Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Izklaide \ P.S.Kultūra

Opera un mūzikli Siguldas svētkos

Jau otro gadu pēc dažādām kolīzijām, vietējās varas maiņām un personāliju batālijām, Siguldā atgriezušies opermūzikas svētki, ko organizē operas žanra mīļotājs un mecenāts Dainis Kalns.

Kritizētājiem un pārējiem, kas labprāt diskutē par solistu izvēli, snieguma kvalitāti, svētku pozicionējumu, ierindojot to starp labi pazīstamiem mūzikas festivāliem Eiropā vai faktu, ka festivāla saturs par daudz atspoguļo rīkotāju individuālo muzikālo gaumi, var teikt tikai vienu – dariet paši, dariet labāk! Neapšaubāmi, vasarā Latvija burtiski ir pārņemta ar festivālu garu teju jebkurā radošajā sfērā un žanrā, mākslinieciski augstvērtīgs muzikālais sniegums baudāms vairākos festivālos, kuros sava loma iedalīta arī opermūzikai, tāpēc būtu naivi un nepamatoti atsaukties uz Siguldas opermūzikas svētkiem kā vienīgo, labāko vai kā citādi izceļamāko festivālu. Tomēr nenoliedzami tā ir jauka un stabili iedibināta tradīcija un svarīga īpaši šobrīd, kad reti kurš gatavs ieguldīt savus brīvos līdzekļus kultūrā, jo tādu vienkārši nav.

Šogad, kā ierasts jau daudzos festivālos, taupības režīms nepieļauj skaļas sensācijas, taču tas nozīmē vien to, ka 7. un 8. augustā operas mīļotāji galvenokārt tiksies ar daudziem labi pazīstamiem un cienītiem mūziķiem un dziedātājiem. Notiks gan tradicionālais galā koncerts, gan pilna operas izrāde, arī garīgās mūzikas koncerts un izklaidējošs numuru koncerts, kurā varēs klausīties fragmentus no populāriem mūzikliem populāru dziedātāju un aktieru izpildījumā. Redzams, ka opermūzikas svētku programma veidota demokrātiska un orientēta uz plašu publiku, lai klausītājiem piedāvātu izvēles iespējas nedēļas nogalē. Svētki tiks atklāti 7. augustā pulksten 17 ar galā koncertu, kurā dziedās Baltijas solisti Kristīne Opolais, Juhans Tralla, Daiņus Stumbrs, Krišjānis Norvelis, vjetnamiešu izcelsmes franču tenors Filips Do un citi mākslinieki. Pārsteigums Latvijas klausītājiem varētu būt Austrijā dzīvojošais latviešu soprāns Silga Tīruma. Koncertā piedalīsies arī Latvijas Nacionālās operas koris un orķestris Aleksandra Viļumaņa vadībā.

8. augustā pulksten 13 Siguldas evaņģēliski luteriskajā baznīcā mūzikas svētkus atklās dziedātāja Ginta Lubiņa un pieredzējušais ērģelnieks Aivars Kalējs. Pulksten 15 Siguldas pilsdrupu estrādē koncertprogrammā No drāmas līdz romantikai skanēs mūzikli, kur solistu ampluā iejutīsies dziedošo aktieru plejāde – Dita Lūriņa, Mārcis Maņjakovs, Mārtiņš Egliens, dziedātāji – Juris Vizbulis, Ilze Kozlovska, kā arī estrādes pārstāve Kristīne Zaharova un citi dalībnieki. Par kvalitatīvu muzikālo pavadījumu solistiem rūpēsies Liepājas Simfoniskais orķestris sava jaunā galvenā diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā.

Kā allaž, ar krēslas iestāšanos, klausītāji tiek aicināti uz operas brīvdabas izrādi. Šoreiz Siguldā skanēs Pučīni Madame Butterfly Sanktpēterburgas operas iestudējuma brīvdabas adaptācijā. Tā ir pieredzējušā režisora-scenogrāfa tandēma Jurija Aleksandrova un Vjačeslava Okuņeva izrāde, kur pie diriģenta pults vēlreiz stāsies maestro Aleksandrs Viļumanis. Čo-čo-sanas lomu dziedās krievu soprāns Žanna Afanasjeva, Pinkertonu – pazīstamais Marijas teātra solists Ahmeds Agadī. Tā kā izrādes trīs cēlieni iestiepsies vēlā naktī, svētku rīkotāji informē, ka pulksten 0.30 no Siguldas stacijas uz Rīgu norīkots papildvilciens.

Jāpiebilst, ka svētku ieskaņā šo iestudējumu piektdien, 6. augustā, būs iespēja redzēt Ventspilī, teātra namā Jūras vārti.

Abas opersvētku dienās Siguldā būs iespējams baudīt arī ekskursijas, izstādes un brīvdabas koncertus.