Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Kultūra

Brīvdienu ceļvedis

© Publicitātes foto

Idejas brīvdienām

MEDITATĪVS VAKARS SUKUBĀ

Piektdien, 16. decembrī, pulksten 19 notiks muzikāls vakars jaunajā radošajā galerijā-kafejnīcā Sukubs. Uz tikšanos aicina četru mūziķu apvienība Mēness dārzs - Ieva Rūtentāle (flauta), Rūta Abaja (kokle/balss), Dace Sloka (kokle/ģitāra/balss) un Reinis Grants (perkusijas). Ideja par nesen atklāto galeriju Sukubs pieder māksliniecei Veronikai Plaudei, kas iedvesmojusies no leģendārās 20. gs. 20. gadu Rīgas kafejnīcas Sukubs, kas piederēja mākslinieka Romana Sutas mātei Natālijai, sauktai Natiņa. Vārds Sukubs savulaik tapa kā sakausējums no divu 20. gadsimta sākuma avangarda mākslas virzienu - supremātisma un kubisma - pirmajām zilbēm.

ZVĒRI TUMSĀ LĪGATNĒ

Līgatnes dabas takās sestdien, 17. decembrī, pulksten 18 notiks vakara pārgājiens Satiec zvērus tumsā!. Tiek solīta iespēja satikt Līgatnes meža Rūķi un viņa vadībā doties pastaigā pa Līgatnes dabas takām un apciemot tos dzīvniekus, kas tumsā neguļ - pūces, lūšus, mežacūkas un citus. Čaklā Rūķa Ziemassvētku gaidīšanā varēs izgatavot eglītes rotājumus un piedalīties eglītes rotāšanā, kā arī baudīt karsto Rūķīša tēju. Pārgājiena sākums pie Līgatnes dabas taku Informācijas centra. Līdzi jāņem kabatas lukturītis un laika apstākļiem un pastaigai dabā piemērots apģērbs.

BLUĶA VILKŠANA BRĪVDABAS MUZEJĀ

Svētdien, 18. decembrī, Ziemas saulgriežu svinēšana notiks Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā. Bluķa vilkšana ir viena no ziemas saulgriežu raksturīgākajām tradīcijām, un svētdien muzejā no sētas uz sētu dosies maskotie ķekatnieki, aiz sevis velkot bluķi, tā savācot visas likstas un nebūšanas, kas bijušas aizvadītajā gadā. Rotaļas, dziesmas un danči būs kopā ar folkloras kopām Krulla, Zvīgzna un Ciguzis. Pēc kārtīgas lustēšanās un gājiena lielais bluķis tiks sadedzināts pļavā pie Priedes kroga un ikviens varēs ugunij atdot gada laikā sakrātās sliktās domas, neveiksmes un bailes. Ziemas saulgrieži ir prieka un līksmības svētki, svinot gaismas uzvaru pār tumsu - pēc gada garākās nakts saule atkal griezīsies uz pavasara pusi. Ziemas saulgriežu svinību laikā notiks arī piparkūku meistardarbnīca, puzuru veidošana un to tradīcijas izzināšana, laimes liešana, sveču liešana un senās lauka spēles.

ZIEMASSVĒTKU FESTIVĀLA ATKLĀŠANA JŪRMALĀ

2016. gadā Dzintaru koncertzāle svin nozīmīgu jubileju - 80 gadu, kopš Mazās zāles - pirmās slēgta tipa koncertzāles Latvijā - atklāšanas 1936. gadā. Šim notikumam par godu mākslinieks Aigars Bikše ir radījis leģendārā latviešu diriģenta, Marisa Jansona tēva, Arvīda Jansona skulptūru. Tās atklāšana notiks īsi pirms Ziemassvētku festivāla atklāšanas koncerta Dzintaru koncertzālē piektdien, 16. decembrī, pulksten 19.30, uz kuru aicina Maestro Raimonds Pauls, koris Latvija un diriģents Māris Sirmais. Koncerta programmā tiks piedāvāta kora Latvija izlase no tā divām aktuālākajām programmām. Pirmajā daļā - dziesmas no projekta Latvijas komponisti Latvijas simtgadei, kurā vairāk nekā 70 latviešu komponistu mudināti rakstīt jaundarbus korim, izvēloties tos veltīt kādai no piecām stihijām - zeme, ūdens, mīlestība, debesis (gaiss) un uguns. Koncerta otrajā daļā līdz šim mazāk zināma Raimonda Paula puse - viņa kordziesmas, kuras jaunā, svaigi iznākušajā CD apkopojis Valsts Akadēmiskais koris Latvija.