Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

VĒRTS REDZĒT: Gogoļa "Revidents" latgaliski

TAUTAS VIEDOKLIS. «Izmantojot latgaliešu valodu, mēs dodam iespēju ne tikai izskanēt īstai tautas valodai, bet arī tautas viedoklim par visu, kas notiek Latvijā,» saka jauniestudējuma Revidents Sylagolā režisors un Daugavpils teātra direktors Oļegs Šapošņikov © Publicitātes foto

«Mēs kā teātris neesam politiski ne orientēti, ne noskaņoti, mēs strādājam savam skatītājam, piedāvājot labi pavadīt laiku. Jo, ja civilizācija simt astoņdesmit gadu laikā neko nav spējusi mainīt, diez vai mēs ar savu izrādi ko pamainīsim,» saka režisors un Daugavpils teātra direktors Oļegs Šapošņikovs.

Viņš iestudējis Nikolaja Gogoļa Revidentu (1836), ko Latgales reālijām adaptējusi rakstniece un dramaturģe Monika Zīle. Revidents Sylagolā ieradīsies sestdien, 24. novembrī, pulksten 19. Nākamās izrādes: 25. novembrī un 16. decembrī pulksten 17. Lomās: Jānis Jarāns, Maija Korkliša, Zanda Mankopa, Roberto Meloni, Nikolajs Gedzjuns, Līga Ivanova, Kristīne Veinšteina, Ritvars Gailums, Māris Korsiets, Egils Viļumovs, Inese Ivulāne-Mežale un Mihails Abramovs.

«Revidents ir ļoti vilinošs darbs, kam vajadzētu būt katra teātra repertuārā. Jo šā stāsta vēstījums joprojām ir aktuāls, jo diemžēl politikā un valsts pārvaldē nekas nav mainījies kopš tā laika, kad Gogolis šo darbu uzrakstīja - tās pašas attiecības, tie paši paņēmieni varas iestādēs, tās pašas bailes no patiesības. Un man liekas ļoti vilinoši, ka mēs par to varam pasmieties,» saka jauniestudējuma režisors Oļegs Šapošņikovs. Viņš domā: ja civilizācija 180 gadu ir bezspēcīga ko mainīt, tad teātris var pamainīt sava skatītāja garastāvokli, dot iespēju pasmieties par to, kā mēs dzīvojam, un vismaz savās fantāzijās piedzīvot, ka visi vainīgie, kuri ir pie varas, ņem kukuļus un dara visu, lai tikai piebāztu savas kabatas, beigās saņem sodu. «Teātrim ir tā iespēja ļaut skatītājam piedzīvot happy end, un arī mūsu izrādei būs laimīgas beigas. Visi vainīgie tiks apcietināti, un tas būs forši,» nosaka Oļegs Šapošņikovs.

Režisors stāsta, ka Gogoļa lugas notikumi un raksturi saglabāti nemainīgi, tie tikai pielāgoti mūsdienu apstākļiem - kādā Latvijas provinces pilsētiņā dzīvojošas amatpersonas satriec ziņa, ka viņus drīzumā varētu apciemot revidents. Tajā pašā laikā kādā no vietējām viesnīcām apmetas divi aizdomīgi kungi... «Un, tā kā mēs nedzīvojam Krievijas impērijā, bet Eiropas Savienībā, revidents ierodas nevis no Maskavas, bet no Briseles. Un, lai tas arī izskatītos ticami, šo lomu uzticējām nospēlēt neizdomātam ārzemniekam - itālim Roberto Meloni. Jo Latgalē ārzemnieki ir ļoti liels retums, un nevienam nav šaubu, ka tieši tāds varētu būt Briseles cilvēks, kurš atbraucis pārbaudīt, kā Latgales pašvaldības groza Eiropas naudu,» stāsta izrādes režisors.

Jau izrādes nosaukums Revidents Sylagolā ļauj noprast, ka tā iestudēta latgaliski. «Šī izrāde nav par Daugavpili, Rēzekni vai Preiļiem, vismaz nevajadzētu būt asociācijai ar kādu konkrētu pilsētu. Bet latgaliešu valodas izvēle, mūsuprāt, dod lielāku ticamību, ka tas notiek kādā Latvijas mazpilsētā,» domā Oļegs Šapošņikovs. Viņaprāt, tā ir ļoti pateicīga, lai spēlētu tāda tipa komēdijas. «Latgaliešiem ir tik garšīgi teicieni, ko nevar iztulkot latviski. Un, tā kā jau pašā fabulā valsts mašinērija saduras ar parastās tautas pārstāvjiem, šī valoda vairāk raksturo, kā tas patiesībā notiek. Jo latgaliski tas skan sulīgi, patiesi un precīzi. Šodien latgaliešu valodas nesēji ir galvenokārt lauku cilvēki, tāpēc, izmantojot šo valodu, mēs dodam iespēju izskanēt ne tikai īstai tautas valodai, bet arī tautas viedoklim par visu, kas notiek Latvijā. Realitātei, kas mūs ieskauj.»

Režisors vēl piebilst, ka izrādes ideja ir parādīt ne tikai varas netikumus, bet pirmām kārtām - cilvēku, kurš ticis pie varas. «Vaina nav nedz valsts iekārtā, nedz tautībā, nedz laikmetā, kurā dzīvojam. Viss atkarīgs no tā, kāds ir personības garīgais pamats. Nākot pie varas, cilvēks pieņem lēmumu, kam viņš kalpos - saviem personīgajiem mērķiem vai augstiem ideāliem. Ar savu izrādi mēs vēlamies atgādināt tieši par to.


http://news.lv/Neatkariga_Rita_Avize_Latvijai/2018/11/22/gogola-revidents-latgaliski