Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

TŪRISMS: Florence nesezonā

PONTE VECCHIO. Juvelieru veikaliņiem apsēstais pasaulslavenais tilts pār Arno upi šajā ziemā rīta pusē ir pat visnotaļ normāli apskatāms. Vakaros gan te drūzmējās tūristu bari © Arno Jundze

5.lapa

Jārēķinās, ka ziemas sezonā viena daļa Florences restorānu, krodziņu un picēriju ir slēgti. Tomēr neskumstiet, ir daudz lielākas iespējas uztrāpīt kādam virtuozam itāļu pavārmākslas šedevram, baltiem audekla galdautiem, salvetēm, labiem galda piederumiem un pareizā temperatūrā glabātam vīnam. Ja varat atļauties, ir vērts nogaršot pasaulslaveno bistecca alla fiorentina. Divām personām tas maksās virs simt eiro. Žēl, ka latvieši tā neprot gatavot liellopu gaļu. Ēšana Florences centrā nav ļoti lēta, jārēķinās ar divdesmit eiro uz cilvēku, ja vien neesat gatavi pārtikt no picām (6-12 eiro). Te pavisam noteikti nevar lēti paēst salātiņus vai sātīgi pielikties ar kārtīgu otro ēdienu. Salāti ir dārgi, bet otrajiem ēdieniem klāt jāpērk piedevas. Arī turku vai ķīniešu ēstūžu te ir pamaz, ķīnieši atgādina padomju ēdnīcu, savukārt turkiem ir take away versija. Manuprāt, visā vēsturiskajā Florences centrā ir tikai viens vienīgs puslīdz liels lielveikals. Tas jāmeklē, pārejot pāri slavenajam Ponte Vecchio un pagriežot pa Via de’ Bardi pa kreisi, ielas labajā pusē - ieeja būs drīz, tā ir diezgan neuzkrītoša - pazīme, pie tās sakrauti iepirkuma grozi. Ņemiet vērā, ka šajā bodē sajūsminātie britu, vācu un franču tūristi rīta stundās strauji izpērk prosecco krājumus. Tik draņķīgus prosecco kā pie mums šeit atrast grūti. Šampanieša brālēns veikalos ir ļoti lēts, un nav iespējams atrast saprātīgu iemeslu tam, kāpēc lai pirktu vidusmēra Moët par 50 eiro, ja par to pašu naudu vienkāršā itāļu lielveikalā var dabūt vismaz 10 pudeles tikpat garšīga, tikai nenozīmolota dzēriena.

No Florences ir ļoti izdevīgi doties dienas ekskursijās pa Toskānas reģionu. Ekskursiju cenas ir no 90 eiro, sākot no vīna degustācijām, beidzot ar mazajām pilsētiņām un skaisto skatu piedāvājumiem. Tikai atkal - uz kalnu brīnumu Fiesoli var mierīgi aizbraukt pusstundā ar pilsētas maršruta autobusu (dienas biļete maksā 5 eiro). Savukārt Piza par 10 eiro ir tikai nepilnas pusotras stundas braucienā ar vilcienu. Šīs vilciena līnijas galapunkts ir Livorno. Papildu divdesmit minūtes vilcienā pēc Pizas, 11 eiro par biļeti, un jūs stāvēsiet Ligūrijas jūras krastā.