Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Spēlmaņu naktī triumfē Ezeriņš

© F64

Dailes teātrī Spēlmaņu nakts ceremonijā vakar apbalvoti 2013./2014. gada sezonas laureāti 17 kategorijās. Arī šogad balvu par mūža ieguldījumu saņēma divi mākslinieki – kostīmu māksliniece Večella Varslavāne un scenogrāfs Andris Freibergs.

Profesionālā teātra gada balvas vēsturē šī ir pārmaiņu sezona, jo veiktas izmaiņas balvas nolikumā, nošķirot atsevišķās kategorijās lielās un mazās formas izrādes. Šo kategoriju uzvarētājizrādes līdz ar kategoriju Gada izrāde bērniem vai pusaudžiem un Gada sasniegums laikmetīgajā dejā laureātēm pretendē uz Grand prix jeb Gada izrādes balvu.

Pagājušās sezonas lielākais notikums žūrijas vērtējumā ir Latvijas Nacionālā teātra izrāde Ezeriņš Elmāra Seņkova režijā, kas saņēma piecas balvas: Grand prix, Gada mazās formas izrāde, Gada režisors (Elmārs Seņkovs uz šo balvu pretendēja par diviem iestudējumiem, otrs – Rīgas Krievu teātra Vasarnieki), Gada gaismu vai video mākslinieks – Oskars Pauliņš, Gada mūzikas autors – Edgars Mākens (šī balva viņam ir arī par Vasarniekiem un Nacionālā teātra Sarkangalvītei radīto mūziku).

Par Gada lielās formas izrādi atzīts Vladislava Nastavševa iestudējums Peldošie – ceļojošie Jaunajā Rīgas teātrī. Par tam radītajiem tērpiem apbalvota kostīmu māksliniece Monika Pormale.

Gada sasniegums laikmetīgajā dejā ir horeogrāfes Olgas Žitluhinas ar Latvijas Kultūras akadēmijas Laikmetīgās dejas horeogrāfijas apakšprogrammas studentiem veidotais iestudējums Ārā. Par tam veidoto telpas noformējumu Spēlmaņu nakts balvu saņēma scenogrāfs Gints Gabrāns.

Gada izrāde bērniem vai pusaudžiem tapusi Daugavpils teātrī – balva piešķirta Georgija Surkova iestudējumam Viss ir viņa.

Labākās aktrises balvu saņēma Agnese Jēkabsone par iemiesošanos Edītes Piafas tēlā Lauras Grozas-Ķiberes izrādē Piafa Liepājas teātrī. Arī par Gada aktrisi otrā plāna lomā atzīta Liepājas teātra pārstāve. Anete Berķe balvu saņēma par divām lomām – Katju Leona Leščinska iestudētajos Piecos vakaros un Annu Bāliki Dž. Dž. Džilindžera Sasodītajā sarkanajā mēnesī.

Savukārt abas labāko aktieru balvas saņēmuši Dailes teātra mākslinieki, un viens no šo panākumu kaldinātājiem ir Gada lielās formas izrādes titula pretendents – Oskara Koršunova iestudējums Izraidītie. Dainis Grūbe saņēma Gada aktiera balvu par šajā lietuviešu režisora inscenējumā atveidoto Benu, kā arī par Ķīnas operas solistes un spiega vienā personā – Song Lilingas lomu Lauras Grozas-Ķiberes iestudējumā M Butterfly.

Kategorijas Gada aktieris otrā plāna lomā uzvarētājs Gints Andžāns balvu saņēma par Ediju Izraidītajos, Laimi Paula Timrota izrādē Prezentācija un Filipu Džilindžera izrādē Šeipings.

Arī kategorijas Gada debija vai jaunais skatuves mākslinieks laureāts ir dailēnietis – aktieris Intars Rešetins balvu saņēma par savu pirmo režijas darbu – iestudējumu Nakts vēl nav galā Dailes teātrī.

Darbs Liepājas teātra iestudējumos Piafa un Sasodītais sarkanais mēness balvu atnesis horeogrāfei Lienei Gravai – viņa ir kategorijas Gada kustību mākslinieks laureāte.

Šā gada Spēlmaņu naktī ir vēl viens jauninājums – pie individuālajiem sasniegumiem atsevišķā kategorijā izdalīts dramaturga darbs, tādējādi vairs netiek noteikts labākais Latvijas autora darba iestudējums, bet gan Gada sasniegums oriģināldramaturģijā. Pretendenti tiek izvirzīti sadarbībā ar Latvijas Dramaturgu ģildi, bet par pirmo šīs balvas laureātu žūrija atzinusi Latvijas Nacionālās operas iestudējuma Mihails un Mihails spēlē šahu libretistu Sergeju Timofejevu.

Par Gada sasniegumu baleta mākslā kļuvis Sergeja Neikšina darbs pagājušajā sezonā – lomas izrādēs Gulbju ezers, Bajadēra, Žizele un Trīs tikšanās. Jāpiebilst, ka nominantus un laureātu šajā kategorijā nosaka Latvijas Profesionālā baleta asociācija. Pretendentus kategorijā Gada sasniegums laikmetīgajā dejā izvirza Latvijas Profesionālās mūsdienu dejas horeogrāfu asociācija.

Izvērtējot vairāk nekā simt jauniestudējumu profesionālajos valsts un neatkarīgajos teātros, nominantus un laureātus noteica teātra kritiķi Normunds Akots, Līvija Dūmiņa, Zane Radzobe, Atis Rozentāls un žūrijas priekšsēdētāja Līga Ulberte.

Skatītāju balsojumā Gada aktieri ir Agnese Jēkabsone un Dainis Grūbe, Gada izrāde – Liepājas teātra Piafa.