Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide

VAKARA ZIŅAS: Vasaras festivāla modē galvenais – tikt pamanītam

© f64

Vasara ir festivālu laiks, un Latvijā neapšaubāmi viens no populārākajiem ir mūzikas un mākslas festivāls «Positivus», kas jau devīto gadu pēc kārtas norisinājās Salacgrīvā. Tā apmeklētāji cenšas izcelties uz apkārtējo fona ar savdabīgu tērpu izvēli, un tā ir arī festivālu tradīcija – individualitātes demonstrēšana, kas iet kopsolī ar praktiskumu.

Jo trakāk, jo labāk

Senākais un noteikti vispazīstamākais brīvdabas mūzikas festivāls ir Glastonberijā, kas ik vasaru notiek Anglijā. Šis festivāls ir pirmais, kurš aizsācis festivālu modes tradīcijas. «Atslēgvārdi ideālam festivāla tērpam ir praktiskums un individualitāte. Ar praktiskumu lielākajai Latvijas festivālu apmeklētāju daļai nav nekādu problēmu, bet bieži vien tiek lietoti komplekti, kas vairāk ir piemēroti sēņošanai vai pastaigai brīvā dabā. Tas nu galīgi nav piemērots festivāla garam,» skaidro modes māksliniece Natasha Linkevicha. Tieši individualitāte festivālu modē ir pati svarīgākā. «Noteikti ir jāatšķiras no pūļa, jo citādi jūs ne tikai zaudējat iespēju noķert elka T kreklu (jūs vienkārši nepamanīs), ko viņš, kā likts, metīs no skatuves, nebūsiet arī redzams slīdošajā kamerā, kura filmē pūli, bet vistraģiskākais – jūs neatradīs draugi, kuri devās pēc aliņa un atstāja jūs sargāt vietu tuvāk skatuvei. Apmēram šādu apsvērumu dēļ cilvēki Eiropas brīvdabas festivālos ģērbjas pēc principa – jo trakāk, jo labāk: T krekli ar lieliem uzrakstiem un zīmējumiem, protams, mīļākās grupas nosaukumiem, puķainas kleitas dāmām vai superīsie šortiņi drosmīgām meitenēm, kuras nebaidās no odiem,» norāda modes māksliniece. Neatņemama tēla sastāvdaļa ir aksesuāri – krelles, puķes, spalvas un milzīgas cepures. Šoreiz tēla papildināšanai derēs pilnīgi viss.  Natasha Linkevicha piebilst, ka šāda veida pasākumi jāuztver kā iespēja izrauties no ikdienas. «Ja ikdienā sēžat ofisā, tad tā ir jūsu iespēja iedzīvoties brīvā gara puķu bērna lomā. Vismaz pāris dienas gadā,» saka modes māksliniece.

Gumijnieki – spilgti un piemēroti tērpam

Vieni no populārākajiem festivāla apmeklētāju apaviem ir gumijas zābaki. Tā tas ir arī slavenajā Glastonberijā. «Tomēr vasara mums ir ļoti līdzīga, un teiciens «līst kā pa Jāņiem» angļu variantā skan kā «angļu vasara». Tomēr ir jāatceras, ka mēs nebraucam rakt kartupeļus vai zvejot. Apavus drūmos toņos atstājam tieši šiem nolūkiem. Gumijas zābaki jāpiemeklē pie jūsu izvēlētā tēla gluži kā jebkurš cits aksesuārs. Pašlaik veikalos var atrast gumijas zābakus visplašākajā krāsu, faktūru un pat modeļu variācijā, kas būs pieņemami jebkuram budžetam. Puišiem, ja spilgtās krāsas gumijnieki liekas pārāk traki, es ieteiktu izvēlēties neitrālās krāsas, kas saskan ar tērpu. Visticamāk, ka ar makšķerēšanas zābakiem tomēr neizlīdzēties,» iesaka Natasha Linkevicha.

Festivāla laikā jāpadomā ne tikai par tērpu, bet par ārējo izskatu kopumā. Par laimi, pašlaik ir pieejams daudz tā saucamo festivāla produktu – sausie šampūni, mitrās salvetes un daudz kas cits, kas palīdzēs jums visas festivāla dienas izskatīties perfekti. «Jāatceras, ka jūs neesat kempingā, jūs esat koncertā, disenē, klubā un sabiedriskā pasākumā. Tas ir viss vienā ar kempinga piegaršu, tāpēc frizūrām un meikapam, pat manikīram, ir jābūt līmenī. Protams, būtu jālieto ūdens noturīga tuša un super ilgnoturīgā lūpukrāsa. Pats galvenais tomēr ir justies brīvi un izbaudīt pasākumu, iegūt jaunus draugus, aizmirst par ikdienišķām rūpēm un daudz smaidīt,» pamāca modes māksliniece.