Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

TŪRISMS: Skaistums un brīvība, kas līdzsvaro prātu un sirdi

© Māra MATISONE

4.lapa

Pieskaries un ļauj paslīdēt garām

Burziņš, kuru noteikti Irēna sauc līdzi izbaudīt savus draugus, ir ziedu un putnu tirgus (Le marché aux fleureset aux oiseaux) Parīzes vidū. Šis tirgus atrodas nosacīti līdzās Dievmātes katedrālei jau divus gadsimtus. Ziedu tirgus ir atvērts katru dienu, tajā var iegādāties arī suvenīrus un citus nieciņus, bet putnu tirgus ir atvērts tikai svētdienās. Irēnu piesaista Parīzes parki. To ir daudz! Bet sevišķi tuvs viņai ir Bitšomonas parks (Parc des Buttes - Chaumont) ziemeļaustrumos. «Tur siltajā laikā pulcējas parīzieši ar saviem piknika groziem,» viņa stāsta. Parka Buttes (pakalni) vēsturiski esot izveidoti bijušajās akmeņlauztuvēs, kas pārtapušas par diviem klinšu uzkalniem ar vīteņaugiem, iekārto tiltu, mīlas templi un ezeru pakājē. Vēl savus draugus Irēna mēdz vest uz Vensēnas pili un mežu (Bois de Vincennes) - angļu stila parku ar pīļu dīķiem, ezeriem un puķu dārziem. Bet pavasaros īpaši mīļš viņai ir viens parks (Parc Floral de Paris), jo tur tik pasakaini zied rododendri. Tas ir botāniskais dārzs un tikšanās vieta. Vasarā šajā parkā norit bezmaksas muzikālie pasākumi, piemēram, Džeza festivāls. Pēc Irēnas domām, Parīzē ir vērts redzēt modernos, ēnainos Trokadero dārzus (Jardins du Trocadero), kas plešas no Šaijo pils lejup līdz upei. Šeit atrodas Parīzes lielākā strūklaka un paveras skaists skats uz Sēnu un Eifeļa torni. Parīzes jaunajiem dārziem raksturīgas labirintveida taciņas, bērnu laukumi un modernās tēlniecības darbi.

Un vēl Parīzē Irēna draugus noteikti sauc līdzi uz Viaduc des Arts jeb mākslas viaduktu. Tas ir vecs ceļš, kuram apakšā sabūvētas darbnīcas - vēl viena no Parīzes fantastiskajām un sievietes mīļākajām vietām. «Vai kilometra garumā ej un vari ielūkoties dažnedažādās darbnīcās. Tur ir rotas, gleznas, dažādi citi mākslas priekšmeti, apģērbs. Mākslinieki tūristiem šur tur ļauj, šur tur neļauj fotografēt. Var nopirkt, var pasūtīt skaistas lietas. Kad noiets gar visām darbnīcām, ceļš ved augšup pa trepēm un atpakaļ var doties pa viadukta ziedošo aleju,» stāsta Irēna. Protams, Parīzes apmeklējums nav iedomājams bez došanās uz Monmartru (Montmartre). Šis 130 metru pakalns ir augstākais punkts Parīzē. Pakalna virsotnē atrodas monumentālā Svētās Sirds (SacreCoeur) bazilika. Ieiet bazilikā var pa slavenajām kāpnēm vai uzbraucot ar funikulieri. No kalna paveras skaisti skati uz pilsētu.

Draugus viņa vēlas aizvest arī uz Monmartras kapsētu. Tur pagaidām viņa ir bijusi tikai reizi un viena pati. «Parīzē noteikti ir jāredz šī un vēl otra - Perlašēza - kapsēta, uz kuru speciāli reiz devos, lai redzētu franču kultūras ikonas Edītes Piafas kapu,» saka ceļotāja. Viņai patīk redzēt sajūsmu to cilvēku acīs, kurus viņa sev līdzi atved uz Parīzi no Latvijas. Lai tā būtu kaut vai kārtējā dievnama apskate! Piemēram, Sendenī bazilika. Šī ir svētceļojumu vieta, kas saistīta ar leģendu par Francijas aizbildni - Svēto Denī, kurš gājis, rokās turēdams viņam nocirsto galvu. Zīmīgi, ka tur ir apglabāti gandrīz visi Francijas karaļi no 7. līdz 19. gadsimtam.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā