Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Izklaide \ P.S.Kultūra

Lauris Reiniks un Pikaču

Līdz 15. janvārim Osis mājā Latvijas Nacionālās operas skvērā skatāma jaunās gleznotājas Margrietas Dreiblates pirmā personālizstāde Pietura Gaisma.

Māksliniece, kura patlaban studē Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļā, sevi pieteikusi ar drosmīgu pieeju aktualitātēm, ar ironiju lūkojoties uz Latvijā akūtām problēmām – krīzi, bezdarbu, zemo dzīves līmeni. Viņas gleznās nereti parādās arī sabiedrībā pazīstami cilvēki un populāri tēli, piemēram, Lauris Reiniks, Gunārs Meijers, Romas pāvests, Jēzus un multeņu varonis Pikaču.

Pievēršanos ikdienišķām problēmām un popkultūras varoņiem jaunā māksliniece pamato ar neviltotu interesi: «Esmu iespaidojusies no dažu draugu performancēm, kurās nenopietni un rotaļīgi, bet nevis ar ļaunu ironiju, tiek uzlūkotas ikdienas norises. Mani interesē lietas, kas citiem bieži šķiet vienaldzīgas vai muļķīgas, piemēram, virtuālā un mediju pasaule. Kāpēc gan neattēlot to, kas mums apkārt? Man jau ir ideja nākamajiem darbiem – esmu uzrunājusi Kombuļu Inesi, kura man pozēs. Ļoti cienu viņas daiļradi un vēlos sastrādāties.»

Par Pieturas Gaisma darbu tapšanu gleznotāja stāsta: «Braucot vilcienā virzienā no Rīgas uz Ikšķili, klausījos pieturu nosaukumus un domāju – cik romantiski! No sākuma Jāņa vārti, tad Šķirotava, nākamā pietura – Gaisma. Taisni kā pēc Bībeles! Tā kā nekad nebiju bijusi Gaismā, sāku gleznot pieturu Gaisma savā subjektīvajā redzējumā. Tapa trīspadsmit nelieli stāstiņi par Ziemassvētkiem un Jaungada svinēšanu Gaismā, par cūkām un apelsīniem, par ikdienu un svētku dienām, par Lauri Reiniku un Ivanu. Kad gleznas bija pabeigtas, ar sviestmaizēm un doktordesu devos uz Gaismu, lai ar fotoaparāta palīdzību dokumentētu, kāda īstenībā ir šī vieta.»