Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

9. septembra jubilāre: aktrise Inga Apine

«Laikam jau man ir pienācis tas vecums, kad gribas veselību – ne tikai fiziskā, bet arī garīgā nozīmē. Asu uztveri. Pozitīvu labsajūtu. Un ļoti labu ziemu – sniegotu, gaišu un caur aukstumu siltu. Kā uz pastkartēm,» to aktrise Inga Apine sev novēl dzimšanas dienā © F64

«Nav tā, ka man ļoti garšo saldumi, bet nav arī tā, ka tos neēdu nemaz. Bet dzimšanas diena ir tā reize, kad kūkai ir jābūt! Un vīrs man to ir pasūtījis,» priecīgi saka Valmieras drāmas teātra aktrise Inga Apine. Viņu šodien sveicam 31. dzimšanas dienā!

No rīta aktrisei ir mēģinājums, bet pēcpusdiena un vakars brīvs, tāpēc ciemiņus jubilāre gaidīs mājās. Svinēšana gan būšot ļoti šaurā lokā, un tomēr – ballīte būs! Tā kā Ingai dzimšanas diena ir sezonas sākumā, kad parasti pilnā sparā rit darbs pie jauniestudējumiem, citus gadus viņai ir nācies torti nest arī uz teātri un svinēšana bijusi pēc mēģinājumiem.

Arī šobrīd Ingai ir aktīvs mēģinājumu laiks – viņa spēlēs Aspazijas dzejas izrādē Sarkanās puķes, ko teātra LMT Mansardā iestudē režisors Reinis Suhanovs. Tās pirmizrāde plānota 15. oktobrī. «Šai izrādē esam trīs dāmas – es, Māra Mennika un Dace Eversa. Kompānija vienkārši fantastiska!» sajūsmināti saka šodienas jubilāre, paskaidrojot, ka Dace viņām abām ar Māru ir teātra krustmāte. «Šajā izrādē krustmāte salikta kopā ar krustmeitiņām, režisors ir brīnišķīgs, bet – kas tur beigās sanāks, vēl nezinu. Vismaz pagaidām darbs, lai arī nogurdinošs, jo mums jāapgūst ļoti liels daudzums Aspazijas dzejoļu, ir pārsteidzoši interesants,» apgalvo lieliskā aktrise. Viņa neslēpj: iebāzt galvā dzeju nav tik vienkārši, taču nu jau tas praktiski ir izaicinājums – cik daudz atmiņa ļaus atcerēties. «Mēs vēl kā skolā – esam praktiskā dzejoļu apgūšanas stadijā, vēl neesam gājuši tālāk. Bet drīz jau sāksim.»

Tālāk aktrisei šajā sezonā gaidāms darbs pie režisora Mārtiņa Eihes, kurš teātra Apaļajā zālē iestudēs Gunāra Priedes savulaik aizliegto lugu Smaržo sēnes (pirmizrāde 17. decembrī), un pēc tam – pie jaunā režisora Jāņa Znotiņa, kurš teātra Apaļajā zālē veidos Harija Gulbja drāmas Medību pils iestudējumu (pirmizrāde 19. februārī).

Bet vasaru Inga pavadīja kopā ar vīru, aktieri Aigaru Apini un abu četrkājaino draugu Rudeni. «Mums atvaļinājums bija īss, tikai mēnesis, tāpēc grābām un ķērām, ko vien varējām. Bijām aizbraukuši pie vīra radiem uz Latgali, kur viņš pats ļoti sen nebija bijis. Tas tiešām bija brīnišķīgs brauciens!» saka aktrise un neslēpj savu sajūsmu par Latgales dabas krāšņumu. «Var jau klausīties, kā citi saka: vai, cik tur skaisti, vai, cik skaisti, bet, kad tu pats tur stāvi un redzi to skaistumu, tas ir kaut kas pavisam cits...»

Inga stāsta, ka ceļojumā uz Latgali līdzi bijis arī Rudens, kuram tas arī bijis vesels piedzīvojums – jo suņuks tur pirmoreiz saticies ar citiem suņiem un pirmoreiz kopā ar saviem saimniekiem braucis pa ezeru ar laivu. «Brauciens ar laivu, protams, bija mazliet ekstrēms, jo mēs nezinājām, kā Rudens uz to reaģēs, vai nelēks ārā, taču viss bija brīnišķīgi – viņš visu laiku pacietīgi sēdēja, absolūts paraugsuns!» aktrise mīļi uzliela savu četrkājaino draugu.

Inga stāsta: kamēr viņa ar vīru ir teātrī, Rudens paliek sargāt māju, neprasās līdzi. «Viņš jau ir sapratis, kādi mēs esam, un ir mūs pieņēmis. Pacietīgi gaida mūs mājās, jo zina, ka par to saņems kādu bonusu – vai tiks pastaigāties, vai izskraidīties pa mežu. Tādā ziņā Rudens salīdzinoši daudz tiek lutināts.».