Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide \ Gardēžiem

RECEPTE: Ja majonēze un kečups apnikuši; latviskais rabarberu čatnijs

© f64

Čatnijs jeb pikantā mērce ir aizgūts no indiešu virtuves. Vārds ir radies no apzīmējuma "catni”, kas hindi valodā nozīmē "pikants”. Čatniju izmanto kā garšvielu un piedevu ēdienam. To izmanto ne tikai indiešu ēdieniem ar kariju, bet arī gaļas, zivju un putnu gaļas ēdieniem.

Sastāvdaļas
30 ml vīnogu kauliņu eļļas
180 g nomizotu balto sīpolu, sagriezti kubiņos
30 g nomizota ķiploka, sagriezts mazos gabaliņos
60 g nomizota ingvera, sagriezts mazos gabaliņos
1 tējk. jūras sāls
1 čili pāksts, sagriezta
800 g nomizotu rabarberu
300 ml aveņu etiķa
200 g dzelteno rozīņu
2 kanēļa standziņas
1 vaniļas pāksts
2 tējk. fenheļa sēklu
1 tējk. anīsa sēklu
1 rozmarīna zariņš
4 timiāna zariņi
500 g gaišā muskovado cukura
1 citrona sula
1 citrona miziņas, smalki sarīvētas
Pagatavošana
Katlā sakarsē eļļu, pievieno sīpolus, ķiplokus, ingveru un sāli un apmaisot sautē uz mazas liesmas 10 minūtes.
Pievieno pārējās sastāvdaļas, ļauj, lai sāk vārīties, un tad vāri uz vidējas liesmas apmēram 20-30 minūtes, līdz masa noreducējas un sabiezē un ir spīdīgs čatnijs. Ik pa laikam apmaisi, lai nepiedeg.
Pasniedz ar sieru izlasi un svaigu maizi. Ideāli der arī pie gaļas ēdieniem un steika.