Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Kultūra

Svetlana Aleksijeviča: Esmu pret revolūcijām un barikādēm

Svetlana Aleksijeviča: «Karu jau sen vajadzēja pielīdzināt kanibālismam. Cilvēce 21. gadsimtā konfliktus joprojām risina tāpat kā tolaik, kad cilvēki valkāja zvērādas» © Publicitātes foto

Šonedēļ arī Latvijas mediju lokā nonācis radio Brīvā Eiropa vietnē publicētais Andreja Šarija un Tonija Veselovska publicētais materiāls – kas veidots, balstoties uz sarunu ar 2015. gada Nobela prēmijas laureāti literatūrā, baltkrievu publicisti Svetlanu Aleksijeviču.

Protams, ka, ņemot vērā vietnes specifiku, jau publikācijas ievadā tiek runāts par opozīciju Krievijas prezidentam Putinam un Baltkrievijas vadītājam Lukašenko. «Manuprāt, ir nepieciešama pretestība,» viņa atbild, jautāta par šo tēmu, tomēr precizē: «Bet es ar to nedomāju skriešanu uz barikādēm un šaušanu. Neesmu revolūciju atbalstītāja, nekad vēsturē tās nav atstājušas neko vairāk kā izlietas asinis. Es domāju, mums vajag revolūciju, bet to vajag cilvēku prātos.

Karu jau sen vajadzēja pielīdzināt kanibālismam. Cilvēce 21. gadsimtā konfliktus joprojām risina tāpat kā tolaik, kad cilvēki valkāja zvērādas. Vienīgā atšķirība – pagātnē viņi nogalināja ar rungām, mūsdienās ar masu iznīcināšanas ieročiem.»

Sarunas turpinājumā Nobela prēmijas laureāte izsaka savu atbalstu ukraiņu pilotei Nadjai Savčenko, pret kuru Krievijā joprojām norit tiesas prāva, nebeigumā secinot: «Vari būt kaut trīskāršs Nobela prēmijas laureāts, bet vienalga nespēj mainīt visprimitīvākos cilvēka uzvedības principus, visprimitīvākos politiskos ticējumus.» Pilnu materiālu meklējiet vietnē www.rferl.org, bet jāpiebilst, ka Svetlanas Aleksijevičas šogad iegūtā Nobela prēmija literatūrā un tai sekojošais prezidenta Lukašenko apsveikums nebija iemesls, lai rakstnieces vārds, fotogrāfijas un grāmatas parādītos Baltkrievijas stendā oktobrī notikušajā gada lielākajā notikumā grāmatniecības jomā pasaulē – Frankfurtes grāmatu mesē.