Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Izklaide

RECENZIJA: "Dagamba" "Dagamba feat. Tchaikovsky"

© Publicitātes foto

Klasiskās mūzikas huligāni “Dagamba” savā iepriekšējā programmā bija kārtīgi “apstrādājuši” vācu industriālos metālistus “Rammstein”, savukārt šoreiz krituši otrā galējībā, atrotījuši piedurknes un ķērušies klāt krievu komponista Pētera Čaikovska daiļradei.

Šajā programmā ir atsauces uz baletiem “Gulbju ezers” un “Riekstkodis”, Klavierkoncertu N. 1 un citiem Čaikovska zināmākajiem darbiem. “Čaikovska vārdā nosauktas ne tikai ielas vairākās pasaules valstīs, bet arī konservatorijas, koledžas, teātri, koncertzāles un pat simfoniskais orķestris.

Čaikovskis, viens no klasiskās mūzikas grandiem, ir klātesošs arī mūsdienās. Viņa mūzika tiek izmantota skaņu celiņos un datorspēlēs, savukārt baleta “Riekstkodis” apmeklējums Ziemassvētku laikā kļuvis par tradīciju daudzām ģimenēm visā pasaulē. Tāpēc mūsu jaunā programma ir sadarbības projekts ar lielo meistaru, it kā viņš pats joprojām dzīvotu starp mums, tāpat kā dzīvo viņa mūzika,” skaidro grupas līderis Valters Pūce.

Šajā albumā grupa miksē Pētera Čaikovska darbus ar savu oriģinālmūziku, tā pārkāpjot ierastos rāmjus un pārsteidzot ar žanru pretstatiem.

PAR. Valtera Pūces kā aranžētāja spējas ir apbrīnojamas - paklausieties kaut vai iespaidīgās “Nutcracker Rock” un “Cosmos”, kas ir versijas par baletā “Riekstkodis” skanošajām kompozīcijām! Taču vēl iespaidīgāka ir lietuviešu izcelsmes pianista Daiņa Teņa smeldzīgā “The Five” - taustiņi un superīgie čelli norauj jumtu, “Apocalyptica” iet atpūsties! Protams, arī “Black Swan” - augstākā pilotāža! Vēl gribētos izcelt skaņdarbu “Romeo And Juliet”, kā arī “Football”, tikai diez vai to vajadzēja albumā likt kā pašu pirmo. Nu jā, bet ar kaut ko jau bija jāsāk…

PRET. Albumam ir viena liela problēma - tā pati, kas bija iepriekšējā, proti, nezināmu iemeslu dēļ tajā pie dziedāšanas tiek irāņu perkusionists Hamidrezs Rahbaralams, kurš šādi neglābjami sačakarējis, piemēram, dziesmu “Proto-Slavic Rap”. Kam tas vajadzīgs?! Vokāla ziņā viņš būtu interesants varbūt vienīgi krišnaītu ēstuvju radiostacijām, ja vien tādas ir!