Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

VĒRTS APMEKLĒT: Hylem trio viegli un ar prieku

XYLEM TRIO – Rihards Zaļupe (no kreisās, sitaminstrumenti), Oskars Petrauskis (saksofons) un Raimonds Petrauskis (taustiņinstrumenti) aicina uz Ziemassvētku festivāla noslēgumu Dzintaru koncertzālē. «Šajā koncertā aicinām cilvēkus būt kopā, pārdomāt visu aizvadīto gadu. Un dalīties priekā» © Publicitātes foto

Piektdien, 30. decembrī, Dzintaru koncertzālē ar Xylem trio uzstāšanos noslēdzas Ziemassvētku festivāls. «Cilvēki bieži prasa, ko jaunu var pateikt ar Ziemassvētku tēmām, un mums pašiem tas bija diezgan liels izaicinājums – atrast jauno,» saka viens no Xylem trio dalībniekiem Rihards Zaļupe.

Programmā iekļauta pasaules klasika, populāras melodijas Jaungada noskaņās, bet programmas lielāko daļu veido pirmatskaņojumi.

Ideja par īpaši Ziemassvētku laikam piemērotu koncertu bijusi jau sen, un nu radies iemesls šo ieceri īstenot. «Koncerts būs īpašs ar to, ka apmēram 80 procenti no programmas būs pirmatskaņojumi,» stāsta Rihards Zaļupe, piebilstot, ka lielāko daļu jauno kompozīciju slogu ir uzņēmies Raimonds Petrauskis. «Mūsu trio pieejamais repertuārs nav plašs arī pasaulē. Un mums pašiem patīk rakstīt sev un aranžēt lietas tā, kā mēs to redzam. Cik nu mums ir sanākusi sadarbība ar komponistiem, tā kaut kā nav mūs iedvesmojusi, tāpēc mēs mēģinām paši aranžēt mūziku. Koncerta pirmā daļa būs vairāk akadēmiskajā mūzikā tendēta, otrā - daudz vieglāka, pat kičīgāka. Katrā ziņā - programmu veidojam viegli un ar prieku.» Programmā iekļauti Pētera Čaikovska, Georga Frīdriha Hendeļa, Raimonda Petrauska un Riharda Zaļupes skaņdarbi. Domājot par potenciālajiem šī koncerta apmeklētājiem, Rihards Zaļupe ir filozofisks: «Pēdējā laikā man radies iespaids, ka mēs sabiedrībā šķeļamies, tomēr vajag mēģināt saklausīt vienam otru, vajag mēģināt izvairīties no tipiskajiem latviešu stereotipiem, ka mēs viens par otru slikti domājam, cits no cita baidāmies... Saticību - to es novēlu savai tautai. Jo viss, kas notiek apkārt pasaulē, signalizē, ka bez saticības arī mūsu mazo valsti var izjaukt vienā dienā, ka mēs pat neattapsimies, tikai pēc tam atradīsim drupas... Tāpēc šajā koncertā aicinām cilvēkus būt kopā, pārdomāt visu aizvadīto gadu. Un dalīties priekā. To darīsim arī mēs, lai cilvēkiem būtu labs noskaņojums.»

Šogad aprit desmit gadi kopš Xylem trio izveidošanas, bet īpašs jubilejas koncerts netika rīkots. «Mēs par to domājām, bet kaut kā šajā gadā darba sanāca tik daudz, ka nesanāca realizēt to, ko gribējām. Mēs ar čaļiem pārrunājām, ka it kā ir salīdzinoši liela jubileja, bet laikam neesam tie, kas grib pompozi svinēt, savu auditoriju uzrunājam tad, kad mums ir ko teikt. Turklāt šis koncerts ir savdabīgs rādītājs tam, kur esam aizvirzījušies desmit gadu laikā,» uzskata Rihards Zaļupe. Kā jau daudziem kolektīviem, arī Xylem trio šo gadu laikā bijuši spriedzes brīži, bet mūziķis uzskata, ka «pats svarīgākais ir tas, ka mums patīk tas, ko mēs darām, mums patīk kopā muzicēt. Mēs varam par daudz ko strīdēties, bet pats svarīgākais - mēs vienmēr nonākam līdz rezultātam un spējam parādīt to, kāpēc mums vispār ir svarīgi muzicēt ne tikai sev, bet arī klausītājiem.».