Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Flame ar roltoniem skolo amerikāņu mūzikā

© F64

Pašmāju mūziķu apvienība Flame & The Rolltones laidusi klajā otro singlu no nesen izdotā debijas albuma Road Trip – dziesma saucas Crying For You, tai tapusi arī videoversija.

Road Trip tika izdots pagājušā gada nogalē un ar latvju zemei netipisko skanējumu radīja diezgan lielu interesi mūzikas cienītāju un speciālistu aprindās. «Iedvesmojoties no kantri, folkmūzikas, blūza, roka un pat gospeļmūzikas, Road Trip uzskatāms par pirmo americana albumu, kas izdots Latvijā,» saka paši mūziķi. Šīs apvienības redzamākais dalībnieks ir vokālists Atis Zviedris jeb Flame, bet visu dziesmu autors ir basģitārists Valters Sprūdžs, kurš iepriekš manīts daudzos citos projektos. Arī pārējie mūziķi nav iesācēji – ģitārists Jānis Lācis un bundzinieks Uģis Eihvalds. «Mēs paši sevi liekam plauktiņā ar nosaukumu americana, jo stilistiski Amerikā tāds ir – tas ir apvienojums no popa, roka, kantri, bluegrass, saglabājot autentisko skanējumu. Domāju, ka mēs šo skanējumu esam dabūjuši, pirmkārt, jau paši ļoti strādājot ar šo mūziku, otrkārt, albuma māsterēšanas process tika uzticēts cilvēkiem ASV, tur tas arī tapa līdz galam,» prāto Atis Zviedris. «Ir tiešām ļoti liels prieks par šo muzikālo materiālu. Iespējams, tā ir sagadīšanās, ka Valteram bija aizķērušās šīs dziesmas prātā un kladītēs. Līdz ar to varējām uzreiz sākt strādāt, jo jau bija šīs mazās iestrādnes. Metāmies tām virsū un aranžējām! Nākotnē noteikti pieslēgsimies komponēšanai arī paši, jo gan man ir idejas, gan arī pārējiem.»

Dažas no albumā iekļautajām dziesmām radušās jau pirms sešiem gadiem, taču lielākā daļa tapusi pēc trīs nedēļu ilgā izbrauciena uz ASV, kas noticis 2012. gada ziemā – tad arī Valteram radušies daudzu dziesmu uzmetumi, arī tekstuālā daļa, līdz ar to var teikt, ka Road Trip tapis šādaimūzikai autentiskā vidē. «Faktiski jā!» tam piekrīt Atis. «Iespaidojoties un ietekmējoties no tā, ko mēs tur piedzīvojām, redzējām, dzirdējām un safotografējām, arī tapa šīs dziesmas.» Šķiet, ka visas šīs dziesmas tapušas ar netveramu vieglumu un eleganci, tāpēc klausītājiem rada labu garastāvokli. Piemēram, Better Way vai Cold Wind – nu skaisti! Vai arī albuma noslēdzošajā daļā skanošās Happy And Glad, Goodbye L.A. un This Train Is Bound For Glory (abās pēdējās vareni palīdzējušas trio Limonāde meitenes) – gluži kā ar sveicieniem no Amerikas! Jāpiebilst, ka albumā iekļauta arī Seasick Steve jeb Stīvena Džīna Voulda Started Out With Nothin kaverversija. Neskatoties uz to, šķiet, ka amerikāņu mūzikas spēlēšanai tomēr jābūt amerikāņiem vai vismaz ikdienā jādzīvo otrpus Atlantijas okeānam, bet šeit šāds americana neiesakņosies. Atis tam negrib piekrist: «Arī Keitija Perija ir amerikāņu mūzika, bet viņu te zina un klausās, būs arī koncerts, turklāt Arēnā Rīga! Uz šo koncertu taču cilvēki nāks, tad kāpēc lai viņi neatnāktu uz amerikāņu mūzikas koncertu! Turklāt tā vismaz izklausās pēc mūzikas...»

Līdz šim gan Flame vairāk asociējies ar rokmūziku, piemēram, viņa grupu Busy Bee, no kuras varēja sagaidīt Rage Against The Machine un tamlīdzīgu grupu stilā ieturētas dziesmas. «Man kā dziedātājam vienmēr ir paticis parādīt savu balsi no daudziem skatupunktiem, un šajā albumā [Road Trip], manuprāt, tas ir diezgan labi izdevies – gan no roka puses, gan diezgan trausla dziedājuma vienā no balādēm. Rokmūzika – laikam tas joprojām ir pagātnes spiedogs, kas palicis vēl no [Talantu] fabrikas laikiem,» domā Atis. Starp citu, Busy Bee nekur nav pazudis – turpinās koncerti, tiek rakstītas dziesmas. Šīs grupas rindās kopā ar Ati spēlē Gatis Ivans (ģitāra), Kaspars Lastovskis (basģitāra) un Miks Rullis (bungas), savukārt pārējiem roltoniem ir kopprojekts ar Maiju Sējāni – grupa Melendig.

Apvienība Flame & The Rolltones līdz šim vairāk specializējās kaveru izpildīšanā, Road Trip būtībā ir viņu pirmais lielais oriģināldarbs.«Mēs astoņus gadus esam spēlējuši ārprātīgi daudz kaverversiju, turklāt visdažādākajos žanros, sākot ar bluegrass un rokenrolu līdz smagākai rokmūzikai kā, piemēram, Kings Of Leon. Esam izgājuši cauri ļoti lielam mikslim, šā brīža skanējums oriģinālajam materiālam ir šāds, tomēr es pieļauju, ka joprojām pat paši nezinām, ko vēl no sevis varam sagaidīt,» saka Atis. Pašlaik grupaaktīvi gatavojas koncerttūrei, kas gaidāma pavasarī. Precīzi koncertu datumi un norises vietas vēl tiks izziņotas, taču zināms, ka Flame & The Rolltones 4. jūlijā varēs skatīt Bauskas Kantri festivālā, bet 11. jūlijā Liepājā, festivālā Summer Sound.