Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Izstādes

IZSTĀDE: Hernhūtieši, drukas aizliegums, vēstules uz bērza tāss

© F64

Pirmdien, 16. novembrī, pulksten 18 Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) 1. stāvā notiks izstādes Nevar nerakstīt atklāšana.

Unikālā ekspozīcija būs veltīta trim neparastām epizodēm rakstītā vārda vēsturē. Izstādes apmeklētāji varēs aplūkot brāļu draudžu rokraksta literatūru, kas izplatījās Vidzemē 18. gadsimta vidū; tekstus, kas tapuši drukas aizlieguma periodā Latgalē 19. gadsimta otrajā pusē; vēstules, kas rakstītas Sibīrijā uz bērza tāss padomju represiju laikos 20. gadsimta 40. gados.

Izstādes saturu veido unikāli materiāli no LNB un vienpadsmit citu Latvijas muzeju un bibliotēku krājumiem. Šeit būs apskatāmi nozīmīgi brāļu draudžu rokraksta literatūras paraugi, iespieddarbi un pirmie latviešu literārie mēģinājumi.

Tāpat īpašas uzmanības vērti ir Latgalē kontrabandas ceļā ievestie izdevumi ar viltotām izdošanas ziņām no vietām, kurās latīņu drukas aizliegums nepastāvēja, latgaliešu rokraksta literatūra.

Savukārt izstādes sadaļā, kas aptver Sibīrijā tapušos vēstījumus no ieslodzījuma vai spaidu darbu nometnēm un apmešanās vietām, pirmo reizi vienuviet apkopoti visi bērza tāss vēstuļu oriģināli, kas iekļauti UNESCO programmas Pasaules atmiņa Latvijas nacionālajā reģistrā.

Ekspozīcija būs apskatāma līdz 2016. gada 27. martam. Ieeja bez maksas.