Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Pasaulslavenais Volts Vitmens ieskandinās Mežaparku

© publicitātes

Mežaparkā lielkoncertā skanēs daudzbalsīgs koris, kuram pievienosies arī slavenā gospeļmūzikas dziedātāja Volta Vitmena juniora balss, dziedot Oh Happy Day (Ak, laimīgā diena!). Viņš Rīgā ieradīsies no ASV īpaši uz šo koncertu.

 V. Vitmena vārds vairāk nekā 30 gadu ir cieši saistīts ar kori Chicago Soul Children.

Šobrīd Volts Vitmens gatavojas ceļam uz Rīgu. Par koru olimpiādi viņš pirmo reizi dzirdējis pirms pāris gadiem un toreiz nevarējis iedomāties, ka būs tā ekskluzīvā iespēja tur arī dziedāt. Par Latviju un Rīgu viņš īpaši daudz gan nezinot, taču pazīstot dažus latviešu dziedātājus, kas piedalījušies viņa meistarklasēs Vācijā un Zviedrijā. «Zinu, ka Rīga ir skaista pilsēta ar bagātīgu vēsturi. Gribētu tajā uzkavēties ilgāk, diemžēl ceļojums ir pārāk īss, tomēr ceru, ka pēc kāda laika tur varēšu atgriezties,» sola dziedātājs. Reiz gribētos arī redzēt un dzirdēt Dziesmu svētkus, par kuriem gan uzzinājis tikai no Neatkarīgās.

Apceļojis puspasauli

«Dziedu un uzstājos, cik vien sevi atceros,» Neatkarīgajai teica gospeļdziedātājs Volters (Volts) Vitmens. Mūzika viņu pavadījusi vienmēr – arī dažādajās vietās, kur viņam kā ASV militāro Gaisa spēku virsnieka bērnam nācies dzīvot. Lai gan ģimene ir no Čikāgas, Volts ir dzimis Sanantonio Teksasā. Līdz 17 gadiem paguvis izceļot vai puspasaules. «Esmu bijis virknē valstu un pilsētu – Atēnās, Īrijā, Romā, Amsterdamā... Tam jāpieskaita arī trīsarpus gadi Ankoridžā, Aļaskā, kur gāju vidusskolā.» Kad tēvs pensionējās no ASV Gaisa spēkiem, ģimene atgriezusies Čikāgā, kur Volters pēdējo semestri skolojies Kelumetas vidusskolā. «Mana muzikālā pieredze ir tikpat intensīva kā ceļošana. Sākot jau ar pamatiem, ko apguvu, dziedot baznīcā, līdz pat klaviermūzikas studijām Čikāgas konservatorijā un kursiem Depaula universitātē,» norāda dziedātājs, uzsverot, ka vienmēr jo īpaši mīlējis gospeļus.

Piepilda sapņus

Viņam bijusi tā veiksme kļūt par šā mūzikas žanra izpildītāju, bet arī dziedāt kopā un strādāt ierakstu studijās ar tādām slavenībām kā Džeimss Klīvlends, Neils Daimonds, Daiana Rosa, Stīvijs Vonders, Gledisa Naita un daudziem citiem. Tāpat jāmin tas, ka bijis muzikālais direktors vairākām augstu novērtētām lugām, kā Gospell, Don’t Bother me I can’t cope (Netraucē mani, es nevaru izturēt), In the beginning (Sākumā). Viņš arī uzrakstījis tāda slavena Brodvejas mūzikla kā Wiz (Burvis) savu versiju korim Chicago Soul Children, kā arī pats sacerējis From Generation to generation (No paaudzes uz paaudzi). Par kori Volts runā ar īpašu aizrautību, jo tas ir viņa sirdsdarbs, kas arī devis dāsnus augļus. Par diriģentu sapņojis būt jau no zēna gadiem, un tas īstenojies 1981. gada oktobrī, kad Volts izveidojis Chicago Soul Children, kas tika īstenota kā alternatīva programma riska grupas afroamerikāņu jauniešiem, lai «ievirzītu viņu milzīgo enerģiju pozitīvā un radošā gultnē». Nu jau 33 gadus viņš ir tā diriģents un vadītājs.

Radošums un disciplīna

Korī dzied ap 70 talantīgu dziedātāju vecumā no 7 līdz 17 gadiem no Čikāgas un tās piepilsētām. «Mums nav jāmeklē, kas vēlētos dziedāt, jo kora vārdam nav vajadzīga reklāma ne tikai Čikāgā, bet visā ASV un arī ārpus to robežām. Mūs zina kā daudzu balvu ieguvējus, un ātri vien esam ieguvuši labas gribas vēstnešu godu,» ar lepnumu stāsta kora vadītājs, uzsverot, ka popularitātes rādītājs ir arī tas, ka rindā gaida vairāk nekā 300 bērnu, kas labprāt pievienotos kolektīvam. Koris nenozīmē tikai dziedāšanu vien, bet arī dod iespēju jaunajiem ļaudīm apgūt daudzu mūzikas žanru tehniku un vēsturi. Tie nav tikai gospeļi, bet arī klasika, spiričueli, korāļi, reliģiski skaņdarbi. Darbs ar bērniem neesot viegls, bet noteikti aizraujošs. Patīkot vērot, kā līdz ar dalību korī mainās viņu dzīves uztvere un ceļš. Tas bērnos stabilizē vērtību sistēmu.

Labi ieguvumi

«Disciplīna, kas vajadzīga mēģinājumos un uzstājoties, viņos attīsta atbildīgumu, uzcītību, spēju saprasties ar citiem un vadītāja dotības. Daudzi no viņiem vēlāk kļuvuši par ārstiem, juristiem, mācītājiem, skolotājiem, profesoriem, uzņēmējiem,» uzsver Volts Vitmens, piebilstot, ka audzēkņiem ik semestra beigās ir kora vadībai jāiesniedz sekmju izraksts, kurā atzīmes nedrīkst būt zemākas par C līmeni. Stingrajai attieksmei pret mācību rezultātiem ir bijusi atdeve – 95% no bērniem beidz vidusskolu un turpina skoloties koledžās (valstī kopumā šis rādītājs afroamerikāņu vidū ir 30%). «Tāpat jāatzīmē, ka 70% melno amerikāņu ir bijusi saķeršanās ar likumu, bet nevienam, kas dziedājuši korī, līdz šim nav bijis kriminālu pārkāpumu. Mēs pamudinām bērnus atbalstīt citam citu un palīdzēt arī kopienai. Viņi ir motivēti dziedāt, lai iedvesmotu un uzmundrinātu citus. Turklāt jauniešus pamudinām atturēties no iesaistīšanās bandās, nelietot narkotikas un neuzsākt pirmslaulību dzimumattiecības,» labās pārmaiņas kora dalībniekos uzskaita Volts Vitmens.

Ielūgums pat no Vašingtonas

Viņš akcentē arī šo jauniešu pozitīvo piemēru uz citiem kopienas ļaudīm – īpaši jaunatni. Nav mazsvarīgi, ka dalībniekiem ir iespēja uzstāties, ceļot un būt tādās vietās, kur viņi citādi nevarētu nokļūt, un satikt visdažādākos cilvēkus – arī ASV prezidentu. «Esam bijuši dažādās valstīs Eiropā un Āzijā, dziedājām arī sešiem miljoniem klausītāju Lagosā Nigērijā. Un kur tad vēl īpašais pirmās lēdijas Mišeles Obamas ielūgums būt klāt 57. prezidenta inaugurācijas ceremonijā. Un arī šogad augustā brauksim atkal uz Vašingtonu, kur Obamas kundze uzņems 47 pirmās lēdijas no Āfrikas valstīm.»