Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide \ Gardēžiem

RECEPTES: Vienkārši pagatavojamas piena zupas

© F64

Pie­na zu­pas ir vien­kār­ši un ātr­i pa­ga­ta­vo­ja­mas, arī vieg­li sa­gre­mo­ja­mas. Jā­at­zīst, ka tās ir arī lē­tā­kas ne­kā ci­tas zu­pas, ta­ču jau­tā­jums – cik bie­ži tās ie­kļauj ēdien­kar­tē. Gal­ve­nais – ne­va­jag uz­ska­tīt, ka tām jā­būt ti­kai bēr­nu ēdien­kar­tē.

Pro­tams, pie­na zu­pu gal­ve­nā sa­stāv­da­ļa ir piens, ta­ču tā nav vie­nī­gā, jo tai pie­vie­no arī rī­sus, ro­zī­nes, gri­ķus, ma­ka­ro­nus, man­nu, grū­bas, mie­žu put­rai­mus, klim­pas, dār­ze­ņus, pie­mē­ram, ķir­bi, bur­kā­nus, pu­pi­ņas. Vis­as pie­na zu­pas vā­ra lī­dzī­gi, pie­vie­no ne­daudz sāls, var pie­likt arī cu­ku­ru. Vie­na no po­pu­lā­rā­ka­jām ir pie­na zu­pa ar ma­ka­ro­niem. Fran­ču vir­tu­vē pie­na zu­pām pie­vie­no arī šam­pin­jo­nus, krē­ju­mu un pat vī­nu, jo tur pie­na zu­pas vai­rāk aso­ci­ējas ar biez­zu­pām vai krēm­zu­pām. No jeb­ku­ras biez­put­ras var pa­ga­ta­vot pie­na zu­pu, at­liek vien pie­liet vai­rāk pie­na. Pie­na zu­pas pa­ras­ti pa­sniedz sil­tas kā pir­mo vai ot­ro ēdie­nu pus­die­nās vai va­ka­ri­ņās ko­pā ar sviest­mai­zēm, ta­ču var pa­sniegt arī kā de­ser­tu ko­pā ar ie­vā­rī­ju­mu vai aug­ļiem, arī ar ka­nē­li vai ka­ka­o, kas sa­jaukts ar cu­ku­ru.

No­de­rī­gi!

* Pie­na zu­pai pie­nu un ūde­ni pa­ras­ti ņem vie­nā­dās da­ļās, to­mēr pie­na por­ci­ju var arī sa­ma­zi­nāt līdz vie­nai treš­da­ļai no vis­a šķid­ru­ma dau­dzu­ma.

* Lai pie­na zu­pai uz­la­bo­tu gar­šu, tai var pie­vie­not ne­daudz svies­ta, jo ar to var pa­pil­di­nāt ne ti­kai biez­put­ras, bet arī pie­na zu­pu. Re­cep­tes

Pie­na zu­pa ar to­mā­tiem

Sa­stāv­da­ļas: bur­kā­ni, rā­ce­nis, sī­pols, to­mā­ti, piens, sāls.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: bur­kā­nus, rā­ce­ni, sī­po­lu un to­mā­tus sa­griež, pār­lej ar ūde­ni un vā­ra 10 mi­nū­tes. Pēc tam uz­ma­nī­gi, ne­pār­trauk­ti mai­sot, pie­vie­no man­nu, svies­tu un ļauj, lai uz­vā­rās vēl tik­pat il­gi. Pie­vie­no pie­nu, sā­li pēc gar­šas un pa­tur zu­pu vēl ne­il­gi uz plīts.

Pie­na zu­pa ar kā­pos­tiem

Sa­stāv­da­ļas: 300 g kā­pos­tu, 2 bur­kā­ni, 100 g rā­ce­ņu, ce­tur­tā da­ļa sī­po­la, 10 g sē­ņu, 3 ēdam­ka­ro­tes svies­ta, 5 glā­zes ūdens, 10 glā­zes pie­na, ēdam­ka­ro­te krē­ju­ma, sāls pēc gar­šas.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: kā­pos­tus, dār­ze­ņus un sē­nes smal­ki sa­griež, liek kas­tro­lī, pār­lej ar ūde­ni un vā­ra, ka­mēr ga­ta­va. Ie­liek ta­jā svies­tu. Pie­vie­no sā­li, pie­lej pie­nu un ļauj, lai uz­vā­rās. Zu­pu var pa­sniegt ar krē­ju­mu.

Sē­ņu krēm­zu­pa pie­nā

Sa­stāv­da­ļas: 500 g svai­gu šam­pin­jo­nu, litrs pie­na, glā­ze bul­jo­na, 4 ēdam­ka­ro­tes mil­tu, 0,5 glā­zes bie­za krē­ju­ma, sī­pols, sāls, bal­tie mal­tie pi­pa­ri, za­ļu­mi, augu eļ­ļa.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: sī­po­lu smal­ki sa­griež un ap­cep eļ­ļā. Pie­vie­no mil­tus un cep vēl 2 līdz 3 mi­nū­tes. No­ņem no uguns un, ne­pār­trauk­ti mai­sot, pie­vie­no kar­stu bul­jo­nu. Se­ko līdz­i, lai ne­vei­do­jas kun­ku­ļi. Uz­ma­nī­gi pie­vie­no kar­stu pie­nu. No­maz­gā­tās un sa­griez­tās sē­nes pie­vie­no zu­pai un vā­ra uz lē­nas uguns vēl 20 mi­nū­tes. Sa­blen­de­rē vi­su. Pie­vie­no sā­li, bal­tos pi­pa­rus un uz­sil­dī­tu krē­ju­mu. Pirms pa­snieg­ša­nas pie­vie­no sa­smal­ci­nā­tus za­ļu­mus.