams arī Latvian Voices interneta veikalā: lvmusic.lv/shop.

«Mēs zinām, ka daudziem nepatīk mūsu koncertprogrammas un albuma nosaukums - jo kāpēc skumjie? Mums ir tam izskaidrojums,» saka grupas dalībniece Zane Stafecka. «Tāpēc, ka Ziemassvētku gaidīšanas jeb Adventes laikā mēs vairāk aizdomājamies par cilvēkiem, kurus gribam iepriecināt. Kāds ir ar mums kopā, kāda vairs nav, tāpēc, mūsuprāt, šis laiks mijas ar mazām skumjām. Tās nav obligāti lielas bēdas vai sēras, bet tās ir emocijas, kas vairumā gadījumu pārņem tieši šajā pirmssvētku laikā. Tas ir stāsts par emocijām,» paskaidro Zane Stafecka.

Meitenes visas ir vienisprātis, ka liela daļa cilvēku visā pasaulē laikā pirms Ziemassvētkiem piedzīvo ko līdzīgu melanholijai, skaidrāk saklausot savu iekšējo balsi un aizdomājoties par to, kas ir visvērtīgākais viņu dzīvē. Tās ir gaišas skumjas, kas mūs atkal aizved uz satikšanos ar prieku. Kā sacījis mācītājs Juris Rubenis: «Prieks nav gudrs. Gudras ir skumjas.»

«Visvairāk man patīk būt ziemā, kad zeme ir sniega baltumā....» arī tā dzied Latvian Voices meitenes, šajā laikā piedāvājot a cappella versiju grupas Prāta vētra populārajai dziesmai Ziema Lauras Jēkabsones aranžijā. Viņu izpildījumā šī dziesma ieskanas pavisam citā noskaņā - ar sievišķīgu pieskārienu, jūtīgumu un sentimentu. Starp citu, to var noklausīties arī grupas facebook profilā.

***

MAZIE, SKUMJIE ZIEMAS SVĒTKI:

• 16. decembrī pulksten 18 - Talsu evaņģēliski luteriskajā baznīcā

• 17. decembrī pulksten 18 - Madonas pilsētas kultūras namā

• 21. decembrī pulksten 19 - Rīgas Lutera baznīcā Torņakalnā

• 23. decembrī pulksten 18 - Ikšķiles Svētā Meinarda ev. luteriskajā baznīcā

• 25. decembrī pulksten 18 - Liepājas koncertzālē Lielais dzintars