Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Kultūra

IDEJAS brīvdienām - ko darīt, kurp doties

© F64

Brīvdienu ceļvedis

VARBŪT VAR PAGŪT

Uz teātriem šajā nedēļas nogalē, visticamāk, ies tikai tie, kam biļetes iegādātas laikus. Dailes teātra afišu rotā uzrakstiņš izpārdots. Nacionālajā teātrī lēto biļešu astītes esot uz vien Sudraba slidām, izrādes sākums svētdien pulksten 12, JRT svētdienas izrādei Marķīze de Sada, kas sākas pulksten 15, kaut kas vēl interneta biļešu sistēmā turoties. Repertuārā plašāks piedāvājums ir Nacionālajā operā, kur brīvdienās ir gan koncerts, gan izglītības programmas, gan sestdienas vakara baleta izrāde Pērs Gints, gan svētdienas Turaidas rozes divas izrādes, tomēr biļešu sistēma neko ļoti plašu nepiedāvā, turklāt ņemiet vērā, šīs rindas top ceturtdienas pusdienlaikā - ja gribat pagūt ko nopirkt, dariet to nekavējoties.

LATVIEŠI SPLENDID PALACE

Kinoteātrī Splendid Palace nedēļas nogalē pamatā rāda latviešu filmas. Tiek piedāvātas Māra Martinsona spēlfilma Maģiskais kimono, Ivara Zviedra dokumentālais kino Zāģeri un Ilonas Brūveres Ievainotais jātnieks, kā arī Jāņa Norda trilleris Ar putām uz lūpām. Ja nepatīk latviešu filmas, iespējams baudīt Jāņa Skuteļa stāvizrādi Atkal, kā arī šo to no importa kinematogrāfa - ungāru režisora ldiko Eņedi melodramatiski komisko stāstu Par miesu un dvēseli par mīlu Budapeštas lopkautuvē, kā arī klasiķa Mihaila Hanekes (Austrija) filmu Laimīgās beigas. Par seansiem un biļešu pieejamību informāciju meklējiet vietnē splendidpalace.lv.

VELKAM BLUĶI

Savā ziņā varam atviegloti uzelpot. Gada īsākās dienas ir sagaidītas, un drīz vien saule griezīsies pret pavasari. Ja neesat ortodoksāls ticīgais, iespējams, svētdienas pēcpusdienu ir vērts pavadīt senlatviešu tradīciju garā. Svētdien pulksten 12 Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā sāksies Bluķa vakars. Rīkotāji sola, ka viss būs, kā pienākas: rotaļas, laimju liešana, nākotnes zīlēšana, tirgošanās un, protams, bluķa vilkšana ar tai sekojošo bluķa dedzināšanu. Kā šajā dienā būs ar sniegu, to prasiet sinoptiķiem, bet, uz muzeju dodoties, neaizmirstiet par piemērotu apģērbu un apaviem.

NAKTS VALDNIEKS

Ja vēlaties palasīt ko spriedzes caurvītu un vēsturisku tvaika lokomotīvju dūmu apkūpinātu, dzīvais spriedzes romānu klasiķis un dzelzsvīra Rembo «tētis»

Deivids Morels piedāvā jūsu uzmanībai savu trešo romānu par slepkavību smalkās mākslas pārzinātāja de Kvinsija kunga piedzīvojumiem Viktorijas laikmeta Anglijā Nakts valdnieks. Ir atklāta pirmā dzelzceļa līnija no Mančestras uz Liverpūli, un pienācis laiks līdz šim neredzētam slepkavību veidam - slepkavībām vilcienā. Kāds kungs tiek nožmiegts pirmās klases kupejā, savukārt mistera de Kvinsija dzīvi sarežģī vai varbūt atvieglo atkarība no opija.

FALSTAFS MEZZO

Visi tie, kam patika Verdi operas Falstafs iestudējums Siguldas Opermūzikas svētkos, šo sestdien kanālā Mezzo var izbaudīt Opernhaus Zürich veikumu - ar diriģentu maestro Danieli Gati priekšgalā. Izrādes režisors ir Svens Eriks Bečtolfs, bet galvenais trumpis - «pasaulē labākais Falstafa atveidotājs itāļu baritons Ambrodžo Maestri». Seansa sākums pulksten 21.30. Tomēr maestro Marisa Jansona faniem programma jāieslēdz precīzi 18.31 - Bavārijas Radio simfoniskais orķestris un pianists Daniels Barenboims atskaņos Bēthovenu un Prokofjevu.