Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide \ Gardēžiem

VIRTUVĒ: Saldās zemenes (+receptes)

© Le­onīds GU­SEVS, spe­ci­āli Mā­jai

Zemeņu laiks katru gadu ir kā dabas dāvana šo brīnišķīgo ogu cienītājiem.

Labākais našķis vasarā. Saldas, gardas un bagātas ar vitamīniem un dzelzi - grēks būtu neizbaudīt šo īso mirkli. Ja ir vēlēšanās zemenes ar kāru muti apēst ne tikai pa vienai vien, tad recepšu, kur tās izmantot, arī netrūkst. Zemenes kūkām, desertiem, salātiem, kokteiļiem vai jebkuram citam ēdienam piešķir brīnišķīgu, aromātisku garšu.

ZEMEŅU CV

• Zemenes ir bagāts vitamīna C avots - 100 gramos ir vairāk par dienas normu. Sastāvā ir A, B grupas vitamīni un citi.

• Satur makroelementus (kāliju, kalciju, magniju), mikroelementus (dzelzi, jodu, kobaltu, varu un citus), šķiedrvielas, folijskābi, augļskābi.

• Gatavās zemenēs ir daudz joda, kura ļoti bieži trūkst organismam.

• Ja katru dienu tiek apēstas 4-5 vidēja izmēra zemenes, tad vasaras sezonā veiksmīgi var uzlabot imūnsistēmu - iesaka speciālisti.

• Zemenes ir lielisks antioksidants, kas sekmē šūnu atjaunošanos. Svaiga zemeņu sula ir vērtīga dažu saslimšanu gadījumos, jo tai piemīt dezinfekcijas un pretiekaisuma īpašības.

• Saldētā veidā zemenes satur praktiski tās pašas kalorijas. Kaltētās zemenēs ir 286 kilokalorijas, un arī zemeņu ievārījums satur apmēram tikpat daudz kaloriju.

• Zemeņu izmantojumu kulinārijā var ilgi uzskaitīt, bet tās plaši izmanto arī kosmetoloģijā.

• Piena un skābpiena produkti ir ideāls partneris zemenēm.

• Zemenes var savienot praktiski ar jebkuru mīklu. Tām patīk arī šokolāde.

• Zemenes ieteicams mazgāt tikai pirms lietošanas. Ja tās atstāj mitras, tad ātrāk bojāsies. Ja nepieciešams glabāt tīras ogas, tad tās jāliek uz papīra salvetēm un jānosusina.

• Zemenes svaigā veidā ieteicams izlietot divās dienās kopš brīža, kad tās lasītas, bet vislabāk - tajā pašā dienā.

• Ja zemenes sajauc ar biezpienu vai krējumu, var iegūt dabisku masku, ko var uzklāt uz sejas. Efektīvas ir maska: zemenes kombinācijā ar medu.

• Zemenes var glabāt ledusskapī, bet tās būs aromātiskākas, ja tiks uzglabātas istabas temperatūrā.

• Zemenes var sasaldēt plastmasas kārbiņās uz gadu. Lai zemenes nezaudētu garšu saldējot, tām pirms saldēšanas var uzkaisīt cukuru.

• Kaltētas zemenes saglabā savas vērtīgās īpašības, un tās var uzglabāt līdz diviem gadiem. Vienīgā problēma, kas var traucēt, - pelējums.

UzturVĒRTĪBA (100 g)

kilokalorijas 41

olbaltumvielas 0,8 g

ogļhidrāti 7,5 g

tauki 0,4 g

KĀ IZVĒLĒTIES?

• Ieteicams pirkt tumši sarkanas ogas bez iespiedumiem. Ja tās tiek lasītas no dobes, tad vēlams atstāt zaļo cepurīti, jo ar to ogas var ilgāk uzglabāt.

• Izvēloties zemenes, jāpievērš uzmanība, lai tās būtu sausas, veselas, nav bojātas un ar zaļu cepurīti.

ĀRSTNIECISKĀS ĪPAŠĪBAS

• Ja ir nieru slimības un urīnceļu problēmas, tad ieteicams visu sezonu ēst zemenes. Ieteicams katru dienu apēst ne mazāk kā 400 gramu ogu.

• Zemenēm raksturīga cukuru samazinoša iedarbība, tāpēc tās iekļauj ar cukura diabētu slimu cilvēku ēdienkartē.

• Lielisks profilaktisks līdzeklis, ja ir ateroskleroze, hipertonija un anēmija.

• Stimulē hemoglobīna un eritrocītu veidošanos.

• Sastāvā ir vielas, kas veicina šlakvielu izvadīšanu, un antioksidanti, kas palēnina novecošanās procesu.

• Aizsargā organismu pret vīrusiem, tāpēc tās var ēst profilaktiski, lai aizsargātu sevi no gripas un saaukstēšanās.

Meža zemeņu un rabarberu siera kūka

SASTĀVDAĻAS:

pamatnei:

200 g miltu

70 g sviesta

50 g cukura

šķipsniņa sāls

nedaudz auksta ūdens

pildījumam:

meža zemenes

rabarberi

1 ola

100 g svaigsiera

PAGATAVOŠANA: no receptē minētā produktu daudzuma pagatavo mīklu kūkas pamatnei, to samīca viendabīgā masā, ieklāj kūkas formā, izlīdzina un uz pusstundu liek ledusskapī.

Rabarberus nomizo, sasmalcina, pārber ar cukuru un ļauj tiem atsuloties, tad šķidrumu nolej. Meža zemenītes (dārza zemenes, avenes vai jebkuras citas ogas) un rabarberu gabaliņus vienmērīgā kārtā izlīdzina uz kūkas pamatnes. Sakuļ olu kopā ar svaigsieru, iegūto masu pārlej zemeņu un rabarberu kārtai. Kūku liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī un 200 grādu temperatūrā cep 35-40 minūtes.

Šokolādes - zemeņu torte

SASTĀVDAĻAS:

biskvītam:

6 olas

225 g cukura

150 g miltu

1 ēd. k. kartupeļu cietes

2 ēd. k. kakao

1 ēd. k. vaniļas cukura

1 tējk. cepamā pulvera

krēmam:

500 g biezpiena

100 ml piena

1 glāze pūdercukura

250 g skābā krējuma

300 g zemeņu

2 ēd. k.

želatīna

glazūrai:

4 ēd. k. cukura

3 ēd. k. kakao

3 ēd. k. skābā krējuma

50 g sviesta

PAGATAVOŠANA: pagatavo biskvītu: atdala olas dzeltenumus no baltumiem. Dzeltenumus sakuļ ar pusi no cukura un vaniļas cukura. Sakuļ olu baltumus ar atlikušo cukuru. Dzeltenumiem pievieno daļu no baltumiem. Pievieno izsijātus miltus ar kakao, cieti un cepamo pulveri. Iecilā atlikušos olu baltumus. Mīklu liek formā, izlīdzina un iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 200 grādu temperatūrā cep aptuveni stundu. Ļauj atdzist. Gatavo krēmu: karstā pienā liek ātri šķīstošo želatīnu un maisa, tad pievieno caur sietiņu izberztu biezpienu, kas sajaukts ar pūdercukuru. Skābo krējumu sakuļ ar nelielu daudzumu cukura un pūdercukura, pievieno krēmam. Pievieno arī sagrieztas zemenes, samaisa. Biskvītu sagriež trīs daļās. Apakšējo daļu liek formā, pārklāj ar krēmu, liek otru biskvīta kārtu, atkal uzsmērē krēmu. Pārliek pēdējo kārtu. Uz pāris stundām liek ledusskapī. Gatavo glazūru: samaisa cukuru, kakao un skābo krējumu. Liek uz vidējas uguns un maisot karsē, līdz cukurs izkūst. Pievieno sviestu. Torti pārklāj ar glazūru un rotā ar zemenēm.

Zemenes šokolādes glazūrā

SASTĀVDAĻAS:

500 g lielu zemeņu

250 g šokolādes skaidiņu vai šokolādes (piena, tumšā, rūgtā)

100 g baltās šokolādes

1 glāze drupinātu riekstu (pekanrieksti, valrieksti, lazdu rieksti,

mandeles)

PAGATAVOŠANA: gaļas dēlīti pārklāj ar foliju vai cepamo papīru. Nomazgā un rūpīgi nosusina zemenes (kauslapiņas atstāj!). Karsta ūdens peldē izkausē šokolādi. Katru zemeni iemērc šokolādē, tad liek uz dēlīša, un uz 30 minūtēm liek ledusskapī, kamēr šokolāde sacietē. Zemenes šokolādes glazūrā var dažādot: tumšajā šokolādē mērktās zemenes pēc izņemšanas no ledusskapja var papildināt ar kausētas baltās šokolādes rakstiem. Zemenes, klātas ar vēl nesastingušu tumšo šokolādi, var apviļāt drupinātos riekstos, mandelēs vai pistācijās un tikai tad likt ledusskapī.

Svaigā zemeņu siera kūka

SASTĀVDAĻAS:

pamatnei:

250 g cepumu

80 g sviesta

2 ēdamkarotes kakao

pildījumam:

500 g zemeņu

400 g svaigsiera

300 g skāba krējuma

140 g cukura

20 g želatīna

PAGATAVOŠANA: gatavo kūkas pamatni: sadrupina cepumus, sajauc ar kakao un kausētu sviestu, masu samīca, vienmērīgā kārtā izklāj pa kūkas pamatni un uz 10 minūtēm ieliek ledusskapī. Aukstā ūdenī uzbriedina želatīnu. Gatavo kūkas krēmu: zemenes sablendē. Ar mikseri saputo svaigo sieru, skābo krējumu un cukuru. Pievieno sablendētās zemenes. Karsta ūdens peldē izkausē uzbriedināto želatīnu un pievieno krēma masai, labi samaisa. Kūkas pamatni noklāj ar veselām zemenēm, pārlej ar krēmu. Uz diennakti kūku liek ledusskapī. Grezno ar svaigām zemenēm, piparmētru lapiņām, ēdamiem ziediņiem un ceļ galdā!

Zemeņu un piparmētru mohito

SASTĀVDAĻAS:

500 g svaigu vai saldētu zemeņu

2-3 ēdamkarotes svaigu piparmētru

150 ml ruma

limonāde

kokteiļu ledus

piparmētru lapiņas

PAGATAVOŠANA: zemenes atbrīvo no kauslapiņām, saber blenderī, pievieno sasmalcinātas svaigu piparmētru lapiņas un visu sablendē līdz biezeņa konsistencei. Sablendētās zemenes izkāš caur sietu un salej lielā sulas krūzē. Dzērienam pievieno rumu un limonādi vai Sprite, visu samaisa.

Pasniedzot glāzēs saber ledus gabaliņus, pa virsu lej zemeņu kokteili. Rotā ar piparmētru lapiņām.

Zemeņu biskvītkūka ar putukrējumu

SASTĀVDAĻAS:

biskvītam:

9 olas

9 ēdamkarotes miltu

9 ēdamkarotes cukura

šķipsniņa sāls

pildījumam:

400 ml 35% saldā krējuma

2 ēdamkarotes pūdercukura

1-2 ēdamkarotes vaniļas cukura

1 kg zemeņu

PAGATAVOŠANA: gatavo biskvītu: olu dzeltenumus uzmanīgi atdala no baltumiem. Olu baltumam pievieno šķipsniņu sāls un puto stingrās putās (trauku apgriežot otrādi, olbaltuma masa nekrīt ārā). Dzeltenumiem pievieno cukuru un saputo, līdz masa palielinās divas reizes un kļūst gaiši dzeltena. Saputotos olbaltumus viegli iecilā dzeltenumā (nemaisa, bet iecilā, lai masā rodas gaisa burbulīši, tad biskvīts izcepsies gaisīgs). Pa virsu iesijā miltus un tāpat kā olbaltumu iecilā masā.

Cepamajā formā ieklāj cepamo papīru, to ieziež ar sviestu, iepilda pusi no biskvīta mīklas, izlīdzina un sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā cep 15-20 minūtes. Izcep divas biskvīta ripas.

Gatavo putukrējumu: saldajam krējumam pieliek pūdercukuru, vaniļas cukuru un saputo.

Kad biskvīts pilnībā atdzisis, pamata ripai uzsmērē putukrējuma kārtu, pa virsu kārto zemenes. Virsū liek otru biskvīta ripu, atkal - kārta putukrējuma un bagātīgs zemeņu rotājums.

Mocarellas salāti ar zemenēm

SASTĀVDAĻAS:

2 saujas zemeņu

2 Mocarellas siera bumbas

3 ēdamkarotes balzamiko etiķa

1 ķiploka daiviņa

1 tējkarote brūnā cukura

svaiga bazilika lapiņas vai rukola

šķipsniņa sāls

melnie pipari

PAGATAVOŠANA:

bazilika lapiņas smalki sagriež, sasmalcina ķiploku, zemenes (atkarībā no to lieluma) pārgriež uz pusēm vai četrās daļās.

Pagatavo salātu mērci: kopā sajauc balzamiko etiķi, ķiploku, sāli, cukuru, svaigi maltus melnos piparus, visu maisa, līdz cukurs izkusis. Turpinot mērci maisīt, tievā strūklā pievieno olīveļļu. Mērcē iecilā zemenes. Uz šķīvja vai grauzdētas maizes šķēles kārto sieru, pāri pārliek zemeņu mērci, pārber sagriezto baziliku vai rukolu un pasniedz.

Aukstā zemeņu zupa

SASTĀVDAĻAS:

300 g zemeņu

1 glāze kokosriekstu piena

2 ēdamkarotes cukura

1 ēdamkarote svaigi spiestas laima sulas

dažas piparmētru lapiņas

PAGATAVOŠANA: no kauslapiņām atbrīvotas zemenes liek bļodā, pārber ar cukuru, pievieno laima sulu un uz pusstundu atstāj.

Zemenēm pievieno kokosriekstu pienu un sablendē, līdz veidojas viendabīga masa. Līdz pasniegšanai sablendētās zemenes uzglabā ledusskapī.

Pasniedzot auksto zemeņu zupu dekorē ar veselām zemeņu ogām un piparmētru lapiņām.

Zemeņu un saldējuma kokteilis

SASTĀVDAĻAS:

250 g zemeņu

500 ml saldējuma

100 ml piena

PAGATAVOŠANA: zemenes atbrīvo no kauslapiņām, ber blendera krūzē, pievieno saldējumu un pienu. Blendē, līdz iegūst viendabīgu konsistenci.