Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Prāta vētra pulcē 45 000 skatītāju

Renārs Kaupers noņem cepuri sava drauga, grupas bundzinieka un tūres režisora Kaspara Rogas, menedžmenta un visu cilvēku priekšā, kas ir iesaistīti koncertu tapšanā: «Liels prieks, ka mums ir izdevies izbaudīt šos koncertus. Proti, tu ne tikai satraucies, kā nospēlēsi, ko teiksi starp dziesmām, vai ekrāni darbosies, bet esi noķēris to brīnišķīgo šeit un tagad mirkli.» © Inga PLŪME

Rīgā sestdienas vakarā aizvadīts pamatoti par «Prāta vētras dziesmusvētkiem» nodēvētais koncerts – vērienīgākais no grupas četriem tūres koncertiem, kas noslēdza koncerttūri 7 soļi svaiga gaisa.

Jau kādas pāris stundas pirms Prāta vētras koncertu uz tā norises vietu Hanzas un Pulkveža Brieža ielas stūrī jeb New Hanza City teritorijā plūda ļaužu simti, un grupas menedžmenta oficiāli publiskotais apmeklētāju skaits – aptuveni 45 000 (tātad kopumā tūres četrus koncertus vērojuši apmēram 100 000 cilvēku) – nebūt nešķiet pārspīlēts. Interesanti, cik to noskatījās dažādi ar izdomu apveltīti grupas mūzikas pielūdzēji uz blakus esošo māju balkoniem, uz ielas vai pa šķirbiņu caur nožogojumu? Neatkarīgās apskatnieks pasniegtu balvu dažiem jauniešiem, kuri uz Pulkveža Brieža ielas bija noparkojuši busiņu, uz tā jumta salikuši krēslus, kuros sēdēja un skatījās koncertu – laikam jau redzēt varēja.

Prāta vētra sniedza apmēram divarpus stundu ilgu koncertu, kura laikā skanēja gan dziesmas no jaunākā albuma, gan arī visiem jau zināmi hiti (protams, ka neiztika arī bez Jāņa Jubalta izpildītā spogulīša). Pārsteidza organizatoriskais risinājums: šajā vietā līdz šim nekas nebija rīkots, taču izrādījās, ka vietas izvēle ir tik veiksmīga, ka ļāva pulcēt milzum daudz klausītāju (te vispār varētu sarīkot Eiropas klases rokfestivālu), turklāt nebija arī ierasto problēmu ar automašīnu novietošanu. Arī policija strādāja godam gan satiksmes organizācijas, gan citos jautājumos. Tauta gan bija ļoti ēdelīga (un dzerstelīga), tāpēc teritorijā veidojās milzīgas rindas, bet tā nebija koncerta rīkotāju vaina. «Mēs meklējām līdz šim neatklātu un oriģinālu koncerta norises vietu un atradām to pašā Rīgas centrā: pietiekama ietilpība, ērta piekļūšana, atsaucīgs īpašnieks,» saka grupas menedžere Aija Auškāpa.

Rīgas koncerts tika arī filmēts – tā procesa tehniskais nodrošinājums esot bijis Prāta vētras vēsturē līdz šim iespaidīgākais (arī skatuve atgādināja kādu Ņujorkas debesskrāpi). Jāpiebilst, ka arī skaņa bija līdz šim iespaidīgākā – dziesmu Skoļzkije uļici dzirdēja vismaz Purvciemā jau nu noteikti. Koncerta filmēšanas komandā profesionāļi no visām Baltijas valstīm radīja materiālu, kurš būs skatāms rudenī gaidāmajā 7 soļi svaiga gaisa koncertierakstā. Iespējams, ka šiem koncertiem būs arī turpinājums. «Suns ir pārkāpts, bet to asti mēs atstāsim uz nākamo gadu!» par tūres noslēgumu izteicies Renārs Kaupers.