Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Teātra izrāde. Kā runāt ar bērniem par nāvi

KAS IR OTRĀ PUSĒ? Mazo ekspertu-padomnieku komanda un aktieri Ance Strazda, Elīna Vaska un Reinis Boters cītīgi strādā, lai jau sestdien Dirty Deal Teatro vērtu priekškaru jaunai izrādei bērniem Otrā pusē © Publicitātes foto

«Šīs izrādes ideja sākās ar kādas mazas meitenes jautājumu, vai no nāves ir jābaidās un kas tas vispār ir. Un es domāju, ka materiāls, ko esam izveidojuši, tiekoties ar bērniem un sarunājoties ar bērnu ārstu un reanimatologu Pēteri Kļavu, varētu radīt labu augsni bērnu sarunām ar vecākiem un reizē aizpildīt arī vecāku tukšos laukumus,» saka režisore Laura Čaupale.

Dirty Deal Teatro (DDT) viņa iestudējusi izrādi bērniem Otrā pusē - brīnumainu stāstu par dzīves ritējuma izzināšanu. Pirmizrāde sestdien pulksten 19.

Izrāde vēsta par trim draugiem - viņus spēlē aktieri Ance Strazda, Elīna Vaska un Reinis Boters -, kuri, meklējot atbildes uz sev svarīgiem jautājumiem par dzīves ritējumu, izaicina savu neziņu un bailes no tās beigām. Bērni izzina pasauli, kombinējot pašu piedzīvotās lietas ar fantāziju, un viņu zinātkāre un bagātā fantāzija aizrauj viņus fantastiskā ceļojumā kopā ar kaķi, kuram ir deviņas dzīvības. Bērni dodas lidojumā cauri laikiem un dažādām kultūrām, lai atklātu kādu ļoti īpašu noslēpumu. Atskārsme, ka ne viss ir mūžīgs, bērniem ir citādāka nekā pieaugušajiem un grūti aptveramais rada daudz jautājumu par plašo pasauli un paver bezgalīgas iespējas savu priekšstatu radīšanai. Ko bērni domā par dzīves beigām? Kas notiek pēc tam, tur, otrā pusē? Vai no nāves tik tiešām visiem ir bail, un kā tikt ar to galā? Kā neapjukt, kā saprast nesaprotamo?

«Kad šā projekta producente Anna Zagorska lūdza mani padomāt, vai es varētu ko tādu uztaisīt, es uzreiz zināju, ka nav ko domāt, jo - es to gribu! Un nevis tāpēc, ka zinu, kas tas ir, bet tieši tāpēc, ka nezinu, ka jautājumu ir tik daudz, jo mana ikdiena, būsim godīgi, nesastāv no domām par šādām tēmām,» saka izrādes režisore Laura Čaupale. Par atskaites punktu viņa ņēma vēlmi skatītājus rosināt domāt bez aizspriedumiem - un ne tikai bērnus, bet arī viņu vecākus.

«Izrādi spēlē aktieri, bet, lai tā nebūtu no pieaugušo, bet gan pašu bērnu perspektīvas, bērni bija mūsu fokusa grupa. Man ir desmit gadu vecs dēls Gustavs [viņš šai izrādei pats veidojis ieročus], viņa draugi ļoti daudz laika pavada pie mums, līdz ar to tematika, kas šajā vecumā ir aktuāla, man ir skaidra. Bet, lai izrāde neaizietu «puiku virzienā», mēs uzaicinājām arī meitenes, kopā vienpadsmit bērnu, ar kuriem izspēlējām dažādas situācijas. Mēs ļoti ņēmām vērā viņu komentārus, tos pierakstījām un daudz ko esam ielikuši arī izrādē,» atklāj Laura Čaupale, uzsverot, ka būtisku ieguldījumu izrādes tapšanā devušas arī sarunas ar bērnu ārstu un reanimatologu Pēteri Kļavu. «Mēs, izrādes radošā komanda, esam mākslinieki, tāpēc, strādājot pie šā projekta, man likās ļoti vērtīgi parunāt ar kādu, kurš ar šo tēmu savā ikdienā saistīts vairāk nekā mēs,» režisore paskaidro, atzīstot, ka sarunas ar slaveno bērnu ārstu viņai iedeva ļoti lielu spēku. «Viņš labprāt iesaistījās un pat ļoti aizrāvās ar mūsu ideju. Pēteris Kļava uzsvēra, ka diskusija ar bērniem ir ārkārtīgi svarīga, un teātris, kas ir spēle un rotaļa, ir ļoti labs veids, kā ar viņiem sarunāties. Jo teātrī pat reinkarnācijas ideja iegūst izteiktu spēles garšu.»

Izrādes teksta autores ir Laura Čaupale un Lote Eglīte, scenogrāfe un kostīmu māksliniece - Anna Heinrihsone, horeogrāfs - Kārlis Božs, mūzikas autors - Jānis Ruņģis, gaismu māksliniece - Jūlija Bondarenko. «Es patiešām novērtēju mūsu radošo komandu, jo - visi spēlējas, dauzās, eksperimentē. Neviens nezina, kas ir otrā pusē, bet visiem ir versijas. Brīnišķīgi!» mirkli pirms pirmizrādes gandarīta ir izrādes režisore. Nākamās izrādes: svētdien, 29. janvārī, un 26. februārī.