Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Kultūra

Brīvdienu ceļvedis

© Publicitātes foto, Gunārs Janaitis, www.fototrio.lv

Idejas brīvdienām

PĒTERA VASKA JUBILEJAS KONCERTS

Šodien, 6. maijā, pulksten 19.30 atjaunotajā vēsturiskajā Dzintaru koncertzālē notiks izcilā latviešu komponista Pētera Vaska 70. jubilejas koncerts. Tajā piedalīsies klavieru kvartets RIX un Latvijas Radio kora grupa diriģenta Kaspara Putniņa vadībā. Tiks atskaņoti komponista meistardarbi - Kvartets vijolei, altam, čellam un klavierēm, Trīs poēmas korim ar Česlava Miloša dzeju un 2013. gadā sacerētais duets vijolei un čellam Castillo Interior, kurš Latvijā izskanēs pirmoreiz. Šī ir vēl viena iespēja pārliecināties par jubilāra vārdu patiesīgumu un mūzikas lielo spēku. Pēteris Vasks reiz teicis: «Vienmēr esmu jutis, ka mūzikā daru to pašu, ko mans tēvs mācītājs, - sludinu. Varbūt varu klausītājiem pavēstīt būtiskāko vai vienkārši mierināt un stiprināt? Ar vārdiem un skaņām, kuras uzskatu par pašām nepieciešamākajām, mēģinu vēstīt to, kas man šķiet vissvarīgākais.»

MĀTES DIENAS PASĀKUMI

Daudzi un dažādi Mātes dienas pasākumi notiks daudzviet Latvijā, un mammu godināšanā katrs pats ir tiesīgs sarīkot savu īpašu kultūras programmu. Tomēr, pievērsiet uzmanību, svētdien, 8. maijā, pēc De facto pulksten 21.25 Latvijas televīzijas pirmajā kanālā sāksies Mātes dienas Latvijas aktieru veltījumu koncerts Likteņdārzam, ko iespējams noskatīties, neizejot no mājas, visai ģimenei kopā.

MĀKSLAS MUZEJS JĀREDZ

Ir pamatotas aizdomas, ka brīvdienās daudzi dosies aplūkot jaunatklāto Latvijas Nacionālo mākslas muzeju un visas tajā apskatāmās izstādes, sākot no Miervalža Poļa un Borisa Bērziņa, beidzot ar jauno pastāvīgo ekspozīciju. Neaizmirstiet, ka jāapskata arī pēc rekonstrukcijas radušās jaunās izstāžu zāles! Jau šodien, 6. maijā, skatīšanos iespējams apvienot ar jaunu zināšanu apguvi. Pulksten 18 LNMM Konferenču zālē notiks amerikāņu mākslas zinātnieces, pasniedzējas, Miervalža Poļa daiļrades pētnieces un monogrāfijas autores Dr. Eimijas Brizgelas (Skotija, Lielbritānija) lekcija Polis, Austrumi un Rietumi. Vairāk informācijas par muzeja piedāvājumu, darba laikiem un biļešu cenām skatieties internetā www.lnmm.lv.

ŽANNA D`ARKA

Sestdien, 7. maijā, pulksten 18 Dailes teātrī iespējams izbaudīt mūzikla Žanna D’Arka skaņas un noskaņas ar Ilzes Ķuzules-Skrastiņas un Intara Rešetina piedalīšanos. Dž. Dž. Džilindžera, Kārļa Lāča, Jāņa Elsberga un Evitas Mamajas kopdarbs izraisījis pietiekami dzīvas un pretrunīgas teātra kritiķu debates - varbūt vērts aiziet pārliecināties, cik tām varat piekrist vai nepiekrist. Turklāt Dailes teātris sestdienas vakara izrādei izsludinājis papildu kārdinājumu - biļešu atlaides skolēniem, studentiem un pensionāriem 50% apmērā. Kā apgalvo informācija, kas atrodama internetā, biļetes ir joprojām pieejamas.

DŽONA VILJAMSA STOUNERS

Grāmata kā partneris nedēļas nogalei ir visai cienījama izvēle, turklāt ne jau vienmēr jāskatās vieglās un izklaidējošās literatūras virzienā. Pievērsiet uzmanību Silvijas Brices tulkotajam Džona Viljamsa romānam Stouners. Šis ir darbs, kas, lai arī neizraisīja skaļu ažiotāžu, tomēr gan sociālajos tīklos, gan dzīvajā komunikācijā tiek visai bieži ieteikts, sarunājoties par dzīvi. Vēl pirms pāris dienām dzirdēju apmēram šādu divu rakstnieku sarunu. «Klau, vai esi lasījis Stouneru? Nē? Nu tad pamēģini? Bet par ko tur ir, es neteikšu. Ņem un vienkārši pamēģini!» Varbūt kādam šis padoms noder?