Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide \ Gardēžiem

Recepte: Pīrāgs ar kazu sieru, gaļu un žāvētām plūmēm

Ja gribas pagatavot no žāvētām plūmēm kādu ēdienu, variantu netrūkst, bet tie, kuri nespēj atrast recepti sev pa prātam, var izdomāt kādu jaunu versiju. Plūmēm ir vieta ne tikai pildītajā Ziemassvētku zosī un Lieldienu pashā, bet arī dienišķajā putrā un kompotā, dažā labā zupā, pie sautētiem vistu šķiņķīšiem, gaļas veltnīšos, kopā ar aitu vai liellopu gaļas ēdieniem un daudz kur citur.

Pīrāgs ar kazu sieru, gaļu un žāvētām plūmēm

Sastāvdaļas:1,5 glāzes miltu, pusglāze ūdens, viena ēdamkarote augu eļļas, viena ēdamkarote sausā garšaugu maisījuma pēc izvēles, 10 plānas kūpinātas cauraugušas cūkgaļas šķēlītes, 250 g žāvētu plūmju bez kauliņiem, 100 g kazu siera.

Pagatavošana: Glāzi miltu ber kaudzītē uz mīklas dēļa, vidū izveido bedrīti, tajā ielej ūdeni, eļļu un ieber garšaugu maisījumu, samīca viendabīgā masā un piemīca atlikušos miltus. Mīklu saveļ bumbā, ieliek plastmasas maisiņā un vienu stundu atstāj ledusskapī. Cepeškrāsni iesilda vidējā karstumā. Ietaukotu veidni izklāj ar mīklu, pārliek ar piecām kūpinātās gaļas šķēlītēm, plūmēm un šķēlītēs sagrieztu sieru, virsū liek atlikušo gaļu. Cep aptuveni 45 minūtes.

NODERĪGI

• Kvalitatīvas žāvētas plūmes ir salīdzinoši lielas un gaļīgas, mīkstas, ar viegli atsperīgu konsistenci.

• Labu žāvētu plūmju krāsa ir melna, gandrīz zilgana. Brūna krāsa var liecināt par nepareizu žāvēšanas režīmu.

• Žāvētu plūmju garšai jābūt saldai, ar vieglu skābumu, bet ne rūgtenai.

• Spīdums kvalitatīvām žāvētām plūmēm nav izteikts. Ja plūmes ir stipri spīdīgas, tās, iespējams, ir apstrādātas ar eļļu, glicerīnu vai glikozes sīrupu un pirms ēšanas noskalojamas siltā ūdenī.