Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

TOP 4 padomi ērtākai ceļošanai kopā ar bērniem

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

2.lapa

Īpaši jāsagatavojas ceļojumam ar lidmašīnu

Lielākajai daļai aviokompāniju un operatoru ir standarta prasības attiecībā uz ceļošanu ar bērniem (no 2 gadu vecuma) un zīdaiņiem (līdz 2 gadiem). Pirmkārt, noteikti jāpārliecinās par pases derīguma termiņiem. Otrkārt, pasē jābūt atzīmei par bērna radniecību ar to vecāku, kurš pavada bērnu. Ja pasē šī ieraksta nav, papildus jāuzrāda bērna dzimšanas apliecība vai tās notariāli apliecināta kopija. Ceļojot bez vecākiem, jābūt visiem minētajiem dokumentiem un pilnvarai. Un, protams, jāatceras, ka visiem bērniem (personām līdz 18 gadu vecumam) obligāti līdzi ir jābūt derīgam ceļošanas dokumentam - pasei (vai ID kartei).

Tāpat jāņem vērā arī konkrētās valsts prasības un noteikumi, kas saistīti ar ieceļošanu (vīzas utml.). Standarta noteikumi paredz, ka pasei jābūt derīgai līdz ceļojuma beigām vai vēl trīs mēnešus pēc atgriešanās, ceļojot uz Eiropas Savienības un Šengenas zonas valstīm. Tikmēr, ceļojot ārpus tām, pasei jābūt derīgai vismaz sešus mēnešus pēc atgriešanās no ceļojuma.

Būtiski arī atcerēties, ka lidmašīnā zīdainim netiek paredzēta atsevišķa sēdvieta, bērns ir jātur klēpī un jāpiesprādzē ar drošības jostām lidmašīnas pacelšanās un nolaišanās laikā. Savukārt, bērniem, kas vecāki par diviem gadiem, ir sava sēdvieta lidmašīnā. Tomēr, ja bērnam rezervē atsevišķu sēdvietu, aviokompānijas iesaka ņemt savu krēsliņu. Jāatceras, ka bērnu/zīdaiņu auto sēdeklīši netiek pieņemti pārvadāšanai, piemēram, Air Baltic lidmašīnu salonos. Tālākos lidojumos aviokompānijai iespējams pieprasīt arī šupulīti (baby cot). Tas noteikti jādara iepriekš un jāprecizē aviokompānijas noteikumus (attiecībā uz bērna vecumu un svaru).

Noderīgi arī ņemt vērā, ka ģimenes ar bērniem parasti nesēdina lidmašīnu pirmajā rindā, kā arī pie avārijas izejām. Veicot biļešu rezervāciju, zīdaiņa vārds jānorāda kopā ar pavadošā vecāka vārdu. Zīdaiņiem un bērniem ir speciālas aviobiļešu cenas.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā