Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Izklaide

RECENZIJA: Instrumenti - “Priecīgus”

© Publicitātes foto

Dažas dienas pirms Ziemassvētkiem pamatīgu pārsteigumu saviem klausītājiem (un arī neklausītājiem) sarūpējusi grupa “Instrumenti” - albumu “Priecīgus”. Kaut ko līdzīgu Jānis Šipkēvics ar Reini Sējānu un Gati Zaķi gan nostrādāja arī teju pirms desmit gadiem, kad 2004. gada decembrī klusiņām un pilnīgi negaidīti laida klajā albumu “Iekams”, tikai tam nebija nekāda sakara ar Ziemassvētkiem.

Albumā “Priecīgus” iekļautas desmit gan labi zināmu Ziemassvētku skaņdarbu versijas, gan arī pavisam jaunas un īpaši šim ierakstam tapušas dziesmas, no kurām vienu ar nosaukumu “Vēl labāk” grupa kā īpašie viesi atrādīja šova “X Faktors” finālā, savukārt dziesma “Skaisti savāds” savu pirmatskaņojumu piedzīvojusi jau pirms pāris gadiem.

“Ideja par Ziemassvētku laika mūzikas radīšanu vienmēr likusi mūsu sirdīm iepukstēties straujāk. Par šādu albumu esam runājuši jau gadiem, taču šoruden vienā pelēcīgā dienā studijā nolēmām - ir laiks! Jo pašiem gribas, lai būtu jaunas skaņas, kas pavadītu svētku rituālus - no dvēseliskiem un garīgiem līdz pavisam vienkāršiem un mājīgiem - eglītes izpušķošanu, dāvanu saiņošanu, vienkārši būšanu ar mīļajiem,” stāsta Jānis Šipkēvics.

Dāvātam zirgam zobos neskatās, tomēr - albums sanācis kā grūti izprotams kopā sasviedums. Dziesmas latviski un angliski, klasiskās Ziemassvētku kompozīcijas “Instrumentu” aranžijās (“Jūs, ticīgie, nāciet”, “The Little Drummer”, protams, arī “Klusa nakts” - kur nu bez tās!) un “kosmosiešu” “tu kā podiņš, es kā vāciņš” cienīgi darbi (tas par dziesmu “Džemperīts”, ziemīgi skaņdarbi (“Skaniņš zvan” - jā, tieši tā, tā nav pārrakstīšanās!) un vienkārši skaisti gabali (“Rīta zvaigzne”) utt. Visiem un ikvienam patiks jau minētās dziesmas “Vēl labāk” un “Rīta zvaigzne”, savukārt kluso un balto svētku un arī “Instrumentu” faniem - droši vien visas.

Jāpiebilst, ka albuma glītā vāka dizaina autors ir mākslinieks Reinis Pētersons.